20
tra
2024
Izvještaj

U FUNK-u

Muzički kink Ivana Grobenskog premijerno u Koprivnici

Ivan Grobenski u FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u /Silva Jambrešić

share

Točno tjedan dana nakon izlaska albuma KINK, Ivan Grobenski i njegov Mental Health Customer Support održali su promociju istog u koprivničkom FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u/foto: Silva Jambrešić

U FUNK sam nadobudno stigla nešto prije 21 sat samo da bi me dočekala zatvorena vrata dvorane u kojoj se još uvijek održavala tonska proba. Nema veze, iskoristila sam vrijeme čekanja da u predvorju pomognem jednoj curi iz udruge za spašavanje mačaka postaviti štand za donacije. Volim mačke i volim pomagati tako da je ovo za mene bio win-win. Koncert je počeo s malim zakašnjenjem, što nije za zamjeriti. Odavno je prošlo moje vrijeme za odlazak u krevet tako da mi je u ovom trenutku bilo sasvim svejedno. Petak navečer i slobodna subota imaju svoje čari.

Iv/An u FUNK-u

Iv/An u FUNK-u

Kao predgrupa nastupio je Ivan Antunović umjetničkog imena Iv/An –  talentirani glazbenik koji se tek okupljenoj publici predstavio setom pjesama koje bih opisala kao dark wave, post-punk i goth. Moja stopala tapkala su u ritmu matrice, a ušni kanali bili zadovoljni onime što čuju. Mislim da je i ostatak publike jednako uživao. U kratkom razgovoru s Iv/An-om nakon koncerta saznala sam da često dolazi u Koprivnicu i da mu je prirasla srcu, što je lijepo za čuti. Priliku da ga ponovno čuju Koprivničanci će imati uskoro, no o tom po tom.

Ivan Grobenski u FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u/foto: Silva Jambrešić

O Ivanu Grobenskom i njegovom novom albumu Kink mnogo smo čitali i slušali u zadnjih tjedan dana, tako da ponavljanje svega rečenoga i napisanoga ovdje sada nema potrebe. Ono što mogu ponoviti jest to da se radi o izuzetno talentiranom i produktivnom glazbeniku koji je oko sebe okupio jednako talentirane pojedince i svi oni zajedno uživo zvuče jednako dobro (usudim se reći i bolje) kao na albumu, a to su najbolje pokazali (i dokazali) jučer. Koncertnu promociju albuma otvorili su pjesmama “Captcha” i “Houdini”. Potom je uslijedio singl “Liberty”, a prvi set pjesama s novog albuma zaokružili su pjesmama “Pacific” i “Fomo”.

Grobenskome je ovo prvi koncert na kojem se držao isključivo samo mikrofona, ali i prvi na kojem uz novi izvodi i stari materijal. Naime, njegovi albumi su toliko međusobno različiti da nije imalo smisla miješati i izvoditi ih zajedno u jednom koncert. No, Apokalipstick se pokazao kao odličan prethodnik Kinka tako da su pjesme s tog albuma odsvirane u duhu novog materijala i savršeno se uklopile u setlistu.

Ivan Grobenski u FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u/foto: Silva Jambrešić

Uslijedile su tako “Lo-Fi Girl Felt Cute”, svima omiljena “Community”, te “Gun” i funky “Human spirit”, dok je pjesma “Apokalipstick” za kraj seta zasjala kroz prekrasne blues solaže Luke Osrečaka na gitari. Kao što sam spomenula, Grobenski je u  Mental Health Custumer Supportu okupio iznimne glazbenike, svi do reda Koprivničanci.

Osim gitare, Luka u bendu svira i saksofon, dok Lovro Kocijan uz bas gitaru naizmjenice svira synth. Ulogu za klavijaturama i ovoga je puta preuzeo Marin Hraščanec dok je za bubnjevima Davorin Car. Nakon uspješnica s Apokalipsticka na red je došao posljednji set pjesama s novog albuma  – odlična “Peekabo”, jazzy “Evil Party”, fusion stvar “Colt”, sve je kulminiralo s prošlogodišnjim “Dynamite”, a za bis je odabrana prekrasna “Memories”.

Ivan Grobenski u FUNK-u

Ivan Grobenski u FUNK-u/foto: Silva Jambrešić

Jučerašnji koncert definitivno ne ide u prilog čestom komentaru koji se može čuti, a taj je da je njegova glazba “depresivna i nije za plesanje”. Tekstovi, ako se dublje na njih usredotočite, jesu ozbiljni, glazba u pojedinim dijelovima postane mračna, no to se definitivno nije odražavalo na publici koja je jučer plesom i s osmijehom na licu zaneseno podržala Grobenskog koji je s jednakom energijom i strašću podijelio sa svima nama svoj “muzički kink”. Kako je i sam rekao – glazba ne grize.

Petak se neprimjetno pretvorio u subotu, ekipa je nakon koncerta prepričavala dojmove, kupovala rozne KINK majice i častila se roznim KINK ginom. Grobenski se iz roznog kožnog kaputa presvukao u svoj klasični crni kožnjak. Danas ga već čeka novi koncert u Zadru. Nakon ovakve premijere u Koprivnici, ne sumnjam da će svojim “kinkom” zaraziti i ostale gradove.

Moglo bi Vas zanimati