29
srp
2023
Izvještaj

Odlazak važnog festivala iz pera obožavateljice

Zašlo je Suncé

SuncéBeat

sunce

share

Osjećam se kao da je jučer bilo ljeto 2010. kada sam otkrila SuncéBeat festival, koji se već prve godine pokazao draguljem koji sebično poželiš skrivati od drugih, samo da ostane tako „mali i topli”. Petrčane su bile pozornica, a čarolija je započela s niti tisuću zaljubljenika u glazbu, formirajući intimnu multikulturalnu obitelj spojenu ljubavlju prema underground houseu, disku i soulful zvukovima, okupljenu iz najrazličitijih dijelova svijeta.

Petrčane beach stage, 2011. godina / Andreja Petrić, privatna arhiva

Malo smo tada znali da će ovaj mali festival ubrzo prerasti u nešto puno veće, unatoč tome što je bila riječ o sestrinskom festivalu Southport Weekender festivala, u organizaciji Alexa Lowesa i Nicka Connollyja, što je samo po sebi bila garancija kvalitete. Festival Southport Weekender od 1987. održava se dva puta godišnje u britanskom Southportu i svaki puta privuče pet tisuća posjetitelja, a ovo je bio prvi put da su svoju organizaciju preselili u Hrvatsku. Ideja je bila kreacijom potpuno novog festivala, smještenog na prekrasnoj lokaciji uz more (The Garden Petrčane pa Tisno) publici pokazati zašto je SWF tako popularan u Engleskoj.

Krema house svijeta

Prve godine u Petrčanima, festival je trajao tri dana, a program su činila svjetska DJ imena, od kojih je većina do tada nedostupna hrvatskoj publici (Theo Parrish, Dennis Ferrer, Jazzanova, Âme, Kerri Chandler, Rub n Tug, Moodymann, Mr. Fingers, Ron Trent, Jazzie B, DJ Spina i ostali), ali i live act nastupe fantastičnih glazbenika i velikana poput Roya Ayersa, Josea Jamesa, Leroya Hutsona i Larryja Hearda.

Theo Parrish, 2011. godina / Andreja Petrić, privatna arhiva

Sjećam se da sam nastup funk & soul & jazz legende Roya Ayersa odslušala u stanju apsolutne hipnoze s najiskrenijim osmijehom glazbenog užitka na licu. Nestvarno! SuncéBeat brodovi bili su svi od reda iskustvo koje se ne propušta, pa se tako i dandanas vividno prisjećam nekih nevjerojatnih momenata sinergije glazbe, DJ-eva, plesačâ, apsolutne inkluzivnosti, užitka i sreće poput onih na brodovima s live actom Mr. Fingersa ili prvi brod s Osunladeom, koji je kasnije postao rezident i jedan od najpopularnijih SuncéBeat ambasadora.

Godina za godinom, SuncéBeat obitelj je rasla, a s njom i festival. Svake godine vraćali smo se našoj odabranoj SuncéBeat obitelji, plesali pod suncem i pod zvijezdama te stvarali veze koje su premašivale granice i jezike. SuncéBeat poznanstva zaista su čarobna, a Garden Resort postao je utočište istomišljenicima, svetilište dobre glazbe, ljubavi i jedinstva. Garden Tisno pretvorio se u ljetnu bajku, privlačeći sve više umjetnika, srodnih duša i pozitivnih vibracija.

Odveli smo i Osunladea na tajni after na plaži / Andreja Petrić, privatna arhiva

Upravo je SuncéBeat bio prvi festival koji se održao u The Garden Resortu u Tisnom. Za njim su došli i drugi, a Garden je vrlo brzo postao jedna od najvažnijih festivalskih točki u Hrvatskoj, koja je brzinom munje uzrokovala turistički boom na području. To je potaknulo i brojne druge inozemne festivale da svoje utočište nađu upravo u Hrvatskoj, ali i lokalce da podignu ljestvicu svoje produkcije.

Najbolji glazbenici, ali i plesači

Organizatori su uložili srce u stvaranje SuncéBeata, festivala kojem je glazba uvijek bila u središtu pažnje. Okupljali su legendarne DJ-eve i producente zajedno s novim talentima, stvarajući jedinstvenu mješavinu prošlih i budućih zvukova koji su kreirali magičan blend kojem je bilo teško odoljeti.

Ekipa na festivalu, 2015. / Andreja Petrić, privatna arhiva

Bili su prvi koji su u Hrvatsku, u Tisno, doveli titansku veličinu deep housea, Larryja Hearda, zatim berlinskog moćnika Prosumera te polumitske ikone poput DJ Harveyja i Moodymanna. Tijekom godina trend se nastavio nastupima Late Nite Tuff Guya, Black Coffeea, MCDE-ja, Huneeja, Antala, Dimitri from Paris, Jeremyja Undergrounda, Dennisa Ferrera, Henrika Schwarza, Kylea Halla, Karizme te živućih legendi poput Kerrija Chandlera, Louieja Vege, Davida Moralesa ili pak Francoisa Kevorkiana, koji je svirao u antologijskim njujorškim klubovima Studio 54 i Paradise Garage. Na SuncéBeatu su nastupili i mnogi live heavy weight izvođači, uključujući The Brand New Heavies, već spomenutog Roy Ayersa, Lonnie Liston Smith, Incognito, Lil Louis & The World (feat. Joi Campbell) i dobitnika nagrade Grammy, Gregoryja Portera.

I da, poznato je da je od svih festivala baš SuncéBeat okupljao najbolje plesače, što je svakako dodatni užitak u lepezi festivalskih iskustava koje priželjkujemo.

Moja ljubavna priča sa SuncéBeatom započela je 2010. i nakon deset uzastopnih dolazaka na danas najdugotrajniji Garden festival ikad, završila je ove godine najljepše provedenim vikendom od 21. do 23. srpnja u predivnom društvu i oproštajem od festivala s kojim sam i sama glazbeno rasla od samih početaka i koji mi je poklonio pregršt ne samo predivnih uspomena nego i prijateljstava s iskonskim zaljubljenicima u house glazbu porazbacanima u najluđim ćoškovima svijeta (Japan, SAD, Kolumbija, Belgija, UK, Švicarska, Italija, Portugal, Švedska, Australija).

Posljednji ples

Kad je objavljen lineup za posljednje izdanje – ali i obavijest da se SuncéBeat 2024 neće vratiti u Hrvatsku – osjećala sam mješavinu emocija. Izvođači koji su zasjali na pozornicama SuncéBeata postali su poput starih prijatelja, glazba poput zvučne kulise života. Svake godine vraćali smo se kako bismo uživali u toplom zagrljaju  SuncéBeat obitelji, znajući da bez obzira na to što se događalo u vanjskom svijetu, imamo taj poseban tjedan ljubavi i glazbe kojem se uvijek možemo vratiti.

Nije fotomontaža! Zabava povodom momačke na brodu, 2012. / Soulla Petrou

Uz impresivan lineup koji uključuje izvođače kao što su kultna trojka Body & Soul NYC (Joe Claussell, Danny Krivit i Francois K), Kruder & Dorfmeister, DJ Spoony, Kenny Dope, David Morales, Danilo Plessow (MCDE), Djeff, Da Capo, Hunee, Antal, Osunlade, Tony Humphries, DJ Spen, Marcellus Pittman, Quentin Harris, Rich Medina, Sadar Bahar, Atjazz i mnogi drugi, nakon sedam danas plesa i dobrih vibracija, SuncéBeat je svojom tradicionalnom grupnom fotografijom nasmijanih plesača u klubu Barbarellas zatvorio četrnaestogodišnje poglavlje na žalost tisuće i tisuće fanova.

Prošli smo zajedno više od desetljeća, od skromnih početaka u Petrčanima do zadivljujućeg oproštaja u Tisnom. SuncéBeat je postao više od festivala. Postao je dio nas, dom daleko od doma. Ostajem zahvalna organizatorima, SuncéBeat artistima i plesačima koje smo upoznali na ovome nevjerojatnom putovanju, koje je dirnulo srca toliko mnogo ljudi. Uspomene stvorene na SuncéBeatu zauvijek će biti urezane u hard disk mojih najljepših uspomena vezanih uz glazbu. Hvala, SuncéBeat, za ovu posebnu avanturu i lekciju iz kvalitetnog partijanja!

 

2011

 

Moglo bi Vas zanimati