21
ruj
2022
Izvještaj

From Another Mother: Fešta bijesa i nježnosti, prolivene krvi i popijene rakije

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

share

U petak se u KSET-u dogodio jedan vrhunski provod koji dokazuje da u domaćemu alternativnom podzemlju još uvijek ima nade. From Another Mother, iznimno energični domaći math rock trio, nastupili su uz pratnju čeških gostiju, garažnih glamera The Drain. Skakalo se, stajalo na rukama, znojilo i krvarilo, a pozornica se zamijenila s podijem.

Obilna kiša najavljivala je jesen i početak klupske sezone u Zagrebu. Baš su svi ovo dugo čekali, premda se pokrenuo i onaj sezonski Murphyjev zakon po kojem će kiša pasti isključivo tijekom vikenda, a radni tjedni blagoslivljat će nas stabilnijim prognozama. Ali u tome je čar ovog razdoblja. Na ulici ne vidiš nikoga osim svjetlećih taksija koji se probijaju kroz biblijske potope i poneki par koji se stišće pod jednim kišobranom, a onda uđeš u toplinu kluba, ostaviš promočenu jaknu u garderobi i odjednom si u drugom svijetu.

Tako je bilo i u petak u KSET-u. Raznorazni miomirisi mokre odjeće, usahlih parfema, znoja i dima probijali su se kroz gužvu na šanku. Praški glam rock bend s naglašenim pop melodijama i pjevnim refrenima – The Drain – svirali su glasno, snažno, jasno i ritmički predvidivo, što se ne bi moglo reći za kaos koji je slijedio nakon njih. Ovi Česi sviraju dosta jednostavan radijski rock. Njihov zvuk podsjetio me na pjesme Queens of the Stone Age, ali one u kojima Josh Homme nije toliko sklon eksperimentiranju, već se drži klasičnog 4/4 ritma kao što je činio u projektu Eagles of Death Metal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FROM ANOTHER MOTHER (@epileptir)

Kao da ste pustinjske stonere iz Kalifornije spojili sa ZZ Topom, bacili ih u srce Europe, gurnuli im pivo u ruke i odveli ih u obližnji noćni klub. Njihove pjesme pričaju o legendarnim noćnim izlascima u češkoj metropoli, partijanju, drogiranju i uličnim ljubavima.

Sve u svemu, zabavno, poletno party rokanje, ali pomalo nespojivo s nešto kompleksnijim zvukom headlinera večeri. Trudili su se komunicirati i stvarati interakciju s publikom, ali nisu uspjeli u tome u jednakoj mjeri kao From Another Mother koji se čekao.

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

U pauzi su se motali kablovi, mijenjali instrumenti i postavljala pozornica za sljedeći čin predstave. A onda je krenulo. Brzo, žestoko, kaotično, ali s dozom preciznosti jer je ipak riječ o kompleksnim math rock gitarskim dionicama.

Impresivno je gledati s koliko energije Vlado Remeš može skakati i trčati od pozornice do WC-a i nazad i sve vrijeme svirati točno, kao na studijskim verzijama.

Ništa manje pohvale ne zaslužuje ni ritam sekcija. Basist Borna Jambrošić često izlazi iz tih ritmičkih okvira i zavidnim vještinama svira glavne rifove, dok se bubnjar kojeg su mijenjali usred showa, pa ne znam o kome je riječ, uspješno bori s naglim promjenama ritma i glasnim i tihim dijelovima.

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother već se deset godina probijaju po europskim i zagrebačkim klubovima. Izdali su dva studijska albuma, Epileptir i Atatoa, koji jako dobro prolaze u domaćoj i stranoj kritici. Riječ je o inovativnom i šarolikom pristupu punku s math rock i emo elementima.

Netko tko ne zna tko su i što su, na prvo slušanje lako bi ih zamijenio za neki poznatiji i važniji bend iz devedesetih s američkoga srednjeg zapada. Utjecaj At the Drive Ina i Mars Volte očigledan je, no dâ se čuti i malo drugačijih i nježnijih indie pristupa poput Built to Spill.

U koju god ladicu ih spremali, sigurno je jedno: treba nam više bendova poput From Another Mother i ljudi poput Vlade koji žive glazbu na svim frontovima.

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

A ta strast najviše je vidljiva iz nastupa. Vlado, poznat i kao VOADO, između pjesama je vodio glavnu riječ, nazdravljao rakijom KIF-ovačom, pokretao sing along dijelove i izvaljivao nam ljubav.

Zanos je bio toliki da je u jednom trenutku, usred uobičajenog skakanja do metar u zrak, zviznuo samoga sebe gitarom u glavu.

„Koliko je ozbiljno? Jel’ krvarim?“, pitao se Vlado dok je iz brazde milimetar iznad lijevog oka počela teći krv. Jedan KSET-ovac potom je brzo dotrčao s kutijom prve pomoći i stao petljati po zavojima i sanirati ranu.

Svom srećom, krvarenje je stalo, iako je bilo vidljivo da je rana malo ozbiljnija i da mu ne gine dva, tri šava. Show se nastavio. Još jače nego prije. Bubnjeve su rastavili i prenijeli na floor. Vlado se primio palica i izvelo se još nekoliko instrumentalnih stvari dok je publika vodila ritualno kolo oko trojca.

Svaka čast!

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

From Another Mother i The Drain u KSET-u / David Mandić

„Očekivao sam puno, puno manje od ovog, ali ovo je bilo suludo! Izvan svakih očekivanja. Rascijepao sam glavu, faca će mi puknut od šavova, ali nakon KSET-a idem na after“, rekao nam je izmoreni Vlado dok mu je posred lica tekla mješavina znoja i krvi iz svježe sanirane porezotine.

Moglo bi Vas zanimati