25
kol
2023
Izvještaj

Paraf, Grad i Turisti na riječkoj Zvečki

Živahan pogled u kronike riječke rock scene

Paraf

Paraf /Luka Bešlić

share

Još jedna Zvečka i još jedan četvrtak navečer proveden u ozračju kvalitetne glazbe uz koju je garantirano izvrstan provod omogućila selekcija najboljih od najboljih na riječkoj rock sceni.

Moćna trojka Paraf, Grad i Turisti upečatljivim listama nezaboravnih klasika u ljetnoj noći oživjeli su i podsjetili na i dalje postojeća kreativna strujanja i vitalnost čuvanu u riječkim rock kronikama.

Nekada je gotovo nevjerojatno za razmišljati kako mladost riječkom rocku ulijevaju mahom oprobani glazbenici koji su se ustoličili na sceni od samih početaka njezina postojanja. No, kada uzmemo u obzir da su to mahom glazbenici koje unatoč svemu publika želi i traži, a u pozamašnom broju i posjećuje njihove koncerte onda se stvari značajno mijenjaju od nekih početnih pretpostavki koje bi se dale zaključiti o riječkoj sceni.

Turisti

Turisti/Luka Bešlić

Isto je potvrdio i nastup riječkih velikana Parafa, Grada i Turista – koji bi se dao okarakterizirati kao svojevrsna demonstracija sile. Od prepunog vanjskog terena Boćarskog doma na Podvežici do uvijek osvježavajućih setlista, riječka scena doista na svojevrstan način pršti životom – i vječnom mladošću. Paraf, Grad i Turisti na Zvečki na svojstven način uvjerili su cinike i beznadne kako glazbenicima riječkog rocka i dalje vrijedi pripisivati laskajuće titule pionira, predvodnika, lučonoša – ili kako kome već bilo drago.

Koncertna uvertira pripala je Turistima, koji su na pozornicu donijeli uvijek prisutnu dozu atmosferičnosti ispunjenu kriptičnom lirikom, no ujedno obogaćenom jednom dozom ljudske prizemnosti i topline. U svojstveno artističkoj maniri Turisti komentiraju kaotičnost i beskrupuloznost svijeta koji nas okružuje, bojeći ga ekscentrično vibrantnim vokalima Ive Močibob i Vavinim gitarističkim eskapadama u nepoznato. Koncertnu noć uveličao je i poseban gost, čuveni bubnjar EKV-a Ivan Fece Firči koji se Turistima pridružio u izvedbi “Požar u srcu“ i rock standarda EKV-a.

Grad

Grad/Luka Bešlić

Mistika i emocija kao da se prelila u opus kultnog Grada koji jednostavno zna kako dotaknuti srca publike. Slijedeći zvuk prožet utjecajima novovalnog rocka – što je u ovom slučaju i zvučna karakteristika svih triju bendova – bend svoj distinktivni zvuk postiže prepoznatljivo poletnom pop rock svirkom, ali i rafalima žešćeg zvuka.

Fluidnost i zavodljivost u nostalgiji osamdesetih i devedesetih, uz istovremeno čvrstu ukorijenjenost u urbanosti suvremenog zvuka otkriva jedan od glavnih aduta benda, a to svakako jest iznimno doziranje emocijama koje u izvedbi Grada pršte jednom posebnom aurom.

Paraf

Paraf/Luka Bešlić

Ovotjedni provod na riječkoj Zvečki u noć je ispratio kultni Paraf. Svojim ogromnim elanom – kako bi Parafi sugerirali u iznimno moćnoj “Na tragu“ – bend je donio silovitu eksploziju zvuka, energiju koja je poput električnog šoka razdrmala dijelove publike sjedinivši ju u jedno i podsjećajući na vremena kada je glazba imala snažnu poruku i čelični karakter.

Zreli Paraf ni u kojem slučaju nije blijeda kopija onoga što je punk nekoć bio, naime riječ je o sastavu koji i dalje plijeni svojim nenadmašnim kultnim statusom, ali i pionirskim zvukom sadržanim u minimalističkoj odrješitosti iskonskog punka i senzualnoj ekstatičnosti post punk primjesa. Pružajući vatreni finiš u još jednoj festivalskoj noći, fantastični Paraf potvrdio je kako odlazak u puko beznađe rock kronika nije, niti će ikad biti opcija.

Moglo bi Vas zanimati