02
ruj
2023
Izvještaj

VRLO DOBAR KONCERT BENDA IZ LOS ANGELESA

She Wants Revenge u Zagrebu: Močvara zavijena u crno

She Wants Revenge

Duet je postao kvintet / Foto: Bojan Mušćet

share

She Wants Revenge održao je energični nastup kojim je podsjetio na najbolje trenutke gotha, odnosno darka, kako je taj žanr bio poznat na ovim prostorima u osamdesetima. Da nisu iz Los Angelesa nego iz Zagreba, She Wants Revenge bili bi rezidencijalni bend u Jabuci/Dva Osam

She Wants Revenge

Crvena Močvara / Foto: Bojan Mušćet

She Wants Revenge je losangeleski bend koji u svojoj biografiji ima podjednak broj razdoblja aktivnog djelovanja i albuma: tri. Diskografska karijera završila im je u inicijalnoj fazi, od 2004. do 2012., a kasnije se taj dvojac okupljao 2015. i 2022. godine. U posljednjoj reinkarnaciji Justin Warfield i Adam Bravin odlučili su se pojačati s još tri koncertna člana i u toj postavi snimaju povratnički album.

Dvije nove pjesme “See The Distance, See The Truth” i “Believe” svoju su koncertnu premijeru imale u zagrebačkoj Močvari u petak, 1. rujna, pred tristotinjak posjetitelja. She Wants Revenge su u Zagrebu nastupili prvi put, a odabir malog kluba kao što je Močvara pomalo je neobičan, s obzirom da je riječ o izvođačima koji u Europi mogu bez problema ispuniti dvorane koje će prikupiti tri-četiri puta više posjetitelja. To donekle mogu zahvaliti i svojevrsnome kultnom statusu s obzirom da povremeno neka od njihovih pjesama završi na soundtracku kakve popularne TV serije. Njihov najveći hit “Tear You Apart” s kojim su invanzivno i maestralno zaključili bis u Močvari uvršten je u soundtrack TV serije American Horror Story prema izričitom zahtjevu Lady Gage koja je glumila u petoj sezoni.

She Wants Revenge napajaju se na izvorištima gotha osamdesetih, odnosno darka, kakva je stilska odrednica bila uvriježena kod nas, a u publici na koncertu nije nedostajalo zagrebačkih protagonista iz tog doba. Zapravo, u regularnom dijelu nastupa, She Wants Revenge je pokazao kako može vještim manirizmima (osobito tretmanom basa i vokala) vrlo solidno reminiscirati to razdoblje: red Joy Divisiona, red Sisters of Mercy i The Missiona, red Bauhausa i red ranog The Curea u vješto složenom koktelu svakako im osigurava status čuvara darkerskog pečata. Uostalom, njihov nastup u Močvari bio je umnogome uvjerljiviji od posljednjeg koncerta Sisters Of Mercy u Tvornici (popravni ispit za Andrewa Eldricha i njegovo sestrinstvo je 5. studenog u Boćarskom domu).

She Wants Revenge

Mrkli dark / Foto: Bojan Mušćet

I vjerojatno bi taj goth revival ostao samo na korektnosti izvedbe da nije bilo osobito nadahnutog bisa. Ne samo što se upalilo još nekoliko reflektora pa svjetlosni ugođaj više nije bio monokromatski, nego je bend prilično efektno razbio dotadašnju šablonu. Nakon što su pjesmama “Disconnect” i “Suck It Up” pokazali malo drukčiji stilski spektar, najveće iznenađenje uslijedilo je sjajnom izvedbom covera skladbe INXS-a “Don’t Change”, pjesme s kojom je taj bend dobio globalnu pozornost prigodom izvedbe na Live Aidu. Nakon toga, dobro upućena publika sama je otpjevala skladbu “Out Of Control” da bi vrlo dobar nastup kulminirao ekstenzivnom izvedbom skladbe “Tear You Apart” koja je trademark benda.

Jednoiposatni nastup zavio je u crno Močvaru na opće zadovoljstvo posjetitelja svih uzrasta.

Moglo bi Vas zanimati