06
lip
2023
Izvještaj

Tvrdokorov showcase

TDK003: Najbolje od underground hip hopa

TDKM

TDKM /David Moćan

share

Prvu lipanjsku subotu u zagrebačkoj Močvari održao se treći po redu showcase TDKM ekipe.

Riječ je o događaju koji je zamišljen kao jednodnevni mini festival, a ujedno je i najveće okupljanje TDKM ekipe do sada. Kada se uzme u obzir broj izvođača i izlagača koji su predstavili svoje audio i vizualne radove, nesumnjivo je kako je riječ o najvećem takvom eventu nakon dugo vremena.

TDKM

TDKM/David Moćan

Prigodnog naziva TDK003: TKMOBB, event je, baš poput prošlogodišnjeg prethodnika, objedinio nekoliko različitih umjetničkih pravaca. Već u 16 sati terasa Močvare poprimila je izgled malog buvljaka. Posjetioci su od popodneva mogli uživati u izloženim radovima crtača i brojnim odjevnim predmetima raznih streetwear brendova, a sve je redom bilo na prodaju. Prodavale su se majice, hudice, albumi na CD-ovima, čak je bio i štand sa slatkišima, grickalicama i sokovima iz raznih dijelova svijeta, a sve je, naravno, bilo popraćeno probranom sekcijom tvrdog hip hop zvuka. Budući da je event započeo prilično rano, TDKM ekipa se pobrinula da posjetioci ne ostanu gladni, pa se tako pekao i roštilj.

Kako je dan odmicao a noć padala, radoznalih je posjetitelja bilo sve više te je koncertni prostor uz trnjanski nasip bio sve puniji. Ujedno je, kako je pao mrak, izložbeni dio na terasi bio zamijenjen stolovima za kojima su se do početka koncertnog dijela eventa neumorno ispijala pića.

TDKM

TDKM/Andrej Dumančić

Nastupi su kasnili nekih pola sata, a otvorio ih je Vano, mladi osamnaestogodišnji reper iz Ludbrega, koji je hrabro stao na pozornicu na krilima friškog albuma Utvare. Izveo je Vano nekoliko stvari s posljednjeg albuma te je kroz čitav nastup imao veoma dobru interakciju s publikom, a podršku na bini mu je pravio Tibor.

Sljedeći na redu bio je Shegspir, reper iz Rijeke koji je prvu suradnju s TDKM ekipom ostvario sada već davne 2017. godine izbacivši Ljevoruki EP u suradnji s producentom Flowdeepom. Nakon debitantskog EP-ja, uslijedio je album Shegspirience 2020., a od tada zatišje. S obzirom na tri godine pauze, pomalo je iznenađujuće bilo vidjeti Shegspira na najavi eventa, no svojim nastupom te izvedbama stvarî poput ”Goustrajter” i ”Koinflip” pokazao je da nije zaboravio kako zainteresirati publiku.

TDKM/David Moćan

Nakon Shegspira na binu su stali Shelter Team, underground sastav iz Zadra koji djeluje na sceni već dugi niz godina, no također su se na bini Močvare pojavili nakon višegodišnje pauze, barem što se tiče nastupa u Zagrebu. Nisu dečki ni pretjerano izbacivali u zadnjih par godina kao sastav, ali poveznica Peće s TDKM ekipom kroz projekt Kampanari povela je i ostatak Sheltera put Zagreba. Tako su Pećo, Fuzz i Kvaka47 odradili nastup koji je bio kombinacija Shelterovih stvari i pjesama s projekta Kampanari, a mjesta se našlo i za dvije stvari s nadolazećeg projekta u suradnji s producentom Shporky Porkom.

Nakon tvrdoga zadarskog đira, red je bio na mračnom zvuku u režiji repera Bolest. Član kolektiva 40Industry iz Dubrave predstavio je stvari sa svoja posljednja dva izdanja, Nekromikon i Vuk Haler. Ni štaka koju je imao kad je repao nije ga omela, pa je tako izveo ”Belzebub”, ”Leviatan”, ”Samael”, ”Pada mrak” i ”Persu”, a podrška mu je bio ponovno neumorni Tibor.

Avangarda, duo koji čine Sick L i Dena B, posjeduju odličnu kemiju te se vrlo dobro nadopunjuju na pozornici. To su pokazali i sinoć, a nije ih spriječila ni činjenica da je i Sick L bio na štakama te većinu nastupa odradio u sjedećem položaju. Stvarima poput ”Ne mogu se smirit”, ”Joga bonito” i ”Metak od stoje” pokazali su kako definitivno treba pomno ispratiti njihov budući rad, a dečki su odlično zagrijali atmosferu te pripremili binu za GIR-a.

TDKM

TDKM/David Moćan

Za vrijeme nastupa samoprozvana GOAT-a, atmosfera je nesumnjivo bila na najvišoj razini do tada. GIR je u kratkom nastupu izveo svoje najveće solo hitove poput ”Poštovanje”, ”Metropolis” i ”GOAT” te njima definitivno potvrdio i opravdao svoj GOAT status, pa barem na underground hip hop sceni.

Nakon hrpe tvrdih repova te kada je atmosfera u publici bila najvrelija, vrijeme je bilo za Tibora. Jedan od glavnih organizatora ovog događaja izveo je ”Trčim”, ”Brige” i ”Istok”, a nakon njega uslijedio je Khan koji je nastup otvorio premijernom izvedbom stvari ”Zgf”, koja je svjetlo dana ugledala dan prije nastupa. Nakon izvedbi ”Blok je vruć” i ”Sve više loš”, red je bio na Noti Limunu.

Reper iz BiH sa zagrebačkom adresom krajem 2021. debitirao je na TDKM-u s vrhunskim albumom Gan Barsi, a nakon par gostovanja na raznim projektima iz TDKM radionice, uslijedio je EP Pričom je bježao od s Tiborom i Kooladeom. Energični MC unikatnog stila prenio je energiju s pjesama i na live nastup kojim je pobrao velike simpatije publike. Izveo je Noti najveće uspješnice s debitantskog albuma poput ”Moneypenny”, ”Panama”, ”Gan Barsi” i ”Prigušivač”, a između nekih izvedbi šaljivo je dobacio „da je znao da je rap ovako težak, bio bi inženjer“.

TDKM

TDKM/David Moćan

Nakon Notija na red je došao ponovno Tibor, ovoga puta s duljim repertoarom nego u prošlom bloku. Odrepao je Tibor tako kratki set koji je bio spoj starijih i novijih stvari. Iako se u ovom trenutku publika već malo razišla zbog činjenice što su već prošla 2 sata u noći, oni najneumorniji energično su skandirali „Borti! Borti!“ a na samom kraju Tiborova nastupa uspješno su ga pozvali na bis. Tom prilikom izveo je stvar ”Dgra” kojom je zaključio nastup.

Iako su bili najavljeni i Scriptor, Jantar, Burky, DJBZ i Zimski, svi oni se, nažalost, zbog raznih privatnih okolnosti nisu pojavili u Močvari.

TDKM

TDKM/Andrej Dumančić

TDKM ekipa ovim je eventom pokazala kako njihov kolektiv i platforma nedvojbeno okupljaju najproduktivnije izvođače iz svijeta domaćeg underground hip hopa. Ovakvim eventima koji objedinjuju više različitih kulturno-umjetničkih aspekata, TDKM definitivno pokazuje kako osim konzistentnosti i unikatnosti, posjeduju i određenu razinu relevantnosti među publikom. Događaju je, po mojoj slobodnoj procjeni, prisustvovalo nekakvih dvjesto do tristo posjetioca, što čini ovaj event podosta posjećenijim od prethodnika. Svakako valja uputiti velike pohvale cijelom organizacijskom timu eventa jer definitivno nije lako uspješno organizirati događaj koji aktivno traje od 16 sati popodne do ranih jutarnjih sati idućeg dana. Pri kraju svog nastupa Tibor je izrazio želju da nastave organizirati ovakve događaje na godišnjoj bazi, a poučeni sinoćnjim iskustvom, nedvojbeno je kako će iduće izdanje TDKM showcasea biti još veće i posjećenije.

Moglo bi Vas zanimati