22
lis
2023
Izvještaj

14. ZAGREB JAZZ FESTIVAL

Ida Nielsen & The Funkbots u Petom kupeu: Nima Princea do Princea

Ida Nielsen

Čuvarica Princeovog nasljeđa - Ida Nielsen / Foto: Iva Aras

share

Ida Nielsen & The Funkbots na drugome su hrvatskom nastupu počeli bojažljivo, uz tehničke probleme, da bi kasnije priredili nesputan i instrumentalistički razoran funk party na tragu Princeove vizije

Ida Nielsen

Vrhunac nastupa bila je izvedba dijelova nekoliko Princeovih pjesama / Foto: Iva Aras

U samo godinu i po dana, u Zagrebu su nastupile četiri glazbenice koje su svirale s Princeom, u prostorima međusobno udaljenima pedesetak metara i to svaka na svome instrumentu. Zajedno bi mogle oformiti fantastičan bend koji bi sasvim sigurno žeo uspjehe na temelju autorskog nasljeđa bivšeg im šefa.

Gitaristica Kat Dyson i bubnjarica Queen Cora Coleman lani su nastupile s Zuccherom u velikoj dvorani Lisinski. Prije nekoliko dana u maloj dvorani Lisinski sa svojim kvartetom svirala je saksofonistica Lakecia Benjamin koja je u Las Vegasu jednostavno uletjela na pozornicu dok je svirao Prince i priključila se bendu. Prince je bio posve oduševljen i pozvao ju je da nastupa s njime na preostalim nastupima.

Ipak, najbliže ingenioznom glazbeniku bila je danska basistica Ida Nielsen koja je od 2010. do njegove smrti bila stalnom članicom njegovih pratećih bendova New Power Generation i 3redeyegirl. Snimila je s njime i pjesme koje se uglavnom nalaze na posthumnom mu albumu Welcome 2 America. Ona je u sklopu 14. Zagreb Jazz festivala nastupila u Petom kupeu koji se nalazi tik do Lisinskog.

Hrvatskoj publici premijerno se predstavila ljetos u sklopu programa drukčije oblikovanoga Splitskog festivala i oduševila posjetitelje na Prokurativama. Prateći joj bend The Funkbots koji su tvorili još gitarist, bubnjar i rapper nemilice isporučuju funk-ritmove, no na zagrebačkom nastupu izostao je klavijaturist, što je možda bilo i razlogom primjetne Idine nervoze na početku nastupa, zbog koje je koncert i prekinut. Osim startne isprike zbog tehničkih razloga, nakon desetak minuta, Ida Nielsen odlučila je povući bend sa stagea kako bi se ‘uskladili toplomjeri’ premda publici nije bilo jasno zašto. No, zagrebačka publika nije poznavala zvuk s klavijaturistom pa joj zapreke s ugađanjem dodatnih tapeova nisu predstavljali problem, za razliku od zvijezde večeri. Ida Nielsen je u jednom trenutku zasvirala klavijature i to je definitivno bio najslabiji dio nastupa.

Ida Nielsen

Oliver Enquist poznat je po dizajnu studijskih uređaja / Foto: Iva Aras

Bend je bio savršeno uigran, bubnjar David Hayes koji je svojedobno svirao s Arrested Developmentom čvrsto je držao ritam, a u jednom trenutku pokazao kako može rutinirano svirati bubnjeve kao tam-tam, ali i vješto kuckati prstima po malome drum machineu. Gitarist Oliver Enquist posve urođen u zvuk Princeove gitare samo je s jednom gitarom i mnoštvom pedala besprijekorno bojio zvuk, a rapper Kuku Agami bio je dostojan suparnik basističkim eskapadama svoje šefice.

Kako je koncert odmicao, nervoza je bila manja, a bend se usklađivao s podrškom publike. Komunikacija je brzo ostvarena, pa je pjevanje i pljeskanje, kao i dizanje ruku postalo dio showa. Ide Nielsen je kombinirala pokazne vježbe iz virtuoznosti i funk zahvate, uz vokalne manirizme karakteristične za neke izvođačice iz Princeovog tabora kao što su Sheila E. i Jill Jones.

Repertoar benda posve je temeljen na Princeovim postulatima funka uz minimalna odstupanja no unatoč izvrsno naučenim lekcijama, glazba Ide Nielsen autorski se ne miče od krojnog arka svoga uzora. Bilo je to očito kad je i odsviran dio Princeove pjesme “1999” što je bio neprijeporni vrhunac nastupa.

No, to očito nije smisao njezinih nastupa. Ida Nielsen nemilosrdnim čupanjem žica što radi s nevjerojatnom lakoćom pokazuje zbog čega ju je Prince odabrao kao najbližu suradnicu. Sat i po svirke uz desetminutnu pauzu zbog tehničkih problema te prigodni bis bila je demonstracija vrhunskog funka uz minimum instrumentarija (Ida Nielsen koristi samo dva basa na pozornici).

Ponešto s drukčijim zvukom u ulozi predgrupe nastupio je izvrstan domaći B’s FUNstalation ispunivši Peti kupe jazz/funk zvukovnicom, stilski opravdavši ime festivala na kome nastupa.

Ida Nielsen

Jazz prije funk fešte: B’s FUNstallation / Foto: Iva Aras

Moglo bi Vas zanimati