20
lis
2023
Izvještaj

Autorska večer Branka Okmace

Glasne ovacije za svestranog autora i vrijednog pedagoga

Autorska večer Branka Okmace

Autorska večer Branka Okmace Foto: Marko Račan/HDGU Pula

share

Zasluženim i očekivanim ovacijama ispraćeno je koncertno rođendansko slavlje (60 godina) pulskog skladatelja i pedagoga Branka Okmace u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. Na Maloj sceni, koja u ovo vrijeme ostaje jedina dostupna kazališna pozornica zbog obnove gledališta Velike dvorane “Pietro Ciscutti”, Okmičina djela predstavili su mahom njegovi višegodišnji suradnici, oni kojima su nerijetko te kompozicije i bile pisane te oni koji su ih kroz desetljeća javno prenosili.

Autorska večer Branka Okmace

Tamara Jurkić Sviben i Hrvoje Pintarić / Foto: Marko Račan/HDGU Pula

A i ovaj put, zdušnije nego ikad, otpratila je brojna publika njegovih sugrađana, kolega i studenata koji mu rad podržavaju i prate vjerojatno jednakom mjerom koliko se on do sad bezrezervno „davao“ za razvoj glazbenog života Pule. Branko Okmaca je, prisjetimo se, bio voditeljem svih relevantnih ansambala, orkestara, formacija; profesionalnih, poluprofesionalnih i amaterskih vokalno- instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih sastava koji su činili Pulu koncertno agilnom i dinamičnom.

Reakcije publike za ovog obljetničkog koncerta upravo su zato, zasluga njegovih radi, bile srdačne i glasne. Dodajmo i da je dobrim dijelom tome doprinio i njegov karakter diskretne, nasmijane i pristupačne osobe.

Autorska večer Branka Okmace

Foto: Marko Račan/HDGU Pula

I tako smo, u skladu s njegovim kvalitetama i slavljem te njegovim tihim promatranjem iz prvog reda gledališta slušali izbor iz njegovog velikog skladateljskog opusa i to izbor koji je mudro biran na način da pokriva različite stvaralačke faze njegova rada. Okmaca se, naime, unatoč prepoznatljivom rukopisu nesputano kretao kroz različite kreativne pravce, zauzimao stilski onakve pozicije kakvima bi ga nerijetko inspirirali i sami glazbenici te njihovi instrumenti.

Upravo ta svestranost odabira oblika i formacija, zvuka i potencijala svakog od instrumenata koji su „nosili“ njegov zvuk nešto je što je apsolutna, neosporna i rijetka kvaliteta njegova opusa. Svjedočili su nam o tomu, uvjerljivo i nadahnuto, ovog tjedna svi glazbenici i naslovi koji su bili dijelom programa, izuzev Gudačkog kvarteta 4String koji su zbog iznenadnih neprilika bili spriječeni doći i odsvirati najavljen Epigram za gudački kvartet.

Koncert je otvorio udaraljkaš Vedran Vojnić Pastoralom za marimbu solo, efektno i suvereno, kako u pravilu i biva prilikom njegovih nastupa, a ove je večeri predstavio dvije kompozicije slavljenika. Uz Pastoralu slušali smo ga i prilikom izvedbe Pet lakih komada za marimbu i klavir (Moderato, Presto, Andante, Allegretto, Allegro) uz pijanisticu Eldu Krajcar- Percan.

Autorska večer Branka Okmace

Foto: Marko Račan/HDGU Pula

Većina se repertoara zapravo „oslonila“ na duete koje je Okmaca pisao pa smo tako, izuzev spomenutog, slušali i: kontrabasista Sandra Peročevića i pijanista Sandra Vešligaja s drugim stavkom (Adagio) Sonate za kontrabas i klavir; flautistice Samantu Stell i Natašu Dragun s krasnim Dijalogom za flautu i alt flautu; pijaniste Vesnu Ivanović Ocwirk i Jakšu Zlatara s maštovitom i zaigranom Eco-Tarantellom za klavir četveroručno; rogista Hrvoja Pintarića i pijanisticu Tamaru Jurkić Sviben s lijepom Fantazijom za rog i klavir te klarinetista Davida Kumparea i pijanista Sandra Vešligaja koji su koncert maestralno i zatvorili s trostavačnom Sonatinom za klarinet i klavir (Allegretto, Adagio, Allegro ma non troppo).

Autorska večer Branka Okmace

Sandro Vešligaj i David Kumpare / Foto: Marko Račan/HDGU Pula

U solističkim su se izvedbama predstavili i Ivanović Ocwirk sa snažno dojmljivim te posebno interpretativno delikatnim Intermezzom br. 2 za klavir solo te violist Petar Njegovan sa Suonar za violu solo.

Autorska večer Branka Okmace

Foto: Marko Račan/HDGU Pula

Branko Okmaca piše djela za solo instrumente, komorna i orkestralna djela te za zborove, a djela mu se redovno izvode. Dobitnik je nagrade Porin, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Dobitnik je i brojnih drugih nagrada za svoje kompozicije. Od orkestralnih djela njegova skladba Inventio za simfonijski orkestar dobila je nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 2006. godine, a na natječaju Hrvatskog sabora kulture za puhačke orkestre dobiva nagradu za skladbe Olimfos (1999.), Tanac II (2001.) i Mala zavičajna uvertira (2012.).

Dobitnik je posebne nagrade za Sonatinu za klarinet i klavir praizvedenu na Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić u Splitu 2017. godine. Redovni je član Hrvatskog društva skladatelja. Autorsku koncertnu večer Branka Okmace organiziralo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – Ogranak Pula, producent je Branko Okmaca, a izvršni producent Sandro Vešligaj. Pokrovitelji su bili Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule i Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula.

Autorska večer Branka Okmace

Foto: Marko Račan/HDGU Pula

Moglo bi Vas zanimati