06
tra
2022
Izvještaj

Sanja, Marinko i Zec u dvorani Lisinski: četiri dimenzije sreće

Lisinski

Sanja Doležal / Foto: Samir Cerić Kovačević

share

Kolekcija hitova grupe Novi fosili i izvanvremenska glazba Rajka Dujmića bili su tek temelj za vrhunski show koji je desetočlani band priuštio oduševljenoj publici u sasvim ispunjenoj dvorani

Lisinski

Spektakl u Lisinskom / Foto: Samir Cerić Kovačević

Nakon tri godine Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec, frontalni dio Novih fosila vratio se u zagrebačku Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, mjesto njihova omiljenog susreta s publikom, što su i najavili u razgovoru za naš portal. Prigodno nazvani po imenima trojca zbog pravnih razloga, Novi fosili su na pozornicu izašli u desetočlanoj postavi koja je uključivala i dvoje članova banda u postavi iz devedesetih: Natašu Mirković i Vladimira Pavelića Bubija, i to na pozicijama pratećega vokalnog kora.

Dok su 2019. na dva koncerta obilježavali pedeset godina djelovanja banda, u utorak, 5. travnja nastupali su kako bi uveličali proslavu dvadesete obljetnice tjednika Story.

Dvorana Lisinski bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publiku su sačinjavale pretežno dame. Tako je nastup imao i četvrtu dimenziju, ugodan miomiris različitih parfema što je fenomen koji nije baš uobičajen; redovno sam ga sretao, primjerice, na nastupima Erosa Ramazzottija.

Lisinski

Marinko Colnago / Foto: Samir Cerić Kovačević

Dvosatni nastup uz petnaest minuta bisa pokazao je kako su Novi fosili i nakon više od pola stoljeća izvanserijski band na nekoliko razina. Prije svega, instrumentalistički su izvrsno uigrani, a istodobno potpuno podređeni raznovrsnim vokalnim zahvatima. Tu i tamo bi si gitarist Bruno Kovačić dao oduška, ali to je uglavnom bilo sve. Tercet pozadinskih vokala – koji uz navedeni dvojac čini i Daria Hodnik Marinković – temelj je zvuka Novih fosila a njihov višeglasni forte omogućuje Sanji Doležal i Vladimiru Kočišu Zecu da se razmašu koliko žele. Marinko Colnago nastupio je s ukulelama kao osnovnim instrumentom, a uoči osamdesetog rođendana oduševio je i glavnom vokalnom dionicom u skladbi “Ja sam šef”.

Sanja Doležal je vrlo suvereno otpjevala kolekciju velikih hitova (mogli su komotno složiti još jedan dvosatni set s neizvedenim velikim hitovima) uz Zecov support. On je povremeno preuzimao i glavnu vokalnu ulogu, osobito oduševivši publiku dvjema izvedbama zaključne skladbe “Za dobra stara vremena”.

Lisinski

Vladimir Kočiš Zec / Foto: Samir Cerić Kovačević

Svi su se pokazali i kao vrsni i uigrani ceremonijal-majstori, osobito Sanja Doležal. Prolazili su kroz publiku, komunicirali sa svima, tjerali da dvije polovice dvorane zasebno pjevaju s njima, dopuštali fotografiranje s publikom usred izvedbe i – kao tijekom cijele karijere – jednostavno su bili neprestano – dodirljivi. Podjela cvijeća na početku, zamjena scenske garderobe, konverzacija i pošalice te drugi elementi showa sasvim su raspametili publiku koja ne samo da je stajala tijekom izvedbi, nego i plesala u prolazima među stolcima Lisinskog uz okupljanje u ‘vlakiću’.

U publici su bile i djevojčice i, kako je to Sanja navela, dame u najboljim godinama što znači da unatoč više od pola stoljeća djelovanja, Novi fosili ne moraju brinuti za svoju budućnost.

Lisinski

Djevojčica i Sanja Doležal / Foto: Samir Cerić Kovačević

Repertoar banda uključivao je tridesetak skladbi izvedenih u cijelosti ili kao dio potpurija, a publika ih je zdušno pozvala na bis. Program se kretao od njihove prve snimljene pjesme „Kad naš brod plovi“ za koju je tekst 1969. napisao Sanjin otac Mišo Doležal preko Runjićeve „Diridonde“ do hitova s njihova završnog albuma iz 1990. „Ispod mjeseca boje trešanja“, „Kad budemo ja i ti 63“ i naslovne „Djeca ljubavi“. Podsjetili su se preminulih članova Novih fosila, a najveći pljesak tijekom cijelog nastupa prolomio se kad je Sanja podsjetila na tvorca izvanvremenskih skladbi banda – Rajka Dujmića.

I bez pozadinskih scenografskih elemenata Novi fosili priuštili su vrhunsku 135-minutnu zabavu. Generacije svih uzrasta na nastupu pokazatelj su kako njihova glazba može danas, 53 godine nakon formiranja, funkcionirati i pred puno većim auditorijem. Osmijesi na kraju nastupa kod svih posjetitelj(ic)a zaista su zalog za dobra nova vremena s Novim fosilima.

Lisinski

Desetočlani band / Foto: Samir Cerić Kovačević

Sanja, Marinko i Zec

Sanja, Marinko i Zec /Bojan Mušćet

Lisinski

Neposredan kontakt / Foto: Samir Cerić Kovačević

Lisinski

Spektakl u lisinskom / Foto: Samir Cerić Kovačević

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1110

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1040

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1319

Lisinski

Desetočlani band / Foto: Samir Cerić Kovačević

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1251

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1213

Lisinski

Vladimir Kočiš Zec / Foto: Samir Cerić Kovačević

Lisinski

sanja Doležal / Foto: Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1181

Lisinski

Sanja Doležal / Foto: Samir Ceric Kovacevic

Lisinski

Desetočlani band / Foto: Samir Cerić Kovačević

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-1144

Lisinski

Sanja Doležal / Foto: Samir Cerić Kovačević

Lisinski

Sanja Doležal / Foto: Samir Cerić Kovačević

Lisinski

Djevojčica i Sanja Doležal / Samir Cerić Kovačević

Sanja Doležal

Sanja, Marinko i Zec /Bojan Mušćet

IMG_1245 /Bojan Mušćet

Sanja, Marinko i Zec

Sanja, Marinko i Zec /Bojan Mušćet

Sanja Doležal

Sanja, Marinko i Zec /Bojan Mušćet

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati