26
ožu
2024
Izvještaj

Najglasniji koprivnički tandem

Šiza objavila Zebru - novi album koji će nas sve probuditi iz zimskog sna

share

Prošle su gotovo četiri godine otkako je Šiza, garažni punk/rock dvojac kojeg čine Bruno Antolić (vokal/bas) i Marko Kuhar (bubanj), zaiskrio na domaćoj sceni prvim singlom “Prsa će kosti čuvati”

Vatru su dalje rasplamsali singlovima “Hvala, zavijam ipak sam”, “Skromnost nikad nije bila fer” i “Oprostite, oprostite, oprostite”, da bi sve kulminiralo eksplozivnim albumom prvijencem “Skromnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“. 

Šiza su kroz sirovu energiju, čvrste stavove i beskompromisne tekstove  osvojili publiku i glazbenu kritiku, a s istom su formulom pristupili stvaranju novog albuma Zebra. No, već u prvim singlovima “Ponašaj se tako i kad nitko ne gleda” i “Voli” dalo se naslutiti da je zvuk, u odnosu na prethodni album, produkcijski znatno bolji. Ništa manje od toga dobili smo i u posljednjem singlu “Reflektori od sunca”, čija je pretpromocija održana u nedjelju, 17. ožujka u Kulturno kreativnom centru Pixel u Koprivnici. 

 “Reflektori” su dodatno zasjali zahvaljujući viziji redatelja i producenta Bojana Koštića i malenoj plesačici Ziti Zember Kukec koja se odlično snašla u glavnoj ulozi, a video spot sniman je u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović. „Inspiraciju za spot dobio sam u tekstu pjesme, koji govori o tome kako čovjek zapinje u prošlosti, brine o budućnosti i uvijek se nalazi negdje između svojih strahova. Škola nam je pak svima u kolektivnom sjećanju prostor djetinjstva. Jedini izlaz iz tog našeg zapinjanja u prošlosti je da nađemo dijete u nama, a to je u ovom slučaju Zita koja slobodno pleše i istražuje prostor škole“, objašnjava Koštić.

Valja spomenuti da je u sklopu pretpromocije otvorena i izložba likovnih radova učenika koprivničke Gimnazije. Dio njih dobio je samo tekst pjesme, dok su drugi dobili kadrove iz spota te je svaka grupa imala zadatak da likovno interpretira dobiveni materijal. U priči oko video spota za singl “Reflektori od sunca”, sudjelovala je čitava jedna mala zajednica, od 9-godišnjakinje do 50-godišnjaka čime je, na neki način, izbrisan generacijski jaz. I to se itekako osjetilo i vidjelo na nedjeljnoj promociji jer došli su svi – i stari i mladi. 

Nakon pretpromocije video spota koji je zasluženo dobio veliki pljesak i podršku okupljenih, uslijedila je slušaonica Šizinog novog albuma dvojca, Zebra. Oni koji su pratili upućeni u prva dva video spota sigurno su uočili Bokija, zebrastog prijatelja benda (i svih nas) i motivacijskog govornika, a upravo on kroz razne motive povezuje čitav album. Stoga ni ne čudi naslov albuma. „Zebra je jedna analogija u psihologiji. Ona označava biće koje ne može dobiti čir na želucu jer živi u trenutku. Primjerice, kada je lovi lav, bori se za život i bježi od opasnosti, a kad pobjegne, više apsolutno ne razmišlja o tome. Za razliku od ljudi, zebre ne zapinju“, objašnjava Bruno, uz želju da ponekad i on želi biti poput zebre (ne poželimo li svi?). 

Na kraju krajeva, ne zapinje ni Šiza jer su u čitav su drugi album ušli pripremljeni. „Prvi album je bio je vožen entuzijazmom, ali u tom entuzijazmu baš i ne mariš previše na za greške. Na ovom smo si albumu dali uložili puno truda“, rekao je Bruno. I doista, album produkcijski zvuči puno drugačije, tekstovi su zaokruženiji i tematski bolje povezaniji, dok su na prvom albumu bili mješavina svega. Ovo je definitivno Šizin kompletniji album.

Na promociji je izostala svirka, no to na kraju nije bilo ni bitno. Događaj je i bio zamišljen kao okupljanje i druženje prijatelja te obožavatelja benda, dijeljenje i predstavljanje onoga na čemu su Bruno i Marko neumorno radili više od dvije godine, kao jedno veliko hvala svima koji sve ove godine „zavijaju“ uz njih i za njih. 

Za dečke sada slijedi koncertna promocija albuma, a do prve prilike kada ćete ih budete mogli čuti uživo, uživajte u Zebri koja će vas definitivno probuditi iz zimskog sna.

Moglo bi Vas zanimati