20
tra
2022
Izvještaj

TDK002: Tvrdokorno okupljanje

Tibor, Sik L iz Avangarde

share

S postupnim popuštanjem mjera, koncerti i partiji konačno su se počeli vraćati i dočekali smo ih kao sunce nakon duge kišne sezone. Vrijeme koje bi inače koristili za nastupe, mnogo umjetnika je to vrijeme iskoristilo za još veću produktivnost u kreativi nego inače i time se pripremali za bolja vremena.

Time dolazimo do ekipe iz TDKM tima koja je prošle srijede organizirala showcase u Močvari audio-vizualne prirode. Iako čudan dan za izložiti svoje radove, fanovi tvrdokorne familije jedva su dočekali tako nešto i hajp je bio zbilja na nivou već tjednima. Naravno, da je vikend bio u pitanju vjerujem da bi odaziv bio dosta veći, ali je svakako broj fanova bio dovoljan za dokazati njihovu vjernost Tvrdokoru.

Showcase je počeo već u četiri sata poslijepodne izložbom crtačkih radova, kao i odjevnih predmeta koji su u extra limitiranom broju napravljeni baš za tu prigodu. Ritam boom bap-a pratio je događaj od samog početka i uz rakiju dobrodošlice na ulazu ostavljao je onaj fini osjećaj gostoprimstva, nešto poput ovećeg kućnog partija s Tiborom kao glavnim domaćinom.
Kako se noć približavala, broj se ljudi osjetno povećavao, kao i samo iščekivanje nastupa koji je počinjao u 22h. Warm-up odradio je DJ BeroZmay s tvrdom selekcijom traka, nakon čega je DJ Noki Nole preuzeo gramofone i službeno otvorio koncert.

Prvi je na mikrofonu bio Tibor s pjesmom “Metadon”, s njegovog drugog solo albuma Pacino 2, kojom je gotovo instantno zaradio ovacije publike. Time se već znalo da je masa ovdje zbog dva osnovna razloga – dobro se zabaviti i podržati priču u koju je i više nego dobro upućena. Pozornica koja se sama po sebi ne može pohvaliti veličinom dodatno je dobila dojam skučenosti okružena vješalicama na kojima je visio ostatak neprodanih hudica, a kad se cijeli tim repera uz neke članove TDKM-a popeo na stage, nastup je na samom početku dobio polukaotičnu formu Wu-Tang performansa, u nekom od underground klubova u New Yorku devedesetih.

Drugom pjesmom po redu, “Trčim” na kojoj gostuje grupa Avangarda, Tibor prepušta mikrofone spomenutom dvojcu koji nastavljaju koncert s par stvari s njihovog albuma Propali Sportaši iz 2021. godine. Kronološko-diskografski flow vraća se ponovno na Tibora koji pjesmom “Top 3” predstavlja album Stiletto urađen s pulskim producentom dmla. Nakon nje slijedi traka “TDK Cypher 2021” s istog albuma, kojom ujedno radi uvod za nastup najnovijeg člana ekipe – AGC – predstavljajući svoj studijski prvijenac, Agcenti, koji je ugledao svjetlo dana u veljači ove godine. Uz solo uratke, gostiju mu ne manjka, tako da mu se pridružuje legendarni liričar Scriptor na pjesmi “Julska Jutra”, kao i Zijo Kalifata na traci “Kad Me Zoveš”, nažalost, bez Burkyja, za kojeg vjerujem da bi svojim OG statusom i materijalom s njegovog posljednjeg albuma Burky Vragec dodao još jednu dimenziju na koncertu.

OG’s hrvatskog hip-hopa nije manjkalo ni u publici pa smo tako mogli vidjeti Phat Philliea kako podržava priču, kao i Edu Maajku za kojeg sam se nadao da će se popeti na pozornicu i odrepati svoj dio na traci “Moneypenny” s albuma Gan Barsi repera koji je sljedeći na redu – energični Noti Limun. Edo se nije latio mikrofona, ali je Noti svejedno dobio podršku drugih gostujućih imena koji su klasično u rotaciji unutar tvrdokorne familije. Tu je, dakle, Guzo na traci “Gan Barsi”, Avangarda na “Šrapneli” te Tibor na pjesmama “Prigušivač” i “Sve”. Održavajući formu kronološke smislenosti, s Notijem i pjesmom “Vukovi” vrši se prebačaj na posljednji album iz TDKM-a na kojem su radili Tibor, Burky i Flowdeep.

Riječ je o odličnom, iznimno tvrdom izdanju pod imenom 700 Spremnika koji je izašao krajem ožujka. Čovjek ne bi očekivao da bi netko bio toliko smion da tako brzo uspije kvalitetno odrepati toliko friško izbačene stvari. Čovjek se prevari, tako da smo uživali u ukupno četiri stvari sa spomenutog albuma prije nego li se Tibor vratio u 2015. godinu već legendarnom pjesmom “Dgra”, ali i trakom “Nađi Me”, na kojoj originalno gostuju Kali, Mijat i Bolest.

Opet, nažalost, meni osobno jedan od najdražih MC-eva s ovih prostora, Kali, nije odradio svoj dio, ali smo s druge strane premijerno poslušali najnoviju traku “Belzebub” repera Bolest. Time se koncert privodi kraju koji Tibor stilski zatvara s dvije trake s njegovog Pacino 5 albuma; “Julius Erving”, na kojoj su ponovno nedostajali Kali i Burky te “Antracit Siva”, kao jedina traka na albumu Koolade produkcije. Sam događaj zatvara BeroZmay s opet zavidnom selekcijom dobre repčuge i prezentnim skrečevima.

Kad se sve sumira, uz odaziv od kojih 150-ak ljudi, smatram da je događaj odlično prošao. Naravno, ovdje pričamo o čistokrvnom undergroundu.

Moglo bi Vas zanimati