09
lip
2022
Izvještaj

Mario Biondi u Tvornici: Ljubimac žena u stilskom slalomu

Mario Biondi

Mario Biondi - talijanski Barry White

share

Talijanska jazz i soul zvijezda Mario Biondi koncertom je u zagrebačkoj Tvornici kulture u srijedu, 8. lipnja navečer još jednom pokazao zašto ga zovu talijanskim Barryjem Whiteom. Gotovo dva metra visoki Sicilijanac protekle dvije godine zatvorio se u studio i snimio albuma – Dare i Romantic, koje je i predstavio na koncertu pred oko 800 ljudi

Martio Biondi

Mario Biondi s uigranim bendom

Repertoar Marija Biondija koji je predstavio na nastupu u zagrebačkoj Tvornici kulture 8. lipnja pun je jazz i soul standarda, koje je on snimio na sasvim drukčiji način i tako im udahnuo novi život. Koncert je započeo pjesmom “Jeannine”, koju je Duke Pearson skladao 1960. godine, a Oscar Brown joj dodao vokal i pretvorio je u hit.

Uslijedilo je novo viđenje jedne od najpoznatijih pjesama Herbieja Hancocka “Cantaloupe Island”, točnije verzije s vokalom Marka Murphyja iz 2003. Dojma smo da je uz Biondijev bariton ova verzija puno bolja od one Murphyjeve. Za to je zaslužan i njegov šesteročlani bend, koji čine vrsni glazbenici Massimo Greco, David Florio, Federico Malaman, Marco Scipione, Fabio Buonarota i Christian Capiozzo.

Mariov repertoar pun je glazbenih bisera, ali i raznih glazbenih stilova. On bez problema prelazi iz jazza u soul, pa se vraća u bossa novu, prvo pjeva engleski cronerskim glasom u pjesmi “Romantic Song”, a onda se prebaci na talijanski u i “Take it as it comes (Prendila Così)” ili portugalski u “Rio De Janeiro Blues”. Upravo je u tome njegova veličina, jer je cijeli koncert prošao u ležernom flowu glazbenika koji uživa u onom što radi.

Mario Biondi

U publici su prevladavale žene

U publici su bile većinom žene, a da itekako vole njegovu glazbu vidjelo se prilikom izvođenja Mariovog najvećeg hita “This Is What You Are”, koju je publika pjevala od početka do kraja. Pjevanje se nastavilo i na posljednjoj pjesmi prije bisa, obradi “My Girl” Temptationsa. Mario je na bisu izveo “You’ll never Find Another Love Like Mine” s posljednjeg albuma, a koncert je nakon sat i pol završio njegovom verzijom klasika Marvina Gayea “What’s Goin’ On”.

– Marvin je ovu pjesmu napisao kao protest protiv rata u Vijetnamu, ali i protiv svih ratova. Večeras je pjevam protiv rata u Ukrajini, zaustavimo ga – rekao je Mario prije nego se oprostio od zagrebačke publike kojoj je više puta kazao “hvala” na hrvatskom jeziku.

Mario Biondi

Repertoar pun glazbenih stilova

 

Moglo bi Vas zanimati