05
lis
2022
Izvještaj

Prva inozemna turneja

Orkestar mladih glazbenika u Berlinu

Gemeinsam in der Musik - 30 Jahre deutsch-kroatischer Beziehungen

share

Na berlinskom je Sveučilištu umjetnosti (UdK) u utorak, 20. rujna, održan koncert pod nazivom U glazbi zajedno povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Na koncertu je nastupio Orkestar mladih glazbenika predvođen svojim šefom dirigentom, maestrom Matijom Fortunom. Uz orkestar su nastupili solisti bariton Grga Peroš i sopranistica Viola Westhues te Violina profesorica, hrvatska sopranistica s berlinskom adresom Evelin Novak, koja je nastupila točkom iznenađenja.

Program koncerta su zajednički izabrali i osmislili maestro Fortuna, uprava Orkestra i muzikolog Domagoj Marić, diplomat u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, a program se bazirao na ideji predstavljanja djela njemačkih autora i hrvatskih autora koji su djelovali u inozemstvu, posebice u Berlinu.

(c) Kai Bienert

Hrvatski skladatelji i glazbenici u inozemstvu

Na koncertu su izvedeni Simfonijski scherzo Svetislava Stančića, popijevka „Kum Martin“ iz ciklusa Z mojih bregov Krešimira Baranovića, uvertira i arija „Kommt ein schlanker Bursch gegangen“ iz opere Strijelac vilenjak Carla Marie von Webera, Lamentation is when the grief poors out Ivane Kiš, arije iz opere Postolar iz Delfta Blagoja Berse, operete Mala Floramye Ive Tijardovića i Letećeg Holandeza Richarda Wagnera te „Kolo“ iz baleta Licitarsko srce Krešimira Baranovića.

(c) Kai Bienert

Evelin Novak je u dodanoj točki izvela Serenadu Josipa Hatzea. S obzirom na to da se među klasicima hrvatske i njemačke simfonijske glazbe našla i skladba jedne suvremene hrvatske skladateljice, Ivane Kiš, treba spomenuti da je riječ o promišljenom potezu kojim je namjera orkestra bila u reperezentativni nacionalni skladateljski kanon uključiti i inovativna djela mladih hrvatskih skladateljica. Uz skladbu Ivane Kiš, trebalo je biti predstavljeno i jedno djelo Sare Glojnarić, koje iz tehničkih razloga nije bilo uvršteno na program, ali ga Orkestar mladih glazbenika, u suradnji sa skladateljicom, namjerava izvesti u idućoj sezoni.

Orkestar mladih glazbenika

Foto: OMG

Suzana Komazin, udaraljkašica i tajnica sekcije orkestra istaknula je i da je odabrani program bio vrlo zahtjevan,pa su uspješnom izvedbom bili tim zadovoljniji:

„Bio nam je to svirački jedan od najuspješnijih projekata, što se tiče programa i izvedbe. Meni je program bio vrlo zahtjevan, a i ostalim kolegama.“

Svirači su bili pod dojmom povratne reakcije publike, koja je na kraju koncerta ustala uz aplauz. Matija Fortuna je također izrazio zadovoljstvo nastupom: „Nastupili smo s najboljim sastavom, doživjeli smo to kao nagradu nakon zahtjevne sezone.“ Rekao je i da se osjetilo kako orkestar raste iz probe u probu i da su, nakon početne zatečenosti zvukom koji su postigli u dvorani, shvatili koliko su kvalitetan mladi orkestar.

(c) Kai Bienert

Za koncert je, saznajemo, prodano čak 600 karata, a fragmenti snimke koncerta, objavljeni na portalu berlinskimagazin.com, svjedoče i o pozitivnim reakcijama publike o kojima je govorila Komazin. Članice orkestra s kojima sam razgovarala naročito su bile ponosne na činjenicu da je u redovima glazbenika bilo čak šestoro srednjoškolaca, koji su uspješno svladali zahtjevan program.

Prvo inozemno gostovanje

Ovim koncertom, Orkestar mladih glazbenika ostvario je svoje prvo inozemno gostovanje. Pročelnica orkestra, hornistica Klara Ćavar, otkrila je da se za realizaciju gostovanja apliciralo na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojim su pokriveni gotovo svi troškovi puta te trodnevnog boravka pedeset i petoro članova Orkestra mladih glazbenika u Berlinu. U organizaciji i koordinaciji gostovanja imali su pomoć Domagoja Marića, a u prostoru Veleposlanstva RH u Berlinu orkestar je održavao i probe prije koncerta.

(c) Kai Bienert

Koncert je uz to, kako je objasnio Marić, bio dijelom festivala 13 obzorja (13 Horizonte) koje Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke organizira u partnerstvu sa zemljama s kojima obilježava 30 godina diplomatskih odnosa. Osim hrvatskog veleposlanstva, gostovanje je imalo podršku Hrvatskog društva skladatelja koje je ustupilo besplatni notni materijal, a treba reći i da je dio programa bio uvježbavan na ljetnom kampu u Križevcima, o čemu smo prethodno pisali.

I uz spomenutu podršku, organizacija te provedba gostovanja bila je vrlo zahtjevna, pogotovo uzmemo li u obzir to da orkestar vode mladi ljudi koji u njemu istodobno i sviraju, a da taj posao obavljaju uz druge studijske i radne obaveze. Među izazovima koje su trebali riješiti na licu mjesta bila je posudba i najam udaraljki, harfe i čeleste koje nisu mogli prevoziti iz Zagreba.

Poslovi oko rješavanja logističkih problema i zahtjeva koji redovnim koncertnim posjetiteljima ostaju nevidljivi i mogu se učiniti prebanalnima da se o njima piše, s druge strane čine nužan dio organizacije glazbenih događanja i obično podrazumijevaju i specijalizirana radna mjesta pa tim više treba odati priznanje Orkestru mladih glazbenika.

(c) Kai Bienert

Unatoč kratkom boravku u Berlinu, orkestar je, ističe Komazin, odlično iskoristio gostovanje pa su između vlastitih proba, koncerta i razgledavanja grada, imali priliku prisustvovati i probi Berlinske filharmonije. Ovo im je gostovanje otvorilo vrata i za neka buduća, za koja su ponude dobili već u Berlinu.

Moglo bi Vas zanimati