01
velj
2022
Izvještaj

Banana Zvuk u riječkoj Crkvi

banana zvuk, rijeka, crkva

Banana Zvuk, Crkva (Rijeka) Foto: Jelena Ratko

share

Duo Banana zvuk dan nakon koncerta u Zagrebu stigao je u riječki klub Crkva. Koncert pod pokroviteljstvom riječkog Radija Roža trajao je do ponoći, po “pravilima službe”, ali po završetku se nikome iz publike još nije išlo kući. I nakon što se muzika utišala, nastavili smo plesati.

Banana zvuk je splitski duo koji postoji od 2006. godine, a čine ga Luka Barbić (TBF) i Ivan Yuri Jurić (ST!llness), dvojica autora, producenta i umjetnika koji imaju talent za prenošenje dobrih vibracija svima koji su voljni slušati. 

Od 18 do 20 sati malobrojnu publiku koju je bilo moguće izbrijati na prste ruke zabavljali su DJ dvojac Mile i Žile. Neki ih poznaju iz emisija Radija Roža ”Worries in the Dance” i ”Rapertoar”. Nešto iza 20 sati, Yuri i Luka preuzeli su zabavu u svoje ruke. Publika je još nekoliko sati bila malobrojna, a prostor je brzo ispunila neopisiva količina pozitivne energije, pa se činilo kao da Crkva “gori” od “ljudskih vibracija”.

Osim stvari s novoizdanog albuma Roba, na repertoaru su se našli brojni domaći i strani hitovi raznih žanrova – hip-hop, rap, disco, trap, drum’n’bass, house, jungle i reggae izmjenjivali su se i nadopunjavali, da bi postepeno doveli do jednog od najboljih partija u Rijeci u zadnje vrijeme. Yuri i Luka energiju prenose na publiku i vidno uživaju u svakoj interakciji koju s njome stvaraju.

U kasnijim večernjim satima, kada se već okupio značajan broj fanova bananastičnog zvuka, bilo je teško pridržavati se “pravila službe”. No što se mora – mora se – stoga se glazba stišala (već) u ponoć.

banana zvuk, rijeka, crkva

Banana Zvuk, Crkva

Bananastična interakcija s publikom  

Ono što dvojcu zvučnog imena polazi od ruke jest stvaranje atmosfere i interakcija s publikom. Od samih uvodnih riječi Yurija, kojima je pozdravio Rijeku u ime splitskog dua, Lukina puštanja TBF-ovih klasika – stvorivši tako izvrsne temelje za “daljnju suradnju” s posjetiteljima – sve do trenutaka u se ekipa “razbacala” zbog količine pozitivne energije, zbog čega se činilo da je u prostoru više ljudi nego što zapravo jest. Koncert je Rijeku ostavio bez teksta i s osmijehom.

Kao što je Yuri najavio u uvodnom dijelu nastupa, našla se tamo hrpetina “dobre Robe”. Osim stvari s novog albuma, kao što su “Samo ljubav”, “Kafa” (Sassja), “Pisma slobode” (Aleksandar Antić), “Legaliziraj” (Popay, Žan Jakopač, Chakka) i druge, imali smo prilike čuti i hitove Kid Rađe, Valentina Boškovića, Bad Copyja, ali i drugih domaćih i stranih imena čiji su nas beatovi i tekstovi oduševili u žaru slušanja savršeno posloženog bass seta splitskog dvojca. 

Hitovi su se redali jedan za drugim i kao da sreći prisutnih nije bilo kraja. Riječka se publika potpuno rasplesala, ali i raspjevala. “Sve po PS-u”, najavio je Yuri u uvodnom pozdravu publici. Doista tako je bilo. Osim što su nadmašili naša očekivanja, Yuri i Luka znali su točno kada je vrijeme za “chill”,  kada za “napraviti šou”, a kada za utišati muziku. Na samom vrhuncu koncerta, u ponoć, muzika se stišala, no nitko nije prestao plesati. To se zove “ostaviti dobar dojam”. 

Banana zvuk: Samo ljubav i pozitiva

Dok su u riječkoj Crkvi mnogobrojno puta do sada održavani eventi koji naginju na “tamnu stranu” te eksperimentalnim beatovima publiku dovode u stanje slično hipnozi koje ih navodi da cupkaju na mjestu, Banana zvuk je je dokazao da prostor, koji je nedavno otvoren nakon dulje pauze i promjene vlasnika, može odlično funkcionirati kao svojevrsna tvornica sreće, iz koje ćeš sigurno izaći s velikim osmijehom i puno pozitivne energije.

Nema te generacije kojoj se bananastičan zvuk ne bi svidio. Na riječkom koncertu bilo je dosta mlađe publike, koja se dvojcu iz Splita nedvojbeno svidjela (očigledno, bilo je obostrano), no ponešto i onih malo starijih, koji su uživali u kvalitetnom, svježem zvuku i porukama koje ovaj duo šalje kroz svoje nastupe – samo pozitiva, samo ljubav i samo vrhunska zabava. 

Bananastičan zvuk podiže ekipu na noge, usta razvlači u osmijeh i baš svakog trenutka poziva na ples. Yuri i Luka šire pozitivu tamo gdje je ima i gdje je nema, što publika vidno osjeća te uzvraća s puno ljubavi, pokretom, vibrom i raspoloženjem.

Iza 22 sata u Crkvi se ekipa razbacala kao da je srpanj i na ljetnom festivalu smo svojih života na kojemu ima nekoliko desetaka tisuća ljudi. Takva je bila atmosfera – puna žara, avanture, plesnih interakcija i zajedničke nade u bolje sutra. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RIpper Events (@ripper_events)

Split i Rijeka, Gen Z, Y i X – jedan svijet

Dobra glazba je dobra glazba. Ona ima moć spajanja različitoga, gradi mostove među vremenima i generacijama. Upravo to pošlo je za rukom kolektivu Banana zvuk. Yuri i Luka u petak možda jesu bili među najstarijima u klubu po godinama iskustva, no ne i po duhu. 

Generacija X, Y ili Z – nebitno je kada je u pitanju ovaj duo izvanvremenskog karaktera. Sva tri “naraštaja” u publici su razumjela da je riječ o dvojcu čija je misija stvaranje boljeg, zabavnijeg, opuštenijeg i luđeg danas – gdje nisu važne niti godine, niti sve drugo što mislimo da nas razdvaja. 

Njihova energija je zarazna, univerzalna i ne poznaje granice. Dugogodišnje iskustvo djelovanja na glazbenoj sceni vjerojatno je doprinijelo njihovom izvrsnom “služenju” riječima i glazbom kako bi doprijeli do publike.

“Svi ti Dalmatinci se miješaju i to je super”,

komentirala je jedna posjetiteljica spoj Yurija iz St!llnessa i Luke iz TBF-a nakon koncerta u riječkoj Crkvi.

Ipak, svakako se radi i o talentima koji razumiju zvuk, ljude te energiju jednoga i drugih. Činjenica da je bilo jednako dobro na samom početku koncerta, kada je u Crkvi bilo svega pet ljudi, pa do kraja, kada ih se skupilo 50ak, možda dovoljno govori o tome kako za dobru zabavu nije potrebno puno (ljudi), nego samo netko tko će izvući maksimum pozitive iz svakog člana publike. 

Moglo bi Vas zanimati