23
lis
2023
Izvještaj

Koncert u Tvornici

Ružno Pače: žanrovski nesvrstan, a generacijski prihvaćen

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

share

Ružno Pače mladi je slovenski glazbenik koji je prvi put napunio Tvornicu Kulture u svibnju prošle godine, a isto je učinio i u subotu navečer.

Pače kombinira punk-rock zvuk s elektroničkom glazbom i trapom, u jednom trenutku baca na Drain Gang i svojevrsni hyperpop, a već u sljedećem svira Nirvanu, Pixiese i Blink-182 na akustičnoj gitari. Nesvrstan što se tiče žanra, ali vrlo dobro svrstan u glasove generacije i prihvaćen od strane publike.

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Kao predgrupa na sinoćnjem je koncertu nastupio Zerc (Jan Falak), glazbenik iz Splita, koji nam polako, ali sigurno na scenu donosi osuvremenjeni povratak hrvatskog pop-punk zvuka. Stigla sam u Tvornicu točno na početak njegova nastupa i ugodno se iznenadila brojem prisutnih; Veliki pogon bio je već poprilično ispunjen publikom od 15 do 30. Ne znam je li druga skupina ondje bila samo kao pratnja ili ih uistinu zanima što mladi glazbenici imaju za reći, no u svakom slučaju – publika je bila šarolika i spremna za ono što slijedi.

Prvi redovi podizali su bljeskalice s mobitela i ljuljali ih u ritmu dok je Zerc sa svojim bendom svirao ”Pričaj mi”. Na njegovo pitanje „Koju ćemo još pjesmu?“ jednoglasan odgovor publike bio je ”Voli me” i tijekom pjevanja Zerc skida majicu, ovacije publike postaju glasnije i u jednakom ga tonu ispraćaju sa stagea. Iako je završio sa samim nastupom, Zerc se nekoliko puta ponovno pojavio na stageu tijekom raspremanja opreme, i dalje bez majice, te je svaki put bio pozdravljen ovacijama iz prvih redova, a i šire.

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Seks i grad

Točno u 22:15 gase se ljubičasta svjetla i stage ostaje u mraku, započinje lagano uštimavanje gitara i dvije minute nakon toga dolazi Ružno Pače u vlastitom merchu – majici s natpisom „I ♡ Ružno Pače“, a da ga voli i publika od početka – vidjelo se i čulo. Započinje koncert još neobjavljenom i nenaslovljenom pjesmom, a nastavlja s ”Buraz nema nikog doma” te ”Bebo daj ne laži”, prilikom koje mu se pridružuje Sjena, a Pače ga najavljuje stihovima Sjenine pjesme ”Peter Parker”. „Počeli smo s unreleased pjesmom, ajmo sad s onom našom najdražom“, govori Pače i izvodi ”Oči crvene”, nakon koje slijedi ”Panxtar” s kojom na stage upadaju dečki iz Buntaija.

Na yem Instagram profilu prije nekoliko je dana objavljen snippet pjesme ”Seks i grad” tada još nepoznatog naslova, a Pače je ovaj put najavljuje i premijerno izvodi pred zagrebačkom publikom. Poslije skakanja i malo puno previše naguravanja na ”Volim tebe mrzim sebe” i ”Nema škole bez alkohola”, mali predah od divljanja i smiraj na trenutak donosi nam nježna unplugged verzija pjesme ”Lav song”, koju svi kao publika pjevamo s Pačetom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by yem (@yemhr)

Oštri pull-off gitare Nikole Batelića najavljuje početak originalne verzije spomenute pjesme i masa se resetira, vraća na prvotno stanje i nastavlja divljati uz spomenutu pjesmu i ”Sedam milijuna”. Prisutni ne odustaju od traženja da se Pače skine, ali on na to odgovara „Možda kasnije“, isto kao i na prošlogodišnjem koncertu u Tvornici. Slučajno? Namjerno? U svakom slučaju fair.

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Nije još kraj, ali shvaćamo da se bliži, i iako je bis karakterističan za kraj koncerata – sljedeći na redu ipak je bis pjesme ”Oči crvene”, i u tom se trenutku otvara najveći moshpit večeri. Koliko se broj prisutnih zapravo sastoji od većinskim dijelom znatno mlađih generacija uvjerila sam se u trenutku kada je izvedena vjerojatno najpoznatija stvar benda Blink-182, ”All The Small Things”, koja publici, izgleda, nije toliko poznata jer smo, barem na našoj strani, pjesmu pjevali jedino prijatelj i ja. Ovaj klasik u izvedbi Pačeta i neumornog benda koji su činili Nikola Batelić na gitari, Luka Jambrošić na basu te Andro Jambrošić na bubnjevima, a koji su ujedno članovi stoner rock/metal benda Muscle Tribe of Danger and Excellence, bio je prava emo punk poslastica i, uz sve ostale pjesme na setlisti, pokazao glazbenu kreativnost i profesionalnost benda.

Treća sreća

Predzadnja stvar ”Lav song” izvedena je po treći put te večeri, a Pače se, nakon upornih ovacija publike da se skine, i skinuo tijekom spomenute izvedbe i, iako je publika taj čin malo reći pozdravila s oduševljenjem, činio se kao da mu uopće nije do toga, što je i razumljivo. No ipak mi je žao što sâm koncert nije trajao duže, sve je dosta brzo prošlo, što je i sâm Pače naglasio nekoliko puta tijekom koncerta.

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Za kraj se tražio ”Tekken” što se jedva uspjelo razaznati od mnoštva glasova koji viču različite stvari u isto vrijeme, ali dobili smo ”Hoću da mi cijeli svijet popuši kurac” te ponovni izlazak Zerca, Buntaija i Sjene na stage kao kulminaciju koncerta. Dobro, pao je i koji guitar solo za kraj. Kako kažu dečki iz Blinka – All the small things, ovaj koncert bio je kratak, ali glasan i energičan. Ipak je ovo prvi Pačetov nastup s live bendom, koji je publika odlično prihvatila, i nećemo se žaliti ako sljedeći koncerti prođu u sličnoj postavi, i traju maaalo duže.

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Ružno Pače u Tvornici kulture / Leonard Jerleković

Moglo bi Vas zanimati