08
srp
2022
Izvještaj

Počeo 22. Exit Festival - ključ festivalskog uspjeha su prošlost i budućnost zajedno u sadašnjosti

Exit festival - Main Stage

Exit festival - Main Stage /Marko Edge

share

Zajedno. Uvijek.

Novosadski Exit Festival sinoć je po 22. put otvorio vrata posjetiteljima iz raznih krajeva svijeta. Petrovaradinska tvrđava ponovno je domaćin najvećih imena regionalne i svjetske glazbene scene čije je nastupe prve večeri pratilo, prema podacima organizatora, 42 000 posjetitelja. 

Jedan od razloga zašto je ovaj festival opstao dugi niz godina te zašto još uvijek izaziva veliki interes i uzbuđenje publike jest praćenje svjetskih glazbenih trendova i njihova direktna implementacija na petnaestak pozornica, uz istovremeno njegovanje “tradicionalnijih” žanrova.

Exit festival - Main Stage

Exit festival – Main Stage/Marko Edge

Prošlost i budućnost zajedno u sadašnjosti – ključ festivalskog uspjeha

Ovo jako dobro ilustrira sinoćnji program “Back to the Future” koji je za sam početak festivala na glavnoj pozornici označio sraz “prošlosti” i “budućnosti” hip hop glazbe u tri države, Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Hrvatsku staru školu hip hopa predstavljao je Stole, koji je uz podršku Phat Phillieja “objasnio” tvrdu zagrebačku priču klasičnim stilom, kako on sam kaže, bez autotunea ili matrice.

Iz budućnosti mu se suprotstavila 30zona koja je odradila jako dobar nastup, jer, dobiti priliku nastupati na glavnoj pozornici Exit Festivala nije mala stvar. Svoju su priču nastavili kasno u noći na Gang Beats pozornici te opravdali svoj zvjezdani status i u Srbiji. BiH su reprezentali Frenkie, Kontra i Indigo koje je apsolutno izdominirala njihova suparnica iz budućnosti, reperica Muha kojoj je ovo drugi susret s moćnom produkcijom glavne pozornice. Samouvjerena i prepoznatljiva, dokazala je da je jedno od trenutno najperspektivnijih imena regionalne glazbene scene na kojoj očajnički nedostaje ženskih snaga. Exit festival naprosto ne bi bio potpun da na njemu ne nastupi barem neka formacija grupe Bad Copy.

Exit festival - Afrojack

Exit festival – Afrojack/Marko Ristić

Ovaj su put to bili Ajs Nigrutin i Timbe kao predstavnici klasičnog stila, a svoje su mišljenje o novim glazbenim generacijama jasno izrekli na samom kraju, kada se Ajsu na pozornici pridružio Smoke Mardeljano s kojim je izveo veliki hit “Umro je trep”. Trep je jači nego ikad, pogotovo onaj s primjesama folk melosa, što su dokazali dečki iz grupe Crni Cerak. Trep cajke, reklo bi se pogrdno u Hrvatskoj, no, onaj tko voli zasigurno nije bio razočaran njihovim sinoćnjim nastupom. Ovi dečki itekako jako dobro znaju što rade, a publika ih naprosto obožava. Za vrijeme njihova nastupa tražilo se mjesto više u prvim redovima, jer, ovo je ipak jedan od trenutno najpopularnijih kolektiva u regiji. Zasluženo? S obzirom na sinoćnje predstavljanje – da.

Exit Festival - Iggy Azalea

Exit Festival – Iggy Azalea/Marko Ristić

Dominacija snažnih žena

A najpopularnije žensko ime u regiji trenutno je Senidah koja je nastupila odmah po završetku ovog vremenskog putovanja. Zajedno s bendom, čiji je zvuk ovog puta obogaćen trubom, dala je upravo ono što se od nje i očekuje – snagu, senzualnost i snažnu žensku energiju koja gazi sve pred sobom. Moćna je to vokalistica i performerica s istančanim ukusom i osjećajem za finoću zvuka, istovremeno s jako dobro postavljenim tematskim konceptom. Njeni potencijalni skorašnji koncerti u arenama diljem regije neće biti toliko iznenađenje kada se najave – ona hrabro sjedi na tronu pop glazbe regije.

Nakon spektakularnog vatrometa kao dio tradicionalne ceremonije otvorenja, uslijedio je nastup svjetske zvijezde, Iggy Azalee. Prostor ispred glavne pozornice bio je prepun njenih obožavatelja dok je istovremeno na Fusion pozornici pravi show napravila Mimi Mercedez. Nevjerojatna je Mimi, količina pozitivne energije i dobre zabave uz presjek njenih najvećih hitova dobio je veliku podršku okupljenih. Na Gang Beats pozornici za to je vrijeme ubijala Muha, nakon koje je Sajsi MC prezentirala šarm svog novog albuma “Kardinalna”. Domaći heroji Fox i Surreal nakon Mimi su okupirali Fusion pozornicu dok je naša 30zona na Gang Beats pozornici odradila opušteniji i intimniji nastup od velikog predstavljanja na Main Stageu gdje su u tim trenucima nastupali opaki svjetski igrači Afrojack i Jax Jones. 

Exit festival - Dance Arena

Exit festival – Dance Arena/Ervin Kovač

Kolosalna Dance Arena otvorila je svoja vrata za ratnike poklonike dobrog elektronskog zvuka te još jednom oduševila nevjerojatnim produkcijskim rješenjima ispred kojih se partijalo do ranog jutra.

Drugi dan Exit Festivala očekuju se nastupi Nicka Cavea, Masked Wolfa i Macea Plexa a od hrvatskih glazbenika to su Pocket Palma, Šank i Stole.

Moglo bi Vas zanimati