02
stu
2023
Priče

Nekad je bilo bolje, Snijeg i Zaljubila sam se

Priče iza hitova: Detour

Detour / Luka Nižetić

Detour / Luka Nižetić

share

Danas već davne 2006. iz grupe Yammat nastao je Detour. Autorska okosnica grupe je Nenad Borgudan, zaslužan za najveće hitove ove grupe koji nam je otkrio svoju priču iza njihova tri velika hita – “Nekad je bilo bolje“, “Zaljubila sam se“ i “Snijeg“.

“Nekad je bilo bolje”

(N. Borgudan/N. Borgudan)

“Nekad je bilo bolje“ nastala je kao svojevrsni eksperiment u kojem sam pokušao napisati pjesmu u maniri ABBA-e ili Novih Fosila, to je bilo vrijeme neposredno poslije smrti Rajka Dujmića, a kako sam rastao na njegovoj glazbi to mi je bio jedan od dobrih motiva za taj pokušaj.

Inspiraciju za tekst sam dobio tijekom susreta sa susjedom, starijom gospođom s kojim sam se ponekad znao zadržati u razgovoru i koja voli naš rad, a naročito pjesmu “Biram“. Ona mi je tom prilikom rekla kako se vraća u svoj rodni grad u Istri nakon 50-ak godina života u Zagrebu, razočarana time u što se grad pretvorio. Radi se i osobnoj pjesmi jer to razočaranje i ja dijelim s njom, tako da mi je to bio dobar razlog za napisati pjesmu.

 

“Zaljubila sam se”

(N. Borgudan/N. Borgudan)

“Zaljubila sam se“ je pjesma u kojoj je glazba inspirirana glazbom iz televizijske reklame koju sam čuo usred rada na nekoj pjesmi. Zapravo me privukla ritmom i produkcijom i to mi je bio sjajan okidač za napisati pjesmu. Dalje je sve išlo prilično intuitivno i lako, a tekstom sam se bavio otprilike mjesec dana i napisao sam ga prilično brzo, za razliku od nekih drugih tekstova. Iako je pjesma napisana i otpjevana u ženskom licu, ona predstavlja moje osobne emocije u tom razdoblju života i određenu psihoterapiju.

 

“Snijeg”

(N. Borgudan/N. Borgudan)

“Snijeg“ je pjesma koju sam napisao 2013. za velikog snijega u Zagrebu. Inspirirana je atmosferom i memorijom na snijeg iz dječjih pjesmica i priča koje sam kao slušao kao dijete, a volim ih i dan danas. To je pokušaj bijega u djetinjstvo, u vremena kada je zimi redovito bilo snijega, kada je svijet bio jednostavniji, sigurniji, barem u mojoj glavi… pokušaj bijega na sigurno od prolaznosti koja je neminovna i neumoljiva.

Moglo bi Vas zanimati