20
ruj
2023
Izvještaj

Premijera mjuzikla Tamo gdje je ljubav Ansambla Kolbe

Sve ostaje u obitelji

Tamo gdje je ljubav

Raspjevana obitelj u atraktivnom mjuziklu / Foto: IKA (Informativna katolička agencija)

share

U dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu 17. rujna održana je premijera novog mjuzikla Ansambla Kolbe Tamo gdje je ljubav. Riječ je o mjuziklu koji na glazbeno suvremen način s puno elemenata popa i rocka prikazuje običnu obitelj koja se suočava s izazovima i problemima današnjega vremena

Scena iz mjuzikla Tamo gdje je ljubav / Foto: IKA (Informativna katolička agencija)

U mjuziklu Tamo gdje je ljubav sjaji istina o čovjeku: onakvim kakav on uistinu i jest; slab, krhak, ali na takav način da ljepota mjuzikla u očima i srcu onih koji gledaju budi čežnju i potrebu svoj život učiniti ljepšim, boljim i istinitijim piše na početku programske knjižice mjuzikla. Tim je riječima iznesena želja autora i cijelog Ansambla Kolbe da skrene pozornost kako je ljubav temelj obiteljskog života, ali nažalost svakodnevica sa sobom donose mnoge probleme i puno toga nestane u svagdanjoj borbi. Ipak, ništa nije nepovratno izgubljeno. Oprost samom sebi i ljubav obitelji može nadvladati sve životne nedaće.

Ideja da se radi mjuzikl o ovoj temom ima napretek: od kateheza pape Franje koji piše da je „obitelj dragocjeno blago“, preko niza životnih prilika pa do činjenice da se unutar Ansambla Kolbe desetak parova upoznalo i stupilo u brak. Sam libreto napisan je prema tekstu Obitelj u sjeni Tvojih krila autorice Larise Kramer. Marijana Nola napisala je libreto zajedno s Robertom Boškovićem, koji je radio režiju i scenografiju, a glazbu su napisali Maks i Iva Bardun (koja je i dirigentica orkestra te zbora). Dramaturgiju je radila Katarina Perica Kirin, koreografiju osmislila Rebeka Čuljak, a kostime Ana Trichler.

Ansambl Kolbe je 2012. godine pokrenula obitelj Bardun u suradnji s fra Ivanom Bradarićem, a pod  okriljem franjevaca konventualaca sa Svetog Duha u Zagrebu. Iako su amaterska skupina, ipak su  svojim radom postali značajno ime u amaterskom kazališnom svijetu, posebice kad je riječ o mjuziklima.

Tamo gdje je ljubav njihov je četvrti mjuzikl. Iza sebe već imaju dva mjuzikla koje je napisao talijanski skladatelj Daniel Ricci: Život za život (igran od 2012. do 2018.) te Uskrsli koji je rađen u koprodukciji s kazalištem Komedija (2014.-2016.). Mjuzikl Svetac svega svijeta realiziran je pod njihovim produkcijskim kišobranom, a autori su Branko Bardun i Nino Škrabe. Svoje mjuzikle izvodili su na mnogim prostorima, od manjih dvorana do nacionalnih kazališta. Više od sto izvedbi nekog mjuzikla izvanredna je brojka za jedan amaterski ansambl koji čini tridesetak amatera, a kojima u pripremama pomažu profesionalci: redatelj Robert Bošković, koreografkinja Rebeka Čuljak te Iva Bardun u glazbenom segmentu.

A vesela ekipa Ansambla Kolbe svojom pozitivnom energijom pretočenom u pjesmu i ples učinili su ovaj mjuzikl još zanimljivijim i suvremenijim. Oni kao da tu temu ne glume, nego je žive. Optimistični kraj do kojeg dolaze ustrajni i dosljedni znak je da nade još uvijek ima.

Nove izvedbe mjuzikla Tamo gdje je ljubav kreću krajem listopada i bit će do kraja godine u svom matičnom prostoru, dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu, „ali i drugdje, gdje nas pozovu na gostovanja”, istaknuo je duhovni asistent Ansambla Kolbe, fra Vladimir Vidović.

Moglo bi Vas zanimati