12
ožu
2022
Izvještaj

Prvi riječki val zapljusnuo rockersku palubu

Neda i Miljenko

Neda i Miljenko

share

Na promociji trostrukog CD box-seta Prvi riječki val koji je uredio Velid Đekić nakon pedeset godina nastupio je folk duet Neda i Miljenko, a članovi udruge LP Rock koja okuplja rockere iz šezdesetih izveli su koloplet hitova Uragana

 

Velid Đekić

Velid Đekić

Na riječkom botelu Marina u četvrtak, 10. ožujka održana je promocija 3CD boxa Riječki prvi val (Melody/KUD Baklje) sa snimkama riječkih rockera iz šezdesetih kojeg je uredio Velid Đekić. Velik dio snimaka po prvi put je osvanuo na diskografskom izdanju, pa je ovaj glazbeni dokument dragocjena građa za proučavanje nastanka rocka na našim prostorima. Prvi CD posvećen je Uraganima, drugi triju Neda, Miljenko i Dario, a treći je kompilacija snimaka raznih bandova, od Bohema i Henrica III. do Šeste stepenice i Grupe 777 iz njihove prog-rock faze.

Prvi je na promociji govorio Velid Đekić istaknuvši: „Neke snimke su uživo i kvalitete kakva je mogla biti moguća u onim godinama kada nije bilo današnjih mogućnosti snimanja, ali su zato svjedokom jednoga revolucionarnog glazbenog doba i dolaska velikih promjena u razdoblju od samo deset godina”. Ovo diskografsko izdanje zvučna je nadstrešnica njegove monografije Red! River! Rock! objavljene prije nekoliko godina u kojoj je detaljno opisao prvu rock scenu u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Ivan Šarar

Ivan Šarar

Nakon njega, mnoštvu danas vremešnih rockera obratio se Ivan Šarar, pročelnik grada Rijeke za kulturu, a i potpisnik ovog izvještaja prozborio je par riječi. Naglasio sam kako je Velid Đekić napravio uistinu vrijedan posao s obzirom da je s njegovim izdanjima rasvijetljena velika uloga riječkog rocka u šezdesetima. Moja generacija smatrala je da prije pojave punka u Rijeci nije bilo ništa vrijedno pažnje u smislu rocka i da su Melodije Istre i Kvarnera jedino riječko nasljeđe u popularnoj glazbi. Bili smo u potpunoj zabludi, a krhotine sjećanje do kojih smo kasnije dolazili, Velid Đekić je uspješno sintetizirao, riječju, slikom i pjesmama.

Na kraju su okupljenima na botelu Marina priređene dvije glazbene poslastice. Najprije su, nakon pedeset godina, nastupili Neda i Miljenko, folk duet koji je u šezdesetima postao popularan kad im se pridružio Dario Ottaviani. Pod imenom Neda, Miljenko i Dario ostvarili su popularnost kao iskonski pripadnici flower power pokreta na tragu trija Peter, Paul & Mary. Dario Ottaviani, začinjavac riječkog rocka koji je, nažalost, preminuo prije dvije godine bio je i lider Uragana. Zajedno su imali hit “Mala iz III. b” kojeg je za njih napisao Arsen Dedić.

Udruga Ri Rock

Udruga Ri Rock

Nakon njih nastupio je band sastavljen od pripadnika udruge LP Rock koja je i organizirala događanje. Oni su izveli najpoznatije skladbe Uragana, a na klavijaturama je nastupio poznati skladatelj i producent te negdašnji član Grupe 777, Andrej Baša.

Popunjena paluba botela Marina usidrenog u riječkoj luci (indikativno, treći, kompilacijski disk iz box-seta zove se Gužva na palubi) s vrlo dobro raspoloženim sudionicima snažne rock scene iz šezdesetih svjedočila je konačnoj revalorizaciji rock scene koja je pokrenula tektonske promjene u suvremenoj hrvatskoj glazbi.

Tribute to Uragani

Tribute to Uragani

Moglo bi Vas zanimati