09
lip
2021
Čitaj

J. R. Augustu zaradio aplauz u sanjivoj atmosferi kina Tuškanac

J.R. August - Filip Busic - Tuskanac J.R. August - Filip Busic - Tuskanac

share

J.R. August jedan je od najperspektivnijih umjetnika ovih prostora. Jedan od onih prepoznatljivog zvuka i djelima koja bi se vrlo lako uklopila na svjetsku scenu.

Domaća publika do sada ga je imala priliku gledati u brojnim izdanjima, točnije u raznolikim atmosferama, bilo klupskim ili festivalskim. No, sinoćnji je koncert bio uistinu poseban, jer sanjiva atmosfera Ljetnog kina Tuškanac dala je njegovim pjesmama dodatan značaj. I upravo su ovakvi prostori savršeni za njega, budući da je i sam ljubitelj prirode, u kojoj često pronalazi inspiraciju.

Njegova trenutna popularnost i prošlogodišnja nemogućnost održavanja koncerata rezultirala je interesom za čak dva zagrebačka koncerta, od kojih se prvi održao u subotu, 5. lipnja, a drugi, zbog vremenskih (ne)prilika sinoć, u utorak, 8. lipnja. Kvalitetnim opusom okupio je zavidan broj publike koja ga vjerno prati, stoga je, od objave albuma Dangerous Waters, svako njegovo pojavljivanje u Zagrebu izazvalo interes puno veći od očekivanog.

Uistinu je briljantan i bez konkurencije, a pred njim je sada jedan veliki izazov – solistički koncert u Lisinskom u listopadu ove godine.

Hype je u potpunosti opravdan – J.R. August uživo zvuči itekako uvjerljivo, veoma emotivno i fluidno uz maksimalnu kontrolu situacije, u maniri onih najvećih. Njegova djela imaju poseban šarm kojemu je uistinu teško odoljeti, a bilo da se radi o baladama ili djelima malo bržeg tempa, savršeno balansira atmosferu i zadržava pažnju slušatelja od prvog do zadnjeg trenutka. Nekako mu najbolje pristaju pjesme ljubavne tematike, u njima djeluje najiskrenije i najuvjerljivije te osigurava melankolično, ali katarzično iskustvo visoke glazbeno-umjetničke kvalitete kakvo se na ovim prostorima uistinu rijetko susreće.

Emotivni vrhunac koncerta tako se dogodio na samom kraju, kada je izveo jednu novu pjesmu koja će se naći na njegovom sljedećem studijskom albumu. Publika je s velikom radoznalošću pratila svaku njenu notu, svaki stih, oduševljena ljepotom zvuka. Na valovima ljepote dane energije, „zakucao je“ svojom najuspješnijom “Crucify Me” te tako pravilno zaokružio sat i pol čistog užitka, svojevrsnog bijega od stvarnosti u magičnom ambijentu.

Uistinu je briljantan i bez konkurencije, a pred njim je sada jedan veliki izazov – solistički koncert u Lisinskom u listopadu ove godine. Na pozornici koja ne prašta bilo kakvu vrstu nesigurnosti ili neprofesionalnosti te u prostoru u kojem svaka prava nota zvuči savršeno, a one krive je nemoguće prikriti. Za njega osobno to zasigurno neće predstavljati nikakav izazov, no s obzirom na sinoćnji doživljaj njegovog zbora, ovdje je potrebno još puno, puno rada i truda kako bi stvari zvučale onako kako zaslužuju i strukturom zahtijevaju.

Nažalost, zbor je na trenutke uistinu kvario ugođaj večeri, zvučao je nesigurno, neujednačeno, na trenutke u potpunosti krivo, kao da je nekoliko minuta prije koncerta pokupio skupinu nasumičnih ljudi na ulici i postavio ih na pozornicu da pjevaju njegove pjesme. Istina je da snaga njegovih pjesama zahtijeva tehničku perfekciju, no ovo, nažalost, nije prvi put da je zbor najslabija karika u ovom glazbenom lancu. Također, teško je bilo procijeniti je li kontrabasist namjerno te večeri falšao ili je instrument bio raštiman ili se jednostavno nije čuo, što je također pomalo umanjilo doživljaj.

Stoga je još puno zajedničkog rada i truda potrebno kako bi se ova djela postavila na pozornicu Lisinskog, jer ona to u potpunosti zaslužuju. Također, jasno je da zaslužuju i aranžman sa simfonijskim orkestrom, što bi bio veliki spektakl, u potpunosti dostojan umjetnika kao što je J.R. August.

Magija emocija sinoćnjeg koncerta ipak će prevladati u sjećanjima na ovaj događaj, a do Lisinskog imaju još vremena raditi i uživati u tome.

Izvor: www.sound-report.com
Autor fotografije: Filip Bušić

Moglo bi Vas zanimati