11
kol
2023
Izvještaj

Bolidi, Pomelo Chess Society i The Stoned Cows

Riječka zvečka: Rock ljetne noći

Riječka zvečka

Bolidi su protutnjali Podvežicom / Foto: Claudia Bošković

share

Nakon što su riječke nevere primorale otkazivanje koncerata Natali Dizdar i Detoura, Riječka zvečka napokon je otvorena uz Milu Kekina, a u još većem broju nastavljena s izvrsnim nastupom Repetitora i KOIKOI-ja. Nakon nekoliko tjedana, red je napokon došao na riječku trojku koja je u žestokom tonu zakucala još jednu festivalsku večer

Riječka zvečka

Pomelo Chess Society / Foto: Claudia Bošković

Od svoga pilot izdanja 2015. godine pa do danas Riječka zvečka prometnula se u sam vrh riječkih ljetnih događanja na otvorenome, čemu ujedno svjedoči i stalni interes i posjećenost svake festivalske godine. Termin četvrtkom navečer za većinu Riječana rezerviran je za kvalitetnu svirku na vanjskom terenu Boćarskog centra na Podvežici, lokaciji na kojoj se Zvečka ustoličila u posljednjih nekoliko godina.

Unatoč dosadašnjim vremenskim nedaćama, prognoza je naposljetku uvelike poslužila omogućivši nastup moćnoj riječkoj trojci – Bolidima, Pomelo Chess Societyju i The Stoned Cowsima – uz izuzetak benda Lei koji je bio primoran otkazati nastup.

Energetski dostatnu koncertnu uvertiru osigurali su Bolidi. Težinom masnog benzina u zraku, Bolidi su već u prvom dijelu večeri  stisnuli gas i pokorili Zvečku svojim auto-moto rock’n’rollom. Žestoka trojka priuštila je publici uvertiru naoštrenu pamtljivom i paklenom burom rifova pojačanu galopom čvrste ritam sekcije. U svome maniru kritički prozivajući klerofašiste, Bolidi su profilirali kao nehinjeni rock-buntovnici koji svoju kritičku oštricu bruse kroz brutalan imidž i jaki scenski nastup. Privodeći svirku kraju uz svoju himnu “Bolid no. 1“, sastav je stage prepustio sljedećem izvođaču.

Vedra večernja prognoza uzburkana je silovitim ciklonskim bujicama energije taljenih u kotlu razbuktjelog noisea i matematičke preciznosti. Šah mat svim poklonicima klasičnog rock zvuka jer žestoki riječki math noise trio Pomelo Chess Society unosi kaos i hektičnost gdje god da nastupa. S puno sirovosti i neobuzdanosti, sastav je otpržio nabrijanu set listu koja je odrješitošću i dinamičnošću prohujala koncertnim prostorom i nastup privela kraju u djeliću trenutka. Da je publika ostala željna još pokoje stvari pokazala je i pulsirajuća energija u prvim redovima, doslovce se rasplamsavajući uz vrelinu baklje koja je otpratila posljednju pjesmu na set listi – Pomelov as u rukavu “Zed”.

Riječka zvečka

The Stoned Cows / Foto: Claudia Bošković

Na kraju festivalske večeri uslijedio je nastup The Stoned Cowsa, veterana riječke rock scene. Iako bi se mogli činiti kao najneobičniji odabir večeri, sastav je energijski u koncertni prostor donio oživljenu i vibrantnu energiju scene devedesetih. Dodatno animiravši koncertni prostor svojim autentičnim i toplim nastupom, na svojevrstan način moglo bi se reći da su The Stoned Cows omađijali riječku publiku, bacivši ih u kolektivni trans plesa, gibanja, ali i jednoglasnog pjevanja nekoliko obrada poznatih rock numera. Uživanje s obje strane bilo je neupitno i stoga je na kraju večeri bend Riječane počastio bisom, ostavivši još jednu festivalsku noć Zvečke ispunjenu kvalitetnom glazbom i izvrsnom zabavom svih prisutnih.

Moglo bi Vas zanimati