05
srp
2024
Izvještaj

SHOW NA OTVORENOM

Grace Jones u Zagrebu: Majka znanja

Grace Jones

Vila stila: Grace Jones / Foto: Filip Bušić

share

Na svome prvom u nastupu u Zagrebu, 4. srpnja, Grace Jones je prezentirala sve detalje svoje karijere koji su temelj za njezin status stilske i kulturne ikone

Grace Jones

Za svaku pjesmu Grace Jones mijenjala je outfit / Foto: Filip Bušić

Drugi dolazak u Hrvatsku Grace Jones, jedne od najvažnijih žena globalnoga popkulturnog miljea, odvio se na posve ispunjenoj zagrebačkoj Šalati gdje je pristigla publika mahom starijeg uzrasta. Jamajčansko-američka pjevačica, autorica, glumica i model ostavila je neizbrisiv trag na svakom polju svoga djelovanja, a aktualni nastupi 76-godišnje izvođačice na neki način su retrospektiva minulog rada.

U tom smislu je njezin nastup na Šalati više bio show nego koncert i najveći problem nastupa bio je što nisu postavljeni zasloni sa strane kako bi publika mogla dobro vidjeti što se događa na pozornici, s obzirom da je Grace Jones koristila njezin svaki milimetar. No, ako nisu mogli dobro vidjeti, svakako su osjetili izvrsnu atmosferu i iznenađujuće vitalnu Mrs. Jones koja je vrlo dobro raspoređenim točkama svoga showa izvukla maksimum od svoga performansa.

Grace Jones

Mrs. Jones izvukla je maksimum od svoga performasa / Foto: Filip Bušić

Šestočlani band u kome udaraljke svira njezin sin Paolo Goude, uz dvije prateće pjevačice bili su i više nego solidni izvođači radova, držeći sound na razini studijskih originala. U tom smislu je funk pjesma “The Key” koju je Grace Jones napisala za svoj sljedeći album djelovala najopuštenije, svirači su mogli relaksirano se prepustiti energiji do granice improvizacije. Sve ostalo bilo je, dakako, u službi njezinog nastupa.

Ona je izvela jedanaest pjesama, mijenjajući outfit za svaku skladbu, koristeći svoje svima poznate odore iz raznih spotova i revija. Uz svjetlosne efekte, povišenu platformu, asistenta koji ju je nosio na leđima ispod pozornice, dodatne instrumente, eksploziju šarenih papirića i druge scenske efekte Grace Jones uistinu je kreirala spektakl. Pritom je njezin vokalni performans bio najvećim dijelom izvrstan, a zadivila je kad je tijekom desetminutne izvedbe zaključne skladbe “Slave To The Rhythm” vrtila kolut oko struka.

Grace Jones

Koncert je bio samo temelj za istinski show / Foto: Filip Bušić

Pritom je neprestano imala konekciju s publikom, povremeno zahtijevajući od asistentice komad banane, kao da je na maratonu, pa neprekidno obnavlja energiju. No, njezine tjelesne predispozicije zaista mogu biti role-model za žene njezinog uzrasta a i puno mlađe. Dakako, silna presvlačenja i pauze služili su i za koju minutu odmora, no u ovako postavljenom showu, to je sasvim razumljivo. Premda na kraju nije ništa odsvirala na bis, iz zahvalnosti prema publici, izašla je na pozornicu i svima se zahvalila.

Izvela je četiri covera koja je svojom izvedbom i aranžmanom nadgradila – “Nightclubbing” Iggyja Popa, “Private Life” Pretendersa, “Demolition Man” grupe The Police i “Love is The Drug” Roxy Music, no finiš spektakla s pjesmama “Pull Up To The Bumper” i “Slave To The Rhythm” bio je osobito upečatljiv. Tijekom izvedbe pjesme “Pull Up To The Bumper” spustila se u prvi red do publike, u jednom trenutku zastavši s pjevanjem, ali vrlo brzo je problem riješen s pomoću asistenta koji ju je nosio na leđima.

Grace Jones

Nekoliko pjesama Grace Jones izvela na povišenoj platformi iznad pozornice / Foto: Filip Bušić

Razglas na Šalati bio je vrlo dobro ugođen, s podignutom razinom outputa što je zacijelo priodonijelo uzavreloj atmosferi. Oko 80 minuta nastupa pristojna je minutaža showa, gotovo bi se reklo mjuzikla, jer svaka je pjesma na koncertu imala svoju priču, a Grace Jones pritom nije kalkulirala. Ona je na ovom nastupu bila i pjevačica, i glumica, i model, a publika je bila unisona u mišljenju kako nazoče nastupu istinske kulturne ikone.

Grace JonesAnđeoski razdragana publika / Foto: Filip Bušić

Moglo bi Vas zanimati