22
pro
2023
Izvještaj

LETJELE I MAJICE NA STAGE

Porto Morto u Vintageu: Solsticijski obred

Porto Morto

Energičan nastup u Vintageu / Foto: Tomislav Sporiš

share

Porto Morto je u zagrebačkom Vintage Industrial Baru održao koncert dostojan najduže noći u godini

Porto Morto

Porto Morto pred oduševljenim fanovima / Foto: Tomislav Sporiš

„Bit će specijalno jako, bit će iznenađenja… Bit će to zanimljiv koncert, ipak je to najduža noć u godini, zimski solsticij! Bit će novih stvari, novog materijala s albuma, a mi ćemo plesati kao pahuljice!“ riječi su kojima je Roko, pjevač i basist benda Porto Morto, u intervjuu koji sam s njima radila prošli tjedan najavio božićnu svirku 21. prosinca u Vintage Industrial Baru.

Dugo najavljivani i očekivani gig ovog sad već jako poznatog sastava izniklog iz JeboTona, u prepunom Vintageu bio je upravo ostvarenje Rokovih obećanja – upečatljivost koja pršti od energije i interakcije s publikom, dostojan event te najduže noći u godini!

Nakon puštanja seta pjesama žanrovski sličnih Portu Mortu, malo prije 22 sata počeo je njihov „obred“, kako nazivaju svoje nastupe, i to na vrlo zanimljiv način koji prije nisu tako često prakticirali. Naime, za izlazak na stage osmislili su jedna dugi intro pun improvizacije u kojemu parcijalno ulaze najprije bubnjevi i udaraljke, zatim saks i gitara, pa trombon, bas i  klavijature i uskoro cijeli Porto freestylea u tom svom neodređenom žanru, praćen ovacijama publike.

Koncert otvaraju pjesmom “Niko nikad ne ide sa mnom”, s prvog albuma koja se bez stanke prelijeva u “Ne ne ne ne”. Od samog početka bend izgara na stageu i primjetno je koliko su uvježbani, ali ne i uokvireni u tome te kako se jako dobro zabavljaju improvizirajući instrumentale i introe.

Porto Morto

Outfit, kao i uvijek – besprijekoran / Foto: Tomislav Sporiš

Slijedi “Hrast” s prvog i “Kaučsurfing” sa zadnjeg albuma. Svaku pjesmu bend najavljuje kratkim asocijacijama na istu, pa je tako primjerice sljedeća stvar “Ljeto u gradu” postala “Ljeto u Vintageu”. Cijeli repertoar gotovo je neponovljivo izveden s promijenjenim aranžmanom punim dužih freestyle instrumentala, a da je ipak riječ o božićnom koncertu, osim u nazivu eventa i datumu koji na to upućuje, moglo se čuti i u pjesmi “Sjedni” u koju bend ubacuje početne stihove božićne pjesme “Deck the Halls”. Nakon pjesama “Alarmi” i “Preko dana” u kojima nastavljaju s izuzetnom interakcijom s publikom, Porto nam predstavlja i novu stvar “Minimun” s istoimenog albuma koji su i ponosno najavili za prije ljeta iduće godine. Kako su naveli i u prošlotjednom intervjuu, po novoj pjesmi čini se da će album biti mix svega dosadašnjeg, ali na neki drugi i novi način!

Publika, velikom većinom mlada, bila je puna i novih lica glazbene scene ovakvih i sličnih žanrova, pa je tako prvi red činio najnoviji JeboTonov izdanak Teret, a malo iza njih pojavili su se i neki članovi KiKlopa. Osim što je kompletan Vintage znao gotovo svaku riječ pjesama i svaku odsviranu pjesmu popratio velikim ovacijama, oduševljenje su iskazali i najveći fanovi u prvim redovima koji su se povremeno popeli na ogradu, a dvaput tijekom giga letjele su i majice na stage!

Slijede hitovi “Superljepilo”, “Zadnji dan zime” (kontrastno izveden na njezin prvi dan), “Hodaj” (nažalost bez Rundeka, kojeg su mnogi u publici zazivali i iščekivali) i “Kuća” (uz standardnu kostimografiju s kućama na glavi, čega su se replike vidjele i u publici).

Porto Morto

Poseban gost bio je Edo Maajka / Foto: Tomislav Sporiš

Prvi gost Porto Morto obreda bio je reper Edo Maajka, s kojim su izveli njegovu pjesmu “Jesmo l’ sami”, snimljenu prije koji tjedan i u sklopu Studio Šećer Live Sessiona. Edo je dočekan s velikim oduševljenjem i u tom se dijelu koncerta do prvih redova probio i nešto stariji dio publike. Nakon Ede Porto nam je priredio jednu vrstu plesnog performansa, koju izvodi Norman (član benda) na pjesmu “Vrati se na party”, što bend naziva plesom gurua, a publika prihvaća imitiranjem Normanovih plesnih pokreta.

„Na putu za nigdje“, stihovima sljedeće pjesme “Fatamorgane”, Porto nas zapravo vodi na put za kraj prvog dijela koncerta, izvodeći još i veliki hit “Vrijeme za čilanje” (uz njihovog drugog gosta Darija Stilinovića Stila), “Tokio” te pjesmu “Pesi” za koju mi član Tereta otkriva kako je izrazito dugo nisu izvodili.

Na red je prebrzo stigao i bis u kojemu je rasplesana publika uživala do zadnjeg trena.

Moglo bi Vas zanimati