24
velj
2024
Izvještaj

OBLJETNICA U RIJECI

Edo Maajka u Pogonu kulture: Duša na pozornici

Edo Maajka

Razorni Edo Maajka u Rijeci / Foto: Filip Kovačević

share

Dvadesetu godišnjicu objavljivanja albuma No sikiriki Edo Maajka obilježio je slavljeničkim koncertom u riječkom Pogonu kulture

Edo Maajka

Edo Maajka održao je sjajan koncert u riječkom Pogonu kulture / Foto: Filip Kovačević

Kada je na pozornici Edo Maajka, atmosfera se ne može opisati drugačije negoli dobar vajb. Jubilarnu godišnjicu svoga drugog studijskog albuma No sikiriki Edo je proslavio uz skandiranje oduševljene riječke publike, priredivši pozamašan repertoar od devetnaest glazbenih brojeva (jednako toliko ih sadrži i No sikiriki).
Uvertiru u koncertnu večer najavio je moćan trojac “Znaš me“, “Dobar vajb“ i “Panika“, a osim nizanja pjesama, Edo je nastup prekidao anegdotalnim i osobnim digresijama, podijelivši koju riječ o albumu No sikiriki.
„Kad sam završio album Slušaj mater ostalo mi je puno pjesama, dvije-tri sam uzeo za No sikiriki i napravio neke pjesme tipa “Mater vam jebem“, koju sam radio za film Srđana Vuletića koji se zvao Ljeto u zlatnoj dolini. U biti s tim pjesmama počeo je moj rad na albumu No sikiriki i neke pjesme su nastale u zadnji trenutak, a takve najviše volim“, istaknuo je dok se dvoranom zaorila “Draga moja vlado“.

Edo Maajka

Kako Edo kaže / Foto: Filip Kovačević

Pri objavljivanju 2000., No sikiriki brzo se prometnuo kao jedno od najprodavanijih domaćih izdanja. U samo osam sati od objavljivanja na policama hrvatskih dućana prodano je nekih četiri tisuće primjeraka albuma, a album je od strane domaćih glazbenih kritičara proglašen albumom godine.
Uvijek dovitljivi tekstovi i u live izdanju pokazali su svoj puni potencijal uglazbljenog storytellinga. Sjajne su bile i izvedbe “Prikaze/Bomba/Pržiii“, ali i pjesme i s najnovijeg albuma Moćno iz 2022., poput “Svaki čovjek“ ili mash upa “Sve prolazi/Hajmo se nać“.
„Imamo jednu pjesmu s novog albuma, ona se zove “Moćno“. I sad radimo novi album, tko zna kada će izaći. Puno s*anja se događa, sam sebe nerviram kad pišem o tome. Uglavnom tek kad je album izašao, skontao sam da je “Moćno“ meni jedna od najbitnijih mojih pjesama“, istaknuo je Edo.

Edo Maajka

Moćno! / Foto: Filip Kovačević

U završnom dijelu večeri zaredali su se “No sikiriki“, “Mahir i Alma“, dok je poseban hommage albumu prvijencu dan sa “Slušaj mater“. Svojedobno prozivan i maajkom balkanskog hip-hopa, ali i prvim urbanim umjetnikom s jugoistoka Europe uopće, Edo Maajka i na riječkom koncertu pokazao da silna tituliranja nisu samo prazne riječi. Ogoljen i iskren u osobnoj lirici, angažiran i borben u socijalnoj, Edo Maajka u još jednoj sjajnoj koncertnoj večeri ostavio je dušu na pozornici.

Edo Maajka

Edo je oduševio Riječane / Foto: Filip Kovačević

Moglo bi Vas zanimati