13
stu
2021
Čitaj

Milan Majerović-Stilinović: "MAKK će ponuditi i neku perspektivu budućnosti"

Milan Majerović Stilinović (MAKK)

Milan Majerović-Stilinović

share

Ovogodišnje izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK, 2. i 3. prosinca u zagrebačkom MSU, vraća se živom formatu, uz prisustvo publike u skladu s epidemiološkim mjerama te istovremeni streaming programa za sve koji neće moći prisustvovati. Glavni urednik konferencije, savjetnik za komunikacije HDS ZAMP-a, Milan Majerović-Stilinović, uspio nam je, između slaganja rasporeda programa i dogovaranja sudionika panel diskusija, odgovoriti na nekoliko pitanja vezanih za MAKK i njegovo mjesto unutar pejzaža domaće kulturne i kreativne industrije…

MAKK konferencija svake godine precizno dijagnosticira stanje i trendove kulturne i kreativne industrije – koje će teme dominirati ovogodišnjim izdanjem?
Pozornica ovogodišnjeg MAKK-a poslužit će kao mjesto s kojeg će kreativna zajednica poslati poruku javnosti o svim važnim temama s kojima se hvata u koštac u ovom, najblaže rečeno, izazovnom periodu. To su, u prvom redu, posljedice pandemije Covid-19 na kulturni i kreativni sektor, ali i nove zakonske odredbe te nova pravila igre na digitalnom tržištu. Uz tu „dijagnostiku“ sadašnjosti, MAKK će ponuditi i neku perspektivu budućnosti imajući u vidu prvenstveno nužnost digitalne prilagodbe kreativaca te potrebu usvajanja novog seta znanja i alata za online održivost.

Nakon prošlogodišnje pauze, ove godine vraćate se živom formatu konferencije…
… i tome se jako veselimo, zato smo pripremili i zanimljiv program. Primjerice, prvi put od donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na jednom mjestu okupit će se predstavnici nadležnih institucija, ali i kreativaca – glazbenih autora, izvođača i diskografa te filmaša i novinskih izdavača. Svatko od njih će imati što reći na tu još uvijek vruću temu. Prvi put će se predstaviti i rezultati provedene studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“, a uz pregled svojih aktivnosti pomoći autorima tijekom pandemijske godine, stručna služba ZAMP i Hrvatsko društvo skladatelja predstavit će i svoje nove flagship projekte: novi glazbeni portal glazba.hr te projekt Rap School, koji je u suradnji HDS ZAMP-a s 24 sata i platformom Joomboos financiran od strane EUIPO-a, Ureda EU za intelektualno vlasništvo.

Koja je zapravo uloga MAKK-a u kontekstu domaće glazbe, pa i filma, izdavaštva, medija i ostalih grana kreativne industrije?
MAKK je jedino mjesto susreta kulturne i kreativne industrije s pravnom branšom i sektorom čije je poslovanje vezano za prava intelektualnog vlasništva. Od samih početaka naša je misija slanje jasne poruke javnosti, ali i političkim tijelima: „mi, kreativci, važni smo pokretač gospodarskog razvoja zemlje!“. Sudeći po razvoju događaja, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, možemo zaključiti kako su neke od tih poruka stigle na adresu.

Na primjer?
Za početak, ministri Vlade RH, pogotovo ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, redoviti su gosti MAKK-a, što za govornicom, što među publikom. Ministrica je MAKK prepoznala kao „mikrofon“ glasa kreativaca, bilo da je riječ o predstavljanju ekonomskih potencijala kulturne i kreativne industrije ili važnosti implementacije nove EU Direktive o autorskom pravu. O tim se temama na MAKK-u diskutira puno prije nego se one pojave kao tema rasprave u javnosti, a zaključci s panel rasprava MAKK-a imaju svoj odjek u službenim odlukama i odredbama. No, MAKK nisu isključivo panel rasprave i predavanja, to je i prilika za networking, suradnju među različitim sektorima te neke nove susrete i ideje.

Uz brojne „ozbiljne“ teme, dosadašnja lista gostiju MAKK-a zaista izgleda impresivno…?
Lanjski line up virtualnog MAKK-a bio je svakako jedan od najprivlačnijih: od predsjednika CISAC-a i autora i osnivača ABBA-e, Bjorna Ulvaeusa, preko Skye Edwards iz Morcheebe do regionalnih predstavnika Dina Merlina, Bajage, Dubioze Kolektiv te domaćih snaga koje su predvodili Husein Hasanefendić Hus, Damir Urban, Martina Filjak, Mladen Tarbuk, Jasenko Houra, Mirela Priselac, Lana Jurčević i drugi. U prošlosti smo imali zadovoljstvo ugostiti svjetski poznate glazbene producente Guyja Chambersa i Andyja Wrighta, zatim Gorana Bregovića, Josipu Lisac, Gibonnija, Tončija Huljića, Darka Rundeka, Miroslava Škoru te brojne predstavnike velikih tehnoloških kompanija i međunarodnih autorskih udruženja i institucija. Iz godine u godinu trudimo se izborom gostiju dati do znanja kako domaći „bazen“ zanimljivih i uspješnih kreativaca ni po čemu ne zaostaje za međunarodnim. Najsretniji smo, pak, kad se kontakti ostvareni na MAKK-u održe i ostvare u obliku neke suradnje, na primjer, između nekog inozemnog producenta i hrvatske glazbenice ili glazbenika.

Kad smo kod glazbenika, jedan od zaštitnih znakova MAKK-a su ekskluzivni glazbeni nastupi?
Trudimo se svake godine imati neko novo, zanimljivo ime ili poznato ime sa zanimljivim nastupom kakav se ne viđa često. Riječ je ili o ekskluzivnim, butik nastupima ili nesvakidašnjim suradnjama mogućima isključivo na MAKK-u. Pamtimo, primjerice, sjajan hommage Arsenu Dediću kojeg su izveli Marko Tolja i mladi Fran Živković, zatim Lucinu izvedbu hita Josipe Lisac pred samom Josipom, medley pjesama Guyja Chambersa kojeg su pred Guyjem izveli Nikola Marjanović i njegov trio. Lanjski virtualni MAKK imao je čak pet glazbenih nastupa koji su sjajno prošli i imaju velik broj pregleda na YouTubeu. A što spremamo ove godine? Neka to još malo bude iznenađenje…

Iako je deveti MAKK tek pred nama, 2022. čeka nas veliki, jubilarni deseti MAKK?
Taj jubilej bismo svakako htjeli obilježiti jednim ili dvama velikim inozemnim gostovanjima. Obećavam da već početkom godine krećemo u pripremu i nazivanje nekih brojeva…

Moglo bi Vas zanimati