07
srp
2024
Izvještaj

Fest Jazza Koprivnica

Deset godina nesebičnog dijeljenja glazbe

Foto: Fest Jazza Koprivnica

share

Koprivnica je proteklog vikenda postala „celog džeza prestolnica“ – održan je jubilarni, 10. Fest Jazza Koprivnica. Pod motom Share music and happiness u dva dana, od 5. do 6. srpnja, održani su brojni nastupi vrhunskih glazbenika i glazbenica, jam sessioni, glazbene radionice za najmlađe te sajam ploča Vinilija.

Festival desetu godinu zaredom organizira Udruga glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Jazz klub Koprivnica, neprofitna organizacija koja već niz godina uspješno provodi vlastite projekte i programe. Njihovim je višegodišnjim iskustvom i djelovanjem Koprivnica postala sinonim za odlične jazz koncerte koji se održavaju tijekom cijele godine. Kruna njihovog rada svakako je Međunarodni jazz festival Fest Jazza Koprivnica, a tu je i popularni glazbeni ciklus Jazz From the Woods koji se u Koprivnici održava od 1997. godine.

S godinama, festival je rastao. Nakon eksperimentalnih početaka stvorila se jedna divna glazbena priča koja Koprivničancima nudi vrhunski kulturni i turistički proizvod koji ne samo da upotpunjuje vrijeme i potražnju za dobrom glazbom, već i privlači druge ljude u Koprivnicu. U prilog tome ide i podatak da su festival posjetili gosti iz inozemstva te drugih hrvatskih gradova. U deset godina festivala Jazz klub Koprivnica organizirao je preko 270 događanja, a sadržaj svakim novim izdanjem raste.

Nastupom majstora na klasičnoj gitari Mihaela Hrustelja i Big Banda Radlje otvoreno je tako deseto izdanje Fest Jazza Koprivnica. Pod umjetničkom i dirigentskom palicom Aljaža Razdevšeka predstavljen je njihov zajednički live projekt, Big Band Fusion, koji je slušatelje poveo na nevjerojatno, balkanskim ritmovima opijeno glazbeno putovanje jazzom, bluesom i rockom duž slikovite rijeke Drave.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Kroz prizmu suvremenog jazza, Istrom i Mediteranom slušatelje je u nastavku provela Tamara Obrovac koja je sa sastavom Transhistria ensemble pružila nezaboravan nastup ispunjen inovativnim improvizacijama, humorom i snažnom komunikativnošću. Sastav čine slovenski kontrabasist Žiga Golob i hrvatski bubnjar Krunoslav Levačić koji su s Tamarom od samih početaka, zatim slovenski gitarist i mandolinist Uroš Rakovec koji im se pridružio 2003. godine te talijanski harmonikaš Fausto Beccalossi koji je stalni član ansambla od 2005. godine. Transhistria ensemble poznat je po nevjerojatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među glazbenicima, dok istovremeno i Tamarin vokal postaje dodatnim instrumentom.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Da je interes publike za oba koncerta bio velik, potvrđuje činjenica da se u dvorani Doma mladih tražilo mjesto više, a svi su izvođači nagrađeni velikim pljeskom i ovacijama.

Večer prvog dana svoju je završnicu imala u kultnom koprivničkom klubu Kugla, koji je samo za ovu prigodu otvorio svoja vrata i na pozornici ugostio Brothers, bend koji predvode braća Luka i Filip Palčić. Ovo je bio ujedno najmlađi bend festivala – osnovani su 2020. godine te od onda redovito oduševljavaju publiku svojim originalnim jazz, gospel, blues i funk izvedbama.

Nakon Brothersa, uslijedio je jam session i druženje koje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Subotnji program festivala otvorio je nastup Puhačkog orkestra Virje za vrijeme kojeg se u parku pokraj Doma mladih održavao sajam gramofonskih ploča i ostalih nosača zvuka, Vinilija. Malo koje selo se može pohvaliti big bendom koji istovremeno u svojim redovima okuplja i mlade i ne tako mlade. Pod voditeljem i dirigentom Josipom Pankarićem i uz predivan vokal Ane Kapitanić, orkestar je okupljene proveo kroz jazz standarde i učinio vruće prijepodne podnošljivijim.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Večernji dio Fest Jazza otvorio je Zvonimir Šestak Groove Assembly. Zvonimir Šestak jedan je od najboljih kontrabasista u Hrvatskoj, a publici je predstavio autorski projekt objavljen na Porinom nagrađenom albumu In the Pocket.

S obzirom na to da je naglasak na snažnom grooveu koji poziva na ples ili bilo kakvo gibanje, teško je bilo mirno sjediti, a da ti noge ne tapkaju u ritmu. Ovakav bi nastup možda puno bolje funkcionirao na otvorenom, iako nas ništa nije sprječavalo da se jednostavno dignemo i zaplešemo. Šestaku su se na pozornici pridružili Mario Bočić (tenor saksofon), Joe Kaplowitz (klavir), Janko Novoselić (bubnjevi) te Hrvoje Rupčić (perkusije). In the Pocket je slang iskovan u američkoj jazz zajednici koji upravo opisuje vrlo snažan groove, čvrsto zajedničko muziciranje najčešće između basista i bubnjara, no u ovom slučaju ga se može upotrijebiti za sve glazbenike Šestakovog sastava.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Iz daleke Australije, s plaža Sydneya, stigao je elektronički jazz trio Brekky Boy. Ističu se originalnim zvukom i fantastičnim nastupom uživo, a prošle su godine samostalno objavili svoj četvrti EP Seita, koji je britanski jazz časopis Jazzwise nazvao „kombinacijom snažnih poliritmičkih uzoraka, veličanstvenih kinematografskih gradnji i krhkih klavirskih melodija“.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

Čast da zatvore koncertni dio Fest Jazza pripala je svestranom i dinamičnom osmeročlanom sastavu Funk Fu čija glazbena orijentacija obuhvaća žanrove poput funka, soula i R’n’B-a, što rezultira jedinstvenim zvukom. Klub Kugla ponovno je oživio uz groovy ritmove, soulful vokale i energičan scenski nastup u kojem je publika uživala.

Ono po čemu se ovogodišnje izdanje razlikovalo od prijašnjih je lokacija. Naime, festival je svoju adresu s glavnog koprivničkog trga preselio u dvoranu Doma mladih Koprivnica. Iako takva promjena nije utjecala na posjećenost festivala, mislim da je ipak u najvećoj mjeri privukla publiku koja i inače dolazi na jazz koncerte i uživa u takvoj glazbi. Prednost, a samim time i čar održavanja festivala u centru grada bila je ta da je tako jazz približen većem broju ljudi, poglavito onima koji nemaju naviku odlaziti na takve koncerte ili uopće ne slušaju jazz glazbu.

Foto: Fest Jazza Koprivnica

No, ono što se nije promijenilo i ostalo je isto svih tih deset godina zasigurno je entuzijazam i ljubav s kojima organizatori pristupaju ovom festivalu, a to je itekako vidljivo po raznolikom koncertnom programu, kao i po popratnom sadržaju. Koprivnica je upravo zahvaljujući nesebičnom dijeljenju glazbe i radosti svih tih godina, na par dana, postala domom niza malih i velikih imena domaće i svjetske jazz scene, sve do reda vrhunskih glazbenika, glazbenica i sastava koji su ovakvu vrstu glazbe približili tisućama ljudi.

Bilo da se održava na otvorenom ili zatvorenom, Fest Jazza Koprivnica i ove je godine opravdao sve ono zbog čega ga se odavno smatra svjetskim festivalom i primjer je koji treba slijediti u svakom gradu.

_______

Sufinancirano sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Festival Jazza Koprivnica

Zvonimir Šestak Groove Assembly

Puhački orkestar Virje 1

Mihael Hrustelj i Big Band Radlje

Mihael Hrustelj i Big Band Radlje 2

Brekky Boy Trio

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati