12
lip
2024
Izvještaj

Zagrebačka filharmonija u Novom Jelkovcu

Kultura (svim) kvartovima!

Zagrebački kvartovi kulture, Zagrebačka filharmonija

Foto: Samir Cerić Kovačević

share

Nije nepoznata činjenica da je, kao i mnogi drugi aspekti života, i kulturni život u Hrvatskoj naglašeno centraliziran. Ne odnosi se to samo na poziciju glavnoga grada u odnosu na ostala mjesta u Republici Hrvatskoj, već velikim dijelom i na sâm Zagreb, odnosno snažnu fokusiranost kulturnih zbivanja na centar grada, uz nekoliko iznimki kao što su poneki centri za kulturu koji stanovnicima svojih kvartova kontinuirano nude kvalitetne i raznolike programe.

I dok centar vrvi zbivanjima, kojih je nekada toliko – uzmimo samo glazbeni život kao primjer – da zainteresirani slušatelj često mora odabrati kojoj će izvedbi posvetiti svoje vrijeme (što je zasebna tema o kojoj bi se moglo diskutirati), u Zagrebu postoje kvartovi koji praktički uopće nemaju kulturnu ponudu, niti u njima postoje prostori ili organizacije koje bi istu redovito predstavljali.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Upravo takav nedostatak nastoji (barem privremeno) nadomjestiti novi pilot-projekt Zagrebački kvartovi kulture, iznikao pod okriljem Grada Zagreba, odnosno novoosnovane gradske ustanove – Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture. Ideja projekta, uz simpatično geslo Kvart in my heart, jest u sedam zagrebačkih kvartova (Novi Jelkovec, Svetu Klaru, Malešnicu, Siget, Gajevo, Srednjake te Ravnice) tijekom šest vikenda u lipnju, srpnju i rujnu dovesti umjetničke sadržaje za sve generacije: koncerte, predstave, filmske projekcije… Sav program izvodi se na otvorenom i besplatan je za sve korisnike.

Foto: Samir Cerić Kovačević

„Želimo napraviti kulturu i umjetnost dostupnu u svim zagrebačkim kvartovima, da tamošnji stanovnici uživaju u kulturnom sadržaju u blizini svog doma, da se iz svojega dnevnog boravka spuste pogledati predstavu, film ili koncert“, rekao je, najavljujući projekt, privremeni ravnatelj Novih prostora kulture Hrvoje Laurenta, dok je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula da je namjera kako ovoga projekta, tako i gradske strategije kulture uopće „omekšati barijere prema visokoj kulturi i dovesti je u sve dijelove grada, razvijati publike i stvarati navike kako bismo svi izdvajali vrijeme za kulturne sadržaje“.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Prvi kvart koji je imao priliku ugostiti ovaj projekt jest Novi Jelkovec, a od 7. do 9. lipnja na platou ispred Knjižnice Jelkovec održane su čak četiri predstave za djecu i odrasle, šest koncerata različitih glazbenih žanrova, od klasike do gypsy jazza, jedna filmska projekcija te nekoliko izvedbi suvremenoga cirkusa. U cijeli program simbolično je, „Maršem kroz naselje“, Jelkovčane i njihove goste uveo Zagrebački orkestar ZET-a.

Prilikom otvaranja programa, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Emina Višnić, otkrila je i važne informacije o daljnjem ulaganju u razvoj kulture upravo u Novom Jelkovcu, a koje uključuje i otvaranje Centra za kulturu Novi Jelkovec (planiranog, ali nikada realiziranog). Dio je to plana Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo za revitalizaciju i razvoj kulturnih centara, za koje se planiraju velike investicije u infrastrukturu i programe.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Centralno mjesto u prvome bloku Zagrebačkih kvartova kulture pripalo je jednoj od dvije najveće gradske glazbene ustanove: Zagrebačkoj filharmoniji. Oni su na privremenoj koncertnoj pozornici u Novome Jelkovcu izveli jedan od svojih off programa, koncert s izvedbama aranžmana pjesama grupe Queen, prerađenih za kvartet trombona, nezaobilazan zvuk električnih gitara, bubnjeva i klavijatura te gudački korpus orkestra. Izvedbom je ravnao Veton Marevci, a simpatičnu i neposrednu konferansu s publikom (koja je zasigurno pridonijela opuštenoj, veseloj i pozitivnoj atmosferi) s pozornice je vodio jedan od trombonista, a ujedno i autor glazbenih aranžmana, Marin Rabadan.

Vrlo je pohvalno što je, osim nezavisne kulture – koja je itekako navikla na izvedbe u različitim prostorima, prilikama i uvjetima – na ovaj način i institucionalna kultura učinila još jedan korak prema „van“, pa je Filharmonija izašla iz svojega standardnog okruženja Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i došla među publiku. Odličan je tajming za suradnju dviju gradskih kulturnih ustanova – najnovije (Novih prostora kulture) i najstarije (Zagrebačke filharmonije) – jer se ideja Zagrebačkih kvartova kulture podudara s postojećim planom rada i razvoja orkestra u četverogodišnjem mandatu novoga ravnatelja Zagrebačke filharmonije Filipa Faka, a koji je kao jednu od bitnih strateških odrednica predvidio upravo otvaranje prema novim pozornicama i publikama.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Koliko je takav iskorak bio pozitivno primljen svjedoči i činjenica da čak ni kiša nije mogla pokvariti užitak stanovnicima Novoga Jelkovca, koji su (s kišobranom ili bez) pratili koncert u odličnome i opuštenome raspoloženju, uz ples i druženje, ali i povike „hoćemo još!“ nakon završetka programa.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Ova vrsta popularizacije kulture, glazbe i orkestralnoga muziciranja nešto je što svakako treba i dalje razvijati, a možda u nekoj idućoj prigodi i uz „klasičniji“ (no ne i manje atraktivan) glazbeni program.

Ako je suditi po okupljenoj publici svih generacija, ne samo na koncertu Filharmonije, već i na ostatku trodnevnoga programa, te činjenici da je, kako navode organizatori, tijekom tri dana programe posjetilo više od dvije tisuće Jelkovčana – kulturni su sadržaji u kvartovima itekako potrebni i traženi, a Zagrebački kvartovi kulture takvu su potrebu izvrsno detektirali te je svojom aktivnošću i ispunili.

U ljetnome bloku Zagrebački kvartovi kulture održat će se još u Svetoj Klari (od 21. do 23. lipnja, ispred Osnovne škole Sveta Klara) te Malešnici (od 5. do 7. srpnja, Trg hrvatskih pavlina), dok će ostali kvartovi svoju priliku da ugoste programe pričekati do rujna, kada se projekt nastavlja.

Zagrebački kvartovi kulture: Zagrebačka filharmonija u Novom Jelkovcu

Foto: Samir Cerić Kovačević

Moglo bi Vas zanimati