06
svi
2022
Izvještaj

Damir Avdić u Močvari: Bez pauze i bez kompromisa

Damir Avdić

Damir Avdić (YouTube)

share

Promocija albuma Mainstream Horor u zagrebačkoj je Močvari protekla u dobro poznatom stilu, s urlajućim vokalom i žestokim zvukovima električne gitare

 

„CD je informacija, živi nastup je sve.“

Tako je Damir Avdić, tuzlanski glazbenik, pisac i performer opisao razliku između svojih studijskih materijala i onoga što imamo priliku poslušati i pogledati ako odemo na njegov koncert. Nastup u zagrebačkoj Močvari  5. svibnja pokazao je da je to doista tako. Oboružan samo električnom gitarom i urlajućim vokalom, Avdić nas bez predaha uvodi u svoj svijet, provocirajući, kritizirajući i na sve ostale načine opisujući društvo u kojem živimo. Galameći u mikrofon ili bez njega, u raznim intervalima, Avdić pokazuje koliko je unikatna pojava na našoj sceni.

Bez pauze prelazi dobrih sat i pol iz pjesme u pjesmu, šeće svojom diskografijom, prolazeći kroz sve svoje albume, njih devet. Naravno, naglasak je bio na promociji najnovijega albuma, Mainstream Horor, s kojeg smo čuli većinu materijala, a nekako su najefektnije zazvučale “2 Pac”, “Placebo”, “Daleko” i “Ako ne padam”.  Publika, dobro upoznata s Avdićevim opusom pratila ga je u povicima refrena. On uvijek na jednak, energičan i beskompromisan način pristupa koncertima, bez obzira na to kako to publika prihvatila. Publika je na koncertu u Močvari na njegovu silnu energiju uzvraćala istom mjerom. U kojem god prostoru i na kojem god stageu Avdić nastupao, zasigurno je to poseban doživljaj, no, ovaj Močvarin prostor očito mu iznimno odgovara. To dokazuje činjenica da je već nekoliko albuma svoje promotivne koncerte doživjelo upravo u Močvari.  Na set-listi našlo se mjesta za “Human Reich”, “Demokratiju”, “Sine“,  ali i za odlično izvedene već stare pjesme poput “Ljubavi” ili “Utopijom dojim”. Fascinantno je kako njegovo prelaženje iz pjesme u pjesmu, praćeno samo zujanjem iz pojačala, ni u jednom trenutku nije zamorno te kako on može bez problema produžiti bilo koju pjesmu, bez odlaska u pretjerivanje ili nadmudrivanje samoga sebe.

Bratstvo i jedinstvo

Bio sam na puno Avdićevih koncerata i set-lista je svaki put drukčija. Rijetko kada se nađe barem nekoliko pjesama koje se ponavljaju. Za njega ne postoji standardni koncertni repertoar, što je zasigurno još jedna posebnost cijele priče. Jednom davno, Damir je rekao da mu jednostavno nije potreban bend te da bubnjeve i bas ponesemo sa sobom u glavi kad dolazimo na koncerte. No, ni u glavi nisu potrebni još neki muzičari s Damirom na pozornici. S njima ne bi imao toliko slobode da sa svojim konceptom radi što želi, mijenja ga, dodaje i oduzima, a sve po svojoj volji i osjećaju.

Jučer su na bisu izvedene “Lucifer” i svojedobno kontroverzna “Bratstvo i jedinstvo” koja u svojoj završnici ima stih Vrijeme je da se upoznamo“. On se na to nadovezao: „Moje ime je Damir Avdić”. Doista, opet smo se upoznali. Svaki koncert je novo upoznavanje, novo iskustvo, premda znamo što nas u principu čeka. Snažan i beskompromisan nastup kojeg smo opet dobili, s puno energije, buke i upečatljivih Avdićevih izvedbi.

Novi koncert bit će i novo upoznavanje. Možda s novim albumom, a možda i prije. U svakom slučaju, ovaj promotivni u Močvari zaslužuje najviše ocjene. Avdićev je izričaj poseban i morate biti poklonik njegove glazbe da u potpunosti uživate i uživite se u koncert. No, teško će bilo tko ostati hladnokrvan i bez reakcije na njegovu liriku i nastup, bez obzira došao ponovno na koncert ili ne.

 

Moglo bi Vas zanimati