26
ožu
2022
Priče

Danas kreće Peti kupe: novo mjesto u Zagrebu bit će oaza kvalitetne elektronike (i ne samo toga)

Peti kupe / press

share

Petar Dundov, Ilija Rudman, Felver, Pepi i Antonio Žuža ove subote otvaraju Peti kupe, novi multifunkcionalni prostor koji će, među ostalim, raditi i kao klub. Upravo će ta petorka biti dio direkcije ovog mjesta te formirati njegov glazbeni smjer. Iako je program otvorenja rasprodan, već su najavljeni i drugi nadolazeći eventi, na kojima će nastupati cijenjena imena elektroničke scene kao što su Gerd Janson, Greg Wilson i Prins Tomas. Uoči otvorenja smo pričali s Antonijom Žužom i Vedranom Rakom, voditeljima ovog zanimljivog prostora

Konačno! Nakon par godina kroničnog nedostatka mjesta za zabavu, izlazak, opuštanje ili nezaboravne noći, zagrebačka scena dobiva novo utočište. Svečano otvorenje je danas, a lokacija je u poznatom kvartu. Karte su već kupljene, ukrcavamo se u Peti kupe.

Mnogi su posljednjih godina tražili prostor koji bi mogao osvježiti zagrebački noćni život. I većini nije uspjelo, a priča o pronalasku pravog kupea simpatična je kao i naši sugovornici. Iza novog kluba na Trnjanskoj cesti stoje Antonio Žuža i Vedran Rako, obojica s dugim klupskim stažem, bilo u ulozi DJ-a ili posjetitelja. Žuža je, osim toga, i vlasnik mnogima znanog labela Imogen recording, a odgovoran je i za brojne klupske večeri diljem Zagreba. Priča nam da su, nakon što im je već prije zapela za oko, na zgradu na kraju nabasali sasvim slučajno. Na pravom mjestu, u bespućima interneta.

Antonio Žuža / press

“Ideja za klubom postoji još od kad sam bio klinac. Kako se bavim sa svime time, uvijek sam tražio neke prostore. Tražili smo po Zagrebu, guglali, Felver i ja smo nekoliko puta čak gledali ovu zgradu kada smo tražili prostor za partije”, rekao je Žuža.

Da srede derutni prostor od 450 kvadrata, koji je inače dio HŽ-ove infrastrukture, trebalo im je nešto više osamnaest mjeseci. Kada su ušli u zgradu, ona je bila zaista u lošem stanju. Kroz smijeh kažu da su je doslovno “oslobodili od štakora, zelene vode u podrumu i tko zna čega sve ne”. Sada izgleda prilično impresivno, kako iznutra, tako i izvana.

Sam natječaj za zgradu našli su na početku pandemije, a predaja prostora odvila se u vrijeme najljućeg lockdowna. No, tada nisu ni slutili da će se situacija s virusom toliko razmahati, a s vremenom im je, kaže, korona ozbiljno počela ići na živce, kao i svim vlasnicima klubova koji su na kraju podnijeli najveću žrtvu strogih mjera.

“Trebali smo otvoriti u studenom, no sve smo otkazali zbog korone. Na kraju smo uspjeli to nekako izdržati, spasili su nas eventi, uglavnom oni korporativni, kao i konferencije, a uz pomoć kojih smo uspjeli pokriti troškove najma”, kaže Žuža, dodajući kako su za vrijeme Adventa napravili nekoliko evenata u dvorištu Kupea. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by peti kupe (@peti_kupe)

Do sada su to uglavnom bili, dakle, korporativni eventi i konferencije, a naš sugovornik kaže da je prostor tako i zamišljen. Htjeli su da bude polivalentan, da se može brzo transformirati za različite prigode, a klub ih zanima uglavnom vikendom. Na terasi planiraju i kafić koji će raditi svaki dan. Želja im je, kaže, da dvorana bude otvorena za različite tipove evenata, da se posjetitelji na njima ne trebaju ‘sudarati’ s gostima kafića i da on može kontinuirano raditi.

“Sada više nisam klinac, nisam prestar, a nisam ni premlad, tako da mi ovakav tip više odgovara. Ne bih se više mogao zamisliti da sam samo u klupskoj varijanti. Ovo će biti tjedna priča, postoji neka mjera u svemu tome. Kada dođe do toga, radit ćemo i srijedom i četvrtkom, bit će tu svačega, pa i koncerata”, priča Žuža.

A na pitanje kakav program točno očekuje publiku, i Žuža i Rako kažu da će sigurno biti šarolik.

“Otvoreni smo prema svemu. Što se tiče elektronike, žanrovski će biti svega. Radit ćemo i koncerte, no i neke skroz mainstream evente. Htjeli bismo da Peti kupe bude otvoren za širu publiku. Program radimo na način da ćemo mi nekog prepoznat i privući, a slobodno nam se mogu ljudi javljati s programom, ako će nam se svidjeti, mogu raditi, dapače, nećemo biti zatvoreni. Radit ćemo sve što publika prepoznaje. Planiramo pokupiti sve što je dobro i što ima potencijala”, kaže Žuža.

Peti kupe / press

“Mi nemamo ovdje jedan program, okupili smo oko sebe šest nama najboljih hrvatskih DJ-eva, i svi donose svoje programe”, dodao je Rako i naglasio kako će programi trajati maksimalno do četiri ili pet sati ujutro.

A otvorenje novog kluba nije moglo doći u bolje vrijeme. Zagreb je godinama ‘žedan’, baš jako, a upravo nakon dvije godine pandemijske agonije u cijelom je svijetu počelo naglo i masovno popuštanje mjera.

“Ovakav tip kluba, ne znam je li postojao u Zagrebu od doba Aquariusa. Rekao bih da mi je to bio omiljeni klub od kada samo počeo izlaziti, tamo su izlazile generacije. Radili smo program i u Podmornici, u sklopu Katrana, koja je super prostor. I ja sam tamo organizirao programe. Što se tiče nekih underground mjesta, to je bio Masters, tamo sam upoznao mnoge ljude i tu neku scenu, no, na žalost, manjeg je kapaciteta. Zadnjih pet-šest godina postoji jako mali izbor”, kaže Žuža.

A osim izgleda i programa, zanimljivo je i ime kluba. Iza njega se krije logika same lokacije. U stvari je vrlo jednostavno, peta zgrada od kolodvora, a za ovu igru riječima zaslužna je Žužina i Rakina kolegica, Željka Zrnić.

A ono što im je nedostajalo kod kuće, dvojac iza Petog kupea nadoknadio je vani. Tako su kroz godine posjetili brojne klubove izvan Hrvatske, a nas je zanimalo jesu li se negdje po putu inspirirali te dojmove uklopili ovdje.

“Pa meni je uvijek Fabric u Londonu bio fora. Ono što je slično ovdje jest drveni pod. Imamo odličan sound system, KV2 audio koji je top, pazili smo jako na akustiku, u principu smo gledali kako da zaobiđemo sve mane prostora po Zagrebu gdje smo i sami svirali i izlazili. Htjeli smo imati totalno sve pokriveno. Vani u klubovima se na to sve jako pazi, kod nas baš i ne, i na kraju ne možeš doživjeti potpuno iskustvo jer su tu određeni parametri koji nisu postavljeni kako treba. Do sada su svi koji su bili na partiju rekli da se razlika zaista osjeti”, govori Žuža.

A prije pet-šest godina, kada je manjak klubova tek postajao neizdrživ, dosta ekipe koja je bila u zlatnim godinama izlazaka jednostavno je prestala izlaziti. Na pitanje misle li oni da bi mogli potaknuti tu ekipu da se češće pojavljuje na flooru, Žuža odgovara da upravo to i jest neki cilj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by peti kupe (@peti_kupe)

“Naša ciljana publika je otprilike od 28 pa sve do 60 godina. Mladi su danas nekako u crnim rupama što se tiče glazbe, a starija ekipa nema gdje izaći”, rekao je Žuža.

“Naravno da ćemo kroz dvije-tri godine – uz stariju ekipu koja će sigurno dolaziti – probati malo i klince naučiti da počnu tu dolaziti i da se možda malo i educiraju u pogledu mjuze. Na primjer, dosta klinaca čije starce poznajem htjeli bi negdje ići ali nemaju gdje. Slušaju dobru mjuzu, ali problem je u nedostatku mjesta za izlazak”, rekao je Rako.

Karte za subotu danima su rasprodane, upad je ograničen na šest stotina ljudi. Kažu da nisu htjeli krcati prostor, da posjetitelji mogu normalno doći do šanka, ići na wc. Svima koji sada nisu uspjeli kupiti kartu, poručuju neka je čim prije osiguraju za vikend nakon, budući da ih ostalo još malo. A mi s nestrpljenjem čekamo otvorenje i nadamo se jednoj pozitivnoj i uspješnoj klupskoj priči.

Moglo bi Vas zanimati