02
svi
2022
Izvještaj

Mr.Lee & IvaneSky u ZKM-u: Avangardna glazbena revolucija

Mr.Lee i IvaneSky

Mr.Lee i IvaneSky / Foto: Filip Bušić

share

Pjesme tamne produkcije vođene elektronskim pulsom i otpjevane čudnovatim Ivankinim glasom postale su igralište art dvojcu za novo eksperimentiranje u svojim zanatima. Njihova glazba ima toliko perspektive da boli što se stvara u našoj maloj državi

 

Mr.Lee i IvaneSky

Mr.Lee i band / Foto: Filip Bušić

Iako je Ivanka Mazurkijević široj javnosti još uvijek poznatija po Stampedu, a Mrle po svom radu u matičnom Letu 3, njihovo glazbeno uparivanje nešto je najbolje što se moglo dogoditi hrvatskoj glazbenoj sceni. Pod zajedničkim imenom Mr. Lee & IvaneSky nedavno su objavili novi album Magelli, kompilaciju svoje kazališne glazbe posvećenu redatelju Paolu Magelliju s kojim surađuju posljednjih desetak godina. To je njihov izbor najuspjelijih pjesama koje se, osim u kazalištu, sada definitivno mogu slušati i na radiju. Osim u Magelliju, oslonac su pronašli i u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje su održali koncertnu promociju albuma.

„Bio sam posve uvjeren da ćemo večeras imati i ploču“, rekao mi je Mrle nakon koncerta, pa nastavio: „Kasnila je šest mjeseci, a onda je uletjela Adele, pa se sve još oduljilo. Sve slušam preko Spotifya, ali slušao sam naš album na CD-u i zvuk se samo proširio. Zamisli samo kako će zvučati ploča!“

Koncertna umjetnička katarza

Mnogi hodočaste izvan naših granica kako bi doživjeli ovakvu koncertnu umjetničku katarzu, a ona se dogodila na pozornici ZKM-a. I to ne prvi put. Pjesme tamne produkcije vođene elektronskim pulsom i otpjevane čudnovatim Ivankinim glasom postale su igralište ovom art dvojca za novo eksperimentiranje svojim zanatima. Ono im je omogućilo da stvaraju glazbu bez pritiska. Okruženi jednom sasvim drugom pozornicom, Mrle i Ivanka dobili su prostor pogodan za kreativnost.

Ranije spomenuti puls pruža opipljiv osjećaj slobode – osjećaj koji se očituje ne samo u glazbi koju stvaraju, već i u auri u kojoj je stvaraju. Iako su kreativci na više polja, glazba kod njih ima najviše smisla. Koliko god instrumentacija i vokal zvučali sjajno, ono što pali publiku zapravo je atmosfera koju stvara apsolutno uigran bend sastavljen djelomično od članova Leta 3, a pojačan Vladom Simcichem Vavom na električnoj gitari. Njihova sinergija je očaravajuća, a svaki gost koji im se pridružio, samo je dodavao novu razinu magije.

Mr.Lee i IvaneSky

Vlado Simcich Vava / Foto: Filip Bušić

Gostiju je stvarno bilo podosta, Ivanka se našalila kako ih nisu mislili sve pozvati, ali da je Magelli rekao da dođu, od Katarine Bistrović Darvaš u hipnotizirajućoj ”Nije dobro”, preko Mate i Šimuna Matišića, Borne Šercara, gudača vođenih dirigentom Oljom Dešićem čije su orkestracije gudača stvarale završni blockbuster touch, vrsnoga gitarista Ivana Pešuta, Zorana Prodanovića Prlje i Lucije Šerbedžije.

Oprečnost se protezala cijele večeri na mnogim razinama, od vrckave Ivankine osobnosti i mrgodnoga Mrleta do bijele vjenčane odjeće njezine majke u kojoj se pojavila do crne haljine u drugoj polovici koncerta; od nježnih i svijetlih countryjem i americanom obojenih pjesama do silovitih noise komada koji su rušili scenografiju; od elektronike do gudača; od žestokoga bendovskog muziciranja do ogoljenoga klavirskog intermezza Urše Raukar dok je svirala Bacha.

Mislim da je lijepa stvar moći ići u različite žanrove i ne sumnjam da će svakim svojim koncertom stvarati nove obožavatelje, budući da ono što rade doista jest dojmljivo, ali ima nešto mazohistički u tome da stvaraju glazbu za uzak krug ljudi, a predodređenu za mnogo veće pozornice i puno otvoreniju publiku.

Između glazbe i kazališta

Dosadno je reći ‘svjetsku’, ali ova glazba ima toliko perspektive da boli što se stvara u našoj maloj državi, unutar granica koje nas toliko čuvaju i odvajaju. Dok su osamdesetih i devedesetih u Hrvatskoj postojali izvođači koji su po svom zvuku itekako mogli stati uz bok nekim svjetskim izvođačima, danas je to stvarno rijedak slučaj. Ipak, glazba Mr. Leeja i IvaneSky obiluje mogućnostima da bude prepoznata u svijetu. Uvrštenje na Impalinu listu od stotinu nezavisnih izvođača na koje treba obratiti pozornost samo je jedan od rezultata koji u potpunosti opravdava ovaj avangardni art dvojac.

„Mi smo tako sretni što smo ovdje! To je situacija negdje između – mi smo između glazbe i kazališta. Ta ljubav koju nam je prenijela ekipa iz prvog reda je zarazna! I šta, onda se mi guramo tu“, izjavila je Ivanka.

Na kraju večeri, urezala mi se jedna scena koja je savršeno ocrtavala cijelu priču. Gledajući glazbenike koji napuštaju pozornicu i publiku koja napušta dvoranu, Ivanka Mazurkijević i Paolo Magelli bili su razdragani i zagrljeni usred meteža, kao na kraju jedne generalne predstave koju tek treba vidjeti cijeli svijet.

Mr.Lee i IvaneSky

Mr.Lee i IvaneSky / Foto: Filip Bušić

 

Moglo bi Vas zanimati