10
lip
2024
Izvještaj

Superval

Rock, punk i alternativa - budućnost hrvatske glazbene scene u sigurnim je rukama

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024. /Tomislav Sporiš

share

Kožne jakne, marame, nakit i kosa u svim mogućim bojama… Vintage je postao scena iz Crno-bijelog svijeta

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

U petak, 7. lipnja u Vintage Industrial Baru otvoren je novi Superval, a bilo je svega – od punka i rocka, pa i do zvukova violončela koje je pratilo električnu gitaru.

„Ja sam budućnost“

Superval već petu godinu zaredom okuplja mlade srednjoškolske bendove, pružajući im platformu za izražavanje, kreativnost i priliku da zablistaju na sceni, dok istovremeno povezuje različite glazbene stilove i generacije.

Iako se često čuje kako mladi više ne slušaju rock, da su prešli na žanrove koji nisu „društveno angažirani“ ili da su premladi da bi shvatili poantu punka i rocka, ulazak u prostor me oduševio. Vidjeti toliki broj mladih ljudi, kao i nastupe bendova koji su u nekoliko slučajeva zvučali kao gotov proizvod, bilo je pravo osvježenje i dokaz da rock scena itekako živi među novim generacijama.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Prvi dan je otvorilo 17 bendova, a nastupali su redom; Thorns, Glitter is Gold, Sumnjiva kvaliteta, Just Like The Films, Ledena kava, Soba 503, Raspad sistema, Šteker, Krakatoa, Gro, Audioclot, Zippo, FM-13, Dipol, Prosti prst, Plazm i Pokvarator.

Moram reći da su me svakako svi iznenadili jer, kad dođeš negdje i čuješ da nastupaju srednjoškolci, imaš neku stigmu u glavi, ne očekuješ puno i onda te „ošamare“ i pokažu da su zapravo genijalci.

Osobni favorit večeri bio mi je Krakatoa, pulski bend koji postoji tek od rujna prošle godine. Donijeli su nam svježi, mladenački rock koji se bavi temama svakodnevnog života, a sve je povezano nevjerojatnim vokalom mlade Dore Jovanović, koja je rasturila. Iako su mladi bend, ne troše vrijeme, pa iza sebe imaju već sedam autorskih pjesama, a ja im držim fige i veselim se budućim koncertima!

Kad sam već kod ženskih vokala, bilo je predivno vidjeti koliko cura se počelo uključivati u bendove, od vokala, basa, gitare do bubnjeva i violončela, i ne samo da su se uključile, one su to odradile majstorski. Njihovo uključivanje potvrđuje da glazba pripada svima, bez obzira na spol.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Bilo je i moshpita i skakanja na pozornicu

Kasnije su došli FM-13 koji su otvorili onaj „žešći“ dio festivala. Da se razumijemo,  većina mladih ostaje tamo od početka do kraja, pa se stvarno zapitaš odakle im toliko energije, i zašto je ti nemaš? Skakalo se (čak i na pozornicu), moshpitalo i zabavljalo, a FM-ovci su raspalili atmosferu prije ostatka ekipe.

Cijelu priču su završili dečki iz Pokvaratora, koji su također vrlo mladi, postoje tek pola godine, a kako kažu, zasad proizvode „čudne zvukove dosad neidentificiranog metala“, dok svoju inspiraciju crpe iz neobične Lady Gage. Bio je to stvarno zanimljiv kraj večeri.

Još jednom svaka čast svakom bendu koji je nastupao, svi su bili maksimalno profesionalni i potrudili se prenijeti svoju ljubav prema glazbi publici. Ovaj festival je još jednom dokazao da potiče ono najbolje, mlade da stvaraju, da se druže međusobno i da predstavljaju svoju ljubav prema glazbi.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Dan drugi

I drugi dan ovog maratona oduševio je posjetitelje nevjerojatnim nastupima i raznovrsnim glazbenim sadržajem.

Alternativa još je živa

Čak je i drugi dan festivala sve bilo krcato. Svatko je došao podržati svojeg favorita, od neumornih roditelja do prijatelja, poznanika ili čak fanova. Cijelo vrijeme mi je kroz glavu prolazila misao;  koliko je ovo dobra stvar za mlade, koliko to njima znači i koliko to obogaćuje zapravo našu underground scenu, malo patetike za početak.

Drugog dana nastupilo je 16 bendova, redom; The Bills, Uholaže, Zadnje sjedište, Krivo skretanje, Slobodni pad, RetroVizija, Radiokomunikacija, Razor, Linija 109, Freston, 10KRE, Prater, Insomnia, Annexed, Morska bolest i VEX.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Najviše od svega u ova dva dana me iznenadila količina bendova. S više ljudi sam morala raspraviti o tome sjećaju li se da je u njihovim školama to bilo popularno, jer u mojoj nije. Nije čak ni trebalo biti popularno, ali u mojoj to nije niti postojalo. Zato mi je još fascinantnije vidjeti osnovnoškolce koji su već u bendovima, sviraju gitare, bubnjeve i ne znam ja što već ne, i to rade s takvom lakoćom, svaka im čast.

Večer su nam otvorili zagrebački The Bills, koji postoje već skoro dvije godine, a svirali su nam domaće i strane obrade alternative i hard rocka. Billsima je ovo već druga godina na Supervalu, pa su se već udomaćili i uveli nas kvalitetno u ovaj maraton bendova. Uz neku početnu tremu, probili su led i pokazali da imaju puno potencijala u budućnosti, a kako kažu, spremaju i još autorskih pjesama. Njihov maraton obrada pjesama nastavile su i osječke Uholaže, koje kako i samo ime navodi, lako ulaze u uho. Ovi osnovnoškolci također sviraju već dvije godine, a isto najavljuju autorske pjesme, pa će im ovo, pretpostavljam, biti radno ljeto.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Nakon što se publika zagrijala, počelo se skupljati sve više i više ljudi, a bendove je bilo teško i pohvatati koliko ih se izmjenjivalo po smjenama od pola sata, eventualno više.

Ekipa koja mi je zapela za oko (i uho) bila je definitivno RetroVizija. Violina? Lucija Zjajčić, je svirala violinu. To neko spajanje konvencionalno nespojivog je ono što me uvijek dobije i bila sam jako sretna jer je ekipa iz RetroVizije imala hrabrosti eksperimentirati i pružiti nam to neko fora iskustvo. Također, sviraju tek više od tri mjeseca skupa kao bend, a usklađeni su kao da sviraju godinama.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024.

Superval festival u Vintage Industrial Baru 2024./Tomislav Sporiš

Malo žestokog za kraj

Da se ne bismo zasitili laganijeg i alternativnog rocka,  tu je došao malo žešći repertoar startajući s 10KRE-ovcima, zagrebačkim stoner/doom bendom koji svira od prošlog ljeta. Moćan zvuk i teški riffovi odmah su osvojili publiku, koja je neumorno plesala, moshpitala, udarala glavom(nadam se da ih danas ništa ne boli) i jedva čekala iduće izvođače koji donose nešto novo.

Superval je završio u žestokom tonu, odražavajući bunt i valove energije koje ovi mladi nose u sebi. Ovo je bio moj prvi put na Supervalu i moram priznati da su se moja očekivanja potpuno promijenila. Shvatila sam da sam možda imala neke predrasude, ali mi je sad jasno da su mladi sposobni za sve, bez obzira na žanr glazbe. Nisu premladi niti za rock niti za punk ili bilo koji drugi žanr koji odaberu. Budućnost glazbe i glazbene scene u sigurnim je rukama, samo im treba pružiti priliku.

P.S. Tko nije mogao doći uživo, prijenos cijelog događaja bit će dostupan na službenom Superval kanalu do 15. lipnja. Uživajte!

Moglo bi Vas zanimati