17
velj
2024
Izvještaj

Promocija albuma Najgori

Zoster i Zagreb disali kao jedno

Zoster u Tvornici kulture

Zoster u Tvornici kulture /Filip Kovačević

share

Mostarska grupa Zoster nakon toliko godina sviranja dočekala je rasprodanu Tvornicu

Zoster u Tvornici kulture

Zoster u Tvornici kulture/Filip Kovačević

Nogometnim riječnikom rečeno, pred punim tribinama dočekali su pobjedu na gostujućem terenu. Sinoćnja svirka demonstrirala je svu snagu ovog benda i pokazala kako ova ekipa zaslužuje ne samo rasprodanu Tvornicu nego i puno više medijskog prostora nego što ga trenutno zauzima.

Novi konceptualan i odličan album Najgori izveden je tako u cjelosti uživo, a obzirom na zborno prihvaćanje gotovo svih pjesama od strane publike može se reći da se doista lijepo primio. Naravno, jedan od razloga za tako dobar prijem leži i u tome da je bend već nekoliko godina periodično objavljivao singlove, cijela priča oko objave albuma je kasnila pa se može zaključiti da je i bilo makar male koristi od te nesretne pamdemije.

Zoster u Tvornici kulture

Zoster u Tvornici kulture/Filip Kovačević

Tvornica je proključala već na uvodnim “Mozak na pašnjak” i “Kuda idu svi ti ljudi” i tempo koncerta nije padao gotovo cijelo vrijeme. Svaki kraj pa gotovo svake izvedene pjesme pratila je gromoglasna buka, frontmen Mario Knezović minimalno se obraćao publici, no doista nije bilo potrebe za bilo kakvim uvodima, pjesme i njihov odaziv kod publike sve su rekle. A onaj takozvani Mišo Kovač moment u kojem publika pjeva cijelu pjesmu također je više puta bio prisutan.

Od već spomenute “Kuda idu svi ti ljudi”, “Treba mi keš”, “Čovjek zvani Činjenica” pa do starijih “Izbjeglica”, ali i već legendarnih “Ko je jamio” i “Volio sam te” bend je prašio kroz reggae, rock, afričke ritmove ili psihodelijom obojanu “Čovjek želi da je ptica” ili himnićni sinth pop rock “Jesam ti rekao”.

Zoster u Tvornici kulture

Zoster u Tvornici kulture/Filip Kovačević

Zanimljivi su i koncertni aranžmani novih pjesama u kojima je zvuk synth bubnjeva zamijenjen tutnjavom onih živih što je dobar dio novog materijala odjenulo u dodatno ruho koje obzirom da album Najgori priča priču o imaginarnom junaku dobro pristaje.  Već uobičajno navijačko skandiranje Zosterovih fanova “Zoster nana nanana” također nije izostalo.

Na ovom mjestu treba reći kako je ovaj put tvornički zvuk pratio kvalitetu onoga što je bend odašiljao s pozornice, što nažalost, prošle subote na koncertu Kojota nije u potpunosti bilo ujednačeno pa je odličnu svirku benda kvarila na trenutke mutna i nerazumljiva buka od koje nije bilo lako pobjeći.  Srećom, jučer je sve štimalo i sve se poklopilo kako treba.

Zoster u Tvornici kulture

Zoster u Tvornici kulture/Filip Kovačević

Energija je prštala i u publici i na stageu tijekom cijelog koncerta. Potpisnik ovih redova ima zbilja nebrojno mnogo koncerata u nogama, no sinoćnji je doista bio za pamćenje.

Knezović je očito dirnut atmosferom rekao na kraju koncerta kako ovu večer neće zaboraviti, a zasigurno će u pamćenju ostati i onima koji su već standardna Zosterova publika kao i onima koji su došli prvi, ali ne sigurno i zadnji put.

Koncertna promocija Najgoreg punim gasom kreće dalje, a Zoster će se vratiti Zagrebu i starim, ali i vjerojatno novim fanovima. Kuda idu svi ti ljudi? Pitanje je koje bi mogao netko ne upućen postaviti osvrćući se na gužvu koja je jučer bila u Tvornici. Zagreb i Zoster čitavim su sinoćnjim koncertom disali kao jedno.

Moglo bi Vas zanimati