20
velj
2024
Priče

Dio četvrti

Dora 2024. – pjesme riječima izvođača i autora

share

Dvadeset i četiri će se pjesme ove godine predstaviti na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije

Dora će se održati u Zagrebu, u dvije polufinalne (22. i 23. veljače 2024.) i jednom finalnom večeri (25. veljače 2024.), a mi smo ususret ovom važnom natjecanju saznali priču koja se krije iza pjesama.

Kontaktirali smo izvođače i autore te saznali kako su pjesme nastale, koju poruku nose i što možemo očekivati od njihovih nastupa na Dori.

 

Vatra – „Slatke suze gorka ljubav“

Ususret velikoj dvadeset i petoj obljetnici rada koju će proslaviti velikim koncertom na zagrebačkoj Šalati 25. svibnja, grupa Vatra po prvi put će nastupiti na Dori: „Nastupali smo na mnogim pozornicama, ali pozornica Dore ostala je jedna od rijetkih na kojoj još nismo imali prilike nastupiti, pa smo odlučili provjeriti kako je postavljena“, rekao nam je Ivan Dečak, autor pjesme „Slatke suze gorka ljubav“. „Pjesma je nastajala u nekoliko segmenata, uglavnom u ljetnom periodu prošle godine. Nukleus je nastao u mojoj ljetnoj oazi na otoku Krku, a kako smo čitavo ljeto putovali i održavali koncerte, tako sam neke segmente posložio u Marini pored Trogira, gdje sam nekoliko dana odsjeo kod mojih prijatelja Aljoše i Tonke iz Pavela, potom drugio dio pjesme u Makarskoj, za vrijeme boravka kod moga kuma Stipe Mađora, također člana benda Pavel. Pjesmu sam priveo kraju u svom kućnom studiju u Zagrebu, da bi ju finalizirali sa našim producentima Pavlom Miholjevicem i Jurom Ferinom u njihovom studiju. Možemo konstatirati da je pjesma dosta toga vidjela i prije nego se porodila“, našalio se Dečak koji dodaje da je najveći adut pjesme to što se oko nje okupila njemu prekrasna ekipa: „Od priče oko njenog nastanka, preko spomenutih producenata, zatim redatelja spota Dalibora Matanića i čitave njegove ekipe (glumice, kamerman, montažerka, producent), koji su vizualni identitet pjesme odlučili skrojiti na mjestu začetka iste, odnosno na otoku Krku, gdje su nas opet svi involvirani u spot dočekali otvorenih vrata i raširenih ruku. Imam osjećaj kako su oko priče s pjesmom “Slatke suze gorka ljubav” svi dali zrno/dva više od svog maksimuma, a takva energija mora ostaviti trag na pjesmi.“ Doru ne doživljava kao natjecateljsku disciplinu, stoga niti ne razmišlja o plasmanu, no „zanima me uvijek kako će naša pjesma zaživjeti u eteru i kod publike na koncertima, a taj su plasman “Slatke suze gorka ljubav” već, usudim se reći, jednim dijelom i obavile“. Za nastup je pripremaju nikakav poseban spektakl: „Nećemo posezati za žonglerima, gutačima mačeva ili krotiteljima divljih zivotinja. Radit ćemo ono što radimo već godinama, potpomognutim vrhunskom opremom, za koju se nadamo da je manifestacija poput Dore i pruža“, zaključuje.

 

Mario Battifiaca feat. Robert Ferlin – “Vodu piti trizan biti“

Kako je to vodu piti i trizan biti objasnit će nam na Dori Mario Battifiaca i Robert Ferlin koji su su se, govori nam Ferlin, na Doru prijavili na nagovor Brune Krajcara: „Bruno je moj dugogodišnji prijatelj još iz školske klupe, na račun dobrog prijateljstva prihvatio sam njegov poziv.“ Kaže da ovo nije prva pjesma s takvom tematikom, ali ono što je čini posebnom je „poruka i tematika koja poziva na više tolerancije, razumijevanja i ljudskosti u društvu i međuljudskim odnosima. Pjesma kritizira egocentrizam, zavirivanje u tuđe živote i trudi se potaknuti ljude da budu bolji jedni prema drugima.“ Battifiaca je glavni i odgovoran za pripremu nastupa na Dori čije su detalje odlučili ostaviti tajnima do polufinalne večeri. Bruno Krajcar, autor pjesme otkrio nam je da je „pjesma plod inspiracije raznim ljudskim opijenostima. Opijenostima mržnjama, ogovaranjima, neprihvaćanja drugoga i različitoga, što sve proizlazi iz ljudske oholosti i sebičnog materijalizma. Ujedno voda simbolizira izvor života, a u kršćanstvu je i znak Božjeg djelovanja na čovjeka, simbol fizičkog, ali i duhovnog pročišćenja, te u tom kontekstu pjesmu treba shvatiti kako doslovno, tako i metaforički.“ Dodaje kako postoji više razloga zašto je baš ovu pjesmu odlučio poslati na Doru: „Jedan je sigurno taj što je pjesma pisana na čakavici, najstarijem hrvatskom književnom jeziku. U poplavi velikog broja pjesama na engleskom, a znamo da živimo u vremenu nestajanja brojnih jezika, umiranja riječi i gubljenja kulturnih identiteta, sama činjenica da Hrvatska odabere pjesmu na čakavskom koja bi predstavljala našu zemlju na Eurosongu bio bi veliki iskorak u očuvanju i razumijevanju vlastitog identiteta i tradicije. Glazbeno, pjesma je skladana kao filmski soundtrack, pa ako ne pobjedi na Dori možda nađe svoj put za neki dobar film“, govori Krajcar te dodaje: „Mario Lipovšek Battifiaca i Robert Ferlin su moji dugogodišnji prijatelji i dolaze s čakavskog govornog područja te su me privukli svojom karizmom u showu Zvijezde pjevaju gdje su pobijedili. Činilo mi se da bi oni upravo u duetu, iako će publika od njih na prvu očekivati možda neku zafrkanciju, baš upravo ovom neočekivanom pojavom na Dori i u takvoj pjesmi biti zanimljivi te prenijeti pjesmu publici na najbolji mogući način.“

 

 

Natalie Balmix – “Dijamanti“

Natalie Balmix, dvadesetšestogodišnja zagrebačka pop pjevačica svoj glazbeni put započela je sudjelovanjem u prvoj sezoni popularnog glazbenog natjecanja IDJShow, a pažnju publike odmah je privukla svojim moćnim vokalom, karizmom i strašću prema glazbi. Ubrzo nakon IDJShow-a, Natalie se istakla svojim izvanrednim nastupima, osvajajući simpatije publike diljem regije, a sada se, nakon niza uspjeha, našla pred novim izazovom. Naime, Natalie će sudjelovati na ovogodišnjoj Dori i pokušati izboriti prvo mjesto, predstavljanje Hrvatske na Eurovision 2024 natjecanju.

Natalie će se na Dori predstaviti pjesmom “Dijamanti” na kojoj su radili Darko Dimitrov i Lazar Cvetkoski. Zanimljivo je i to da je Darko Dimitrov (koji je bio njezin IDJCoach tijekom natjecanja u IDJShow-u), još tijekom natjecanja istaknup da ima veliku želju napraviti pjesmu za Natalie i prijaviti ju na Doru 2024, a samo godinu dana kasnije, u toj je namjeri i uspio. Ubrzo nakon objavljivanja, pjesma ‘Dijamanti’ naišla je na veliki broj pozitivnih kritika, a brojni fanovi Dore već su je svrstali među favorite.

 

Let 3 – “Babaroga“

Nismo uspjeli stupiti u kontakt s bendom, oteli su ih Pilići.

 

Pavel – “Do mjeseca“

Pjesmom “Do mjeseca” grupa Pavel predstavit će se na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije. Autor Aljoša Šerić ne skriva fascinaciju pop glazbom kasnim sedamdesetih, vremenom vinila, analogije i velikih šećernih melodija pa se tako i u aranžmanu “Do mjeseca” čuju dobro poznati utjecaji.

“Naša pjesma za Doru postojala je u jednom obliku već nekoliko godina, no dok nismo u zadnje vrijeme slušali dosta Novih Fosila i Abbe nismo znali u kakvom će aranžmanu završiti, tako da se u aranžmanu apsolutno čuje koliko je utjecaj imala na nas muzika s kraja 70-ih, početka 80-ih.. Pjesma je imala težak i trnovit put dok je dobila svoj konačni oblik, živi svoj neki život već tri godine i nadamo se je sada u savršenom obliku da dopre do slušateljstva! Mi već sad spremamo naš nastup na Dori i tome se jako veselimo”, izjavili su Tonka i Aljoša.

Glazbu i tekst potpisuje Aljoša Šerić, a u aranžmanu mu se pridružuje stalni suradnik Jere Šešelja, a ekranizaciju spota potpisuje Studio Jeka.

 

ET – “Pametnom dosta“

ET će se na Dori predstaviti pjesmom “Pametnom dosta“ koju potpisuje BoyTronic. Na Dori će pjesmu izvesti nova pjevačica Meri Andraković koja je nedavno u intervjuu za Eurosong.hr izjavila da će za nastup iskoristiti svoje „poznavanje bine, kretanje kamera po istoj i taj neki odnos s kamerama (to mi je ostalo s akademije točnije – s kolegija gluma pred kamerom, to ću priznati) i naravno cjelokupnog doživljaja Dore.“ Boytronic je otkrio kako je ova pjesma nastala 2018. godine te je inicijalno bila namjenjena jednoj poznatoj hrvatskoj pjevačici koja nije reagirala na njegov poziv: „Ostavio neka stoji u kompu za ET, ako se jednog dana ponovo aktivira. Refren sam promijenio prije same Dore, ali tekst je identičan. Inače, uzrečica „pametnom dosta“ mi je osobno najiritantnija poštapalica po društvenim mrežama i ovdje mi je super sjela u tekst jer se možemo stalno dvosmisleno sprdati s naslovom što uostalom i radimo“, rekao je za Eurosong.hr.

Moglo bi Vas zanimati