15
pro
2023
Izvještaj

SVETKOVINA U PAKRACU

Hodočašće u došašće: jedinstveni adventski festival

Hodočašće

Domaćin festivala je ansambl Vita nova / Foto: Ivesa Daruvar

share

Na jubilarnom, 25. festivalu Hodočašće u došašće nastupili su domaćini Vita Nova, kantautori Danijel Leko iz Slavonskog Broda, Davor Terzić iz Rovinja, slavljenički tim EHO iz Zagreba te Nebeski znak iz Nove Gradiške

Hodočašće

Nebeski znak / Foto: Ivesa Daruvar

Od početka prosinca po našim se trgovima, pa čak i po mnogim crkvama održavaju božićni koncerti bez obzira što se nalazimo u adventskom vremenu. Međutim, postoje nekoliko događanja na kojima se akcent stavlja na adventske pjesma. Dva se održavaju u Zagrebu u sklopu programa Advent u Zagrebu. Prvi je Festival adventskih i božićnih pjesama koji se u organizaciji udruge za kulturu Musica Nota održava od 2016. Ista udruga od 2021. godine organizira i događanje Advent pod lanternom. Oba događanja u manifestaciju Advent u Zagrebu donose bogat glazbeni program prožet adventsko-božićnim napjevima iz hrvatske i cijelog svijeta.

A prije 25 godina, dakle 1998. godine mladi iz Pakraca okupljeni u sastav Vita Nova uz pomoć svog tadašnjeg župnika vlč. Dražena Radigovića pokrenuli su glazbeni festival pod nazivom Hodočašće u došašće. Naime  u poslijeratno vrijeme osim obnove grada i zgrada trebalo je obnoviti i ljude a jedan od efikasnijih načina je i glazbe. Sastav Vita Nova koji je sudjelovao na raznim događanjima i festivalima odlučio je nešto slično napraviti i u svojoj sredini. I tako je nastao festival Hodočašće u došašće.

Direktni povod pokretanja festivala bio je dodatno obilježiti 15. godina postojanja sastava Vita nova, zahvaliti Bogu za uspostavu svoje Požeške biskupije koja je upravo te godine osnovana, te obogatiti glazbeno-duhovni život Pakraca. Festival je ubrzo prerastao župske okvire te je i od strane grada Pakraca prepoznat kao značajan kulturni događaj. I izvođači duhovne glazbe također su vrlo brzo prepoznali Festival kao svoj, budući da je na njemu bilo mjesta ne samo za izvođače koji su već dugi niz godina prisutni na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni nego i za mlada imena koja tek dolaze.

Hodočašće

Davor Terzić / Foto: Ivesa Daruvar

Sadržajno gledajući, bio je to uistinu proročki projekt koji adventu daje puni smisao, ne samo imenom nego i sadržajem. Toga smo svjesni tek danas kada smo suočeni s velikim problemom božićne komercijalizacije gdje je advent potpuno istisnut. Božić je na našim trgovima i ulicama već početkom prosinca i to u sklopu manifestacija koje, paradoksa radi, nose naziv „Advent u …“.

Hodočašće u došašće je pozivni festival koncertnog tipa što znači da nema natječaja ni natjecanja nego se svake godine pozove pet do sedam izvođača koji uživo izvedu tri do četiri pjesme po svom odabiru s tim da jedna svakako mora biti adventskog karaktera. Svi izvođači koji su barem jedne godine došli u Pakrac na festival Hodočašće u došašće osjetili su veliku, nesebičnu ljubav i entuzijazam koji u ovaj festival ulažu mladi iz Vita Nove.

U ovih 25 godina (dakle, računajući i ovu 2023.) na festivalu Hodočašće u došašće nastupilo je 90-ak raznih izvođača iz skoro 40 mjesta Lijepe Naše, BiH i Srbije. Svi su oni na Festival došli kao hodočasnici pjesmom svjedočiti svoju vjeru i što su se više davali to su se bogatiji vraćali doma.

Ovaj jubilarni 25. festival Hodočašće u došašće održan je u 9. prosinca. Događanje je započelo u 16:30 sati paljenjem 2. adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu, nastavljeno u 17 sati misnim slavljem u crkvi Uznesenja BDM iza kojeg je održan glazbeni dio u Hrvatskom domu Dr. Franjo Tuđman.  Nastupili su domaćini Vita Nova, kantautori Danijel Leko iz Slavonskog Broda, Davor Terzić iz Rovinja, slavljenički tim EHO iz Zagreba te Nebeski znak iz Nove Gradiške.

Hodočašće

EHO / Foto: Ivesa Daruvar

Moglo bi Vas zanimati