14
svi
2023
Izvještaj

KONCERT U RIJECI

Grad u Pogonu kulture: Opravdan kultni status

Grad

Dean Škaljac imao je uvjerljiv kontakt s publikom / Foto: Bojan Mušćet (arhivska fotografija)

share

Promocija novog albuma grupe Grad održala se 12. svibnja u riječkom Pogonu kulture, gdje su kultni rokeri pred publikom izveli set omiljenih klasika iz davnih dana riječke rock scene i novi materijal

Grad

Stameni basist Segej Hofman svira i u Turistima / Foto: Bojan Mušćet (arhivska fotografija)

Nakon trinaest godina diskografske pauze, album Brdo grupe Grad nastavio je već poznatu priču benda – zvuk energičnog i plesnog novovalnog rocka koga grade jedinstven vokal Deana Škaljca, čvrsta i precizna ritam-sekcija koju čine bas Sergeja Hofmana i bubanj Branka Kovačića te klasični rifovi Igora Stevanovića Stiva i Orijena Modrušana.

Uz pažljivo selektiranu set-listu, dupkom popunjeni Pogon kulture sinoć se mogao prisjetiti zbog čega je Grad smatran jednom od važnih glazbenih karika riječke scene čiji je utjecaj i dan danas neizbrisiv. Koncertnu noć bend je otvorio uz upečatljivu skladbu “Mrak”, a niz se nastavio s još dvjema pjesmama s najnovijeg albuma. Uz “Sve što nemam” uobičajenoj postavi pridružilo se i pojačanje na brass sekciji, za kojom je uslijedila energična i odrješita “Deset”.

Vjerni pratitelji benda sigurno bi se složili da već poznata formula ne može biti drukčija negoli – uspješna. Na čvrstim rokerskim osnovama, poznati senzibilitet gradi se kroz radiofonične melodije i upečatljivu liriku, koje već koje desetljeće u svoje redove mame širok dobni spektar obožavatelja. Kultni status u kronikama riječke glazbene povijesti svakako potvrđuje i uvijek pozitivni prijem “Kreni” i “Nebo”, iako nije zaostalo pozitivnog feedbacka niti kod nekoliko novijih stvari koje je bend premijerno prezentirao pred publikom –”Titanik”, “Brdo”, “Kursk”, “Top” i ostalih.

Već utabana zvučna sigurnost i prepoznatljivost s posebnim urbanim karakterom i jasnom potrebom za očuvanjem korijena omogućava suptilno prelijevanje iz pjesme u pjesmu, koja slušatelja odvodi na putovanje u vremena kada je glazba imala dušu. Na poznatije stvari publika je uglas pjevala s bendom, no niti novije nisu prošle ispod radara – dapače, one su samo dokazale da je taj distinktivni artistički naboj i dalje prisutan i itekako vitalan.

Emocije su se dodatno razbuktale na samom kraju koncerta, kada je bend zadovoljnu publiku pozdravio s kultnom “Ima li nešto” i uspješnu promociju zaključio s pjesmom “Vodi me”. Prvenstveno moderni i suvremeni zvuk Grada svoj autohtoni štih održava u toj kontinuiranoj reminiscenciji nostalgičnih osamdesetih i devedesetih. Unatoč izraženoj sentimentalnosti i motivima traganja – koje posebno obilježava album Brdo – glazbenici su i dalje vjerni svojoj angažiranosti, a lirika benda istovremeno traži reakciju i odgovor. Svoj puni potencijal ostvaruje upravo među širokim masama koje upijaju njezina pulsiranja – kao što je i pokazala publika u rasprodanom Pogonu kulture.

Moglo bi Vas zanimati