07
stu
2023
Izvještaj

Slavljenički koncert

Eksplozija emocija punk rock mašine Šiza i hardcore punk velikana Debeli precjednik

Debeli precjednik

Debeli precjednik /Daniel Gjurcek

share

S noći 3. na 4. studenog melodični hardcore punk velikani Debeli Precjednik/Fat Prezident proslavili su izlazak svog nedavno objavljenog albuma Atomac i uz to 30 godina postojanja u punom Vintage Industrial Baru.

Šiza

Šiza/Daniel Gjurcek

Šiza kao novi miljenici punk scene, prvi su stupili na binu i opravdali zašto neukrotivu energiju i sirovu snagu koju imaju, prenose na sve prisutne u publici. Probili su led opasnim riffom koji je naznačio kako ova večer neće proći bez „izbijanja bubrega“. Svaka nota basa, vokala pa čak i bubnja imala je svoje mjesto u pjesmi. Par ljudi u publici znalo je sve pjesme s albuma prvijenca Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem, a ostale dobro zagrijala za ono što dolazi.

Pjesme poput “Oprostite, oprostite, oprostite“ ili “Skromnost nikad nije bila fer“ prodrmale su Vintage u temeljima. Ovo mi je drugi put da ih slušam uživo te im bolje leži bina u Vintageu nego u Attacku čisto zbog samog ozvučenja koji pridodaje njihovoj buci i energiji. Iako kratko postoje (tek nekoliko godina), Šiza se profilirala u bend koji su mnogi zavoljeli zbog svog agresivnog zvuka te beskompromisnog stava u pjesmama, ali i na bini. Svaka pjesma pozdravljena je sa pljeskom te izazivala mahnitost i malo guranje u prvim redovima. Nakon nešto dužeg seta od sat vremena dečki su se pozdravili s publikom te je došlo vrijeme za glavne aktere večeri – Debeli precjednik.

Debeli precjednik

Debeli precjednik/Daniel Gjurcek

Titula (sad već) legendarnih punkera iz Osijeka zaslužena je s pravom. Čim su izašli na binu moglo se naslutiti kako će do kraja večeri ova bit noć biti ispunjena emocijama, pozitivnom energijom i fenomenalnim pjesmama – i novim i starim. Nakon kratkog pozdrava krenuli su opako te kroz prvih par pjesama mogao sam zamjetiti da je publika malo sramežljiva. Možda je bila potrebna ona jedna osoba koja će doći do Koce kako bi mu on mogao dati mikrofon da otpjeva koji stih. To se i desilo, a nakon toga mogli smo svjedočiti nepokolebljivom hardcore bendu koji novim albumom Atomac opet probija granice. Prva pjesma s novog albuma koju su odsvirali, “Babylon“, uvela nas je neki „posebni“ Debeli precjednik za kojeg je moj dobar prijatelj rekao da su time totalno osmislili novi žanr nazivajući ga punkcore.

Debeli precjednik

Debeli precjednik/Daniel Gjurcek

Iskreno? Možda i da. Zaista bend za koji nemogu reći da zvuče na ove ili bacaju na one. Imaju svoj stil i stav, a njihova narav samo je dodatan plus onome što ih čini genijalnim već 30 godina. Odsvirali su pjesme s Atomca – “Piče ne vrište“, “Misery loves company“, “Warzone“, “Legica“ koliko sam zapamtio te zasigurno najavili novi val pjesama koji će preuzeti mjesto na set listi u budućnosti. Nakon noviteta, Debeljaci su se vratili starim hitovima te pjesme poput “Puška ne ubija ljude“, “Zaboravi“ ili  “Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac“ koje su se nizale jedna na drugu.

Debeli precjednik

Debeli precjednik/Daniel Gjurcek

Svakom pjesmom publika je bila sve više divlja, a pogo, stage dive te pjevanje s Kocom u prvim redovima postalo je neizostavno. Pred sam kraj koncerta, na binu je izašla curica od 12 godina noseći tortu ne bi li svi zajedno proslavili okrugli rođendan nakon čega je, na oduševljenje svih nas, sjela za bubanj i sjajno odlupala “Moja su koljena umorna od moljenja“. Curo, samo ti imam reći bravo i kapa do poda. Ima 12 godina, a kao da je s njima 30. Zadnja stvar bila je kao i obično “Farmersko srce“ kojim smo mogli naslutiti kako jedino što će nas nakon toga zabaviti je after koji je trajao dugo u noć.

Sjajna večer izvrsnih bendova i nevjerojatnih ljudi. Što reći za kraj nego Debeljaci sretan vam rođendan i doživli još toliko!

Moglo bi Vas zanimati