08
srp
2022
Izvještaj

Češka svečanost u Lisinskom

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

share

Vrući ljetni dani već su mnoge Zagrepčane otpravili na godišnji odmor, no Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog još uvijek nije zaključala svoja vrata prije jeseni. Ovog je tjedna u Velikoj dvorani ugostila Moravsku filharmoniju koja je u Zagreb stigla iz povijesne prijestolnice te češke pokrajine, grada Olomouca. Koncert je organiziran u četvrtak, 7. srpnja, u povodu obilježavanja početka predsjedanja Vijećem Europske unije koje je od Francuske s 1. srpnjem preuzela Češka Republika na šest mjeseci. Osim tog, za Čehe u Hrvatskoj ova je godina važna jer svjedoči o okruglih sto godina njihovog saveza u našoj domovini.

Moravska filharmonija

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

Iako je Moravska filharmonija na čelu s indijskim dirigentom Debashishem Chaudhurijem predvidjela glazbeni program od čak dva sata, a koncert je usto i kasnio desetak minuta, pozdravni govori na hrvatskom i engleskom jeziku nisu štedjeli na vremenu uzevši komotnih pola sata. Publici se tom prilikom obratio češki veleposlanik u Hrvatskoj, Milan Hovorka, naglašavajući važnost događaja povodom kojih je Moravska filharmonija i pristigla u Lisinski. Uvodnim govorima prethodila je izvedba himni Europske unije te Republike Hrvatske i Češke.

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

Prvi dio glazbenog programa otpočeo je tek iza osam sati, a otvorila ga je simpatična uvertira operi Prodana nevjesta Bedřicha Smetane. Suzdržani i kontrolirani piano te balans orkestralnih dionica ubrzo su opravdali renome Moravske filharmonije kao jednog od najistaknutijih simfonijskih orkestara u Češkoj. Važan je dio interpretacije ipak iznio maestro Chaudhuri jasnim znakovima, snažnom energijom i odličnim naglašavanjem pojedinih orkestralnih dionica. Promatrajući njegove opuštene i promišljene kretnje iz publike, dojmilo se kao da zaista cijelim svojim bićem uživa u onome što radi. No, da je uživao i u centru pozornosti, bilo je razvidno iz tog što se po svakom završetku skladbe povlačio s pozornice i ponovno ulazio uz zasluženo glasni aplauz.

Debashish Chaudhuri / Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

Uz Smetanu, prvih su se sat vremena koncerta na programu izmijenila imena još trojice čeških skladatelja – Vítězslava Nováka, Oskara Nedbala i Josefa Suka. Iz njihovih su opusa pažljivo odabrana najreprezentativnija djela koja su češku glazbenu tradiciju zaista predstavila u najboljem svjetlu. Bila su to dva bajkovita stavka iz Slovačke suite za mali orkestar Vítězslava Nováka, s naslovima Zaljubljeni i Na plesu, zatim Žalobni valcer i Valcer slavuja Oskara Nedbala te Fantastični scherzo Josefa Suka.

Svakako vrijedi spomenuti dva trenutka u kojima se karizmatični maestro Chaudhuri obratio publici na engleskom jeziku objasnivši kako su i zašto odabrani određeni glazbeni komadi te sasvim koncizno približivši publici lik i djelo Oskara Nedbala te Josefa Suka. Ta su dvojica skladatelja prijateljevala od dječačkog doba, sve dok prvi nije svoj život tragično skončao na Božić 1930. godine baš ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Njegovom značajnom otisku u češkoj glazbi obilježenom folklornim prizvukom, Suk je posvetio svoj Fantastični scherzo koji smo te večeri slušali u odličnoj izvedbi Moravske filharmonije. Glasni pljesak i pozornost publike pohvalili su takav nesvakidašnji iskorak dirigenta i želju da slušateljima približi glazbu s pozornice.

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

No, uz Debashisha Chaudhurija vezana je još jedna zanimljivost. On je, naime, prvi Indijac koji je studirao na Praškom konzervatoriju, a nakon Zubina Mehte, i prvi indijski student na Glazbenom institutu Chigiana u talijanskom gradu Siena. Svoju je bogatu dirigentsku karijeru obilježio brojnim nagradama, no njegov značaj ponajviše leži u angažmanu oko istraživanja zaboravljenih i zanemarenih djela kojima redovito udiše novi život. Stoga ne iznenađuje što mu je Indija udijelila najvišu državnu nagradu za doprinos i postignuća u glazbi, a Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke Medalju za zasluge u diplomaciji.

Maestrov značaj ponajviše leži u angažmanu oko istraživanja zaboravljenih i zanemarenih djela kojima redovito udiše novi život.

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

Drugi dio koncerta pripao je najizvođenijem djelu svih čeških skladatelja – Simfoniji Novog svijeta  Antonína Dvořáka. Sigurna izvedba, promišljena i dozirana gradacija dinamike, briljantni zvuk i odličan tempo jasno su dali do znanja kako se ta poznata simfonija redovito nalazi na repertoaru Moravske filharmonije. Stoga je njezina izvedba uživo zaista bila događaj vrijedan posjete.

Česi su te večeri pokazali sjajnu stranu svoje glazbene tradicije, obilježivši sasvim prigodno ne samo novu ulogu u europskoj politici, već i dugogodišnju suradnju s Hrvatskom.

Foto: Željko Podsednik, NVI Jednota

Moglo bi Vas zanimati