21
sij
2024
Priče

PUNK ROCK MUZEJ U LAS VEGASU

Mjesto gdje punk tako lijepo počinje

Punk Rock muzej

Pročelje Punk Rock muzeja djeluje prilično jednostavno / Foto: Bojan Mušćet

share

Punk Rock muzej je sasvim zacementirao status Las Vegasa kao alternativnog središta koji ima uzbudljiv život mimo kocke, velikih scenskih spektakala i umjetnog blještavila. Ujedno, to je i muzej koji iscrpno dokumentira povijest punka od Stoogesa i New York Dollsa do danas

Punk Rock muzej

Pred muzejem je parkirana prava punkerska lasvegaška limuzina / Foto: Bojan Mušćet

Devet mjeseci nakon otvaranja, Punk Rock muzej u Las Vegasu, jedini stalni muzej punka u Americi etablirao se kao nezaobilazno mjesto u gradu grijeha za one koje ta glazba nije okrznula. Muzej sadrži beskrajne komade crno-bijelih flyera, fanzina, rijetke fotografije, pohabane instrumente, postere, osobne predmete, odjeću i druge artefakte zbog kojih se posjetitelji osjećaju kao da su ušli u spavaću sobu teen fana, u punkerski klub i u učionicu života – sve u jednom.

Slaveći utjecaj i kulturološki značaj punkerskih žanrova i njihovih razuzdanih izdanaka, ovo mjesto prepuno je evokativnih memorabilija organiziranih po lokalitetima i podžanrovima koji pričaju priču o punku. Osim sadržaja za gledati, čitati i upijati, tu su i impresivna mjesta za druženje, kupnju, tetoviranje, odavanje počasti, pa čak i vjenčanje te bdjenje. Mjesto je s jedne strane vizualno pretjerano i bez poštovanja kao i sam punk (ali i Las Vegas), s kaotičnom estetikom, no iznimno je muzejski detaljno posloženo te djeluje prohodno i uredno.

Punk Rock muzej

Po potrebi, dio muzeja pretvara se u vjenčanu kapelicu ili u mjesto žalovanja za preminulim herojima / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock Museum u Vegasu golemi je rockerski pothvat, investitori kojega su gitarist Germsa/Nirvane/Foo Fightersa Pat Smear, kreator Warped Toura Kevin Lyman i skateboarder Tony Hawk.

Zapravo, nije čudo da je Fat Mike (pravim imenom Mike Burkett), lider punk grupe NOFX i izdavačke kuće Fat Wreck Chords, hvalio Las Vegas kao „najpunkerskiji grad u SAD-u“. Uostalom, Double Down Saloon u tom gradu istinski je punkerski klub koji se opako približio statusu CBGB-ja, a Anthony Bourdain nazvao ga je najsretnijim mjestom na svijetu. Bar u Punk Rock muzeju zove se Triple Down Bar, koji je tako nazvan upravo u počast Double Down Saloonu. Kao što je identifikacijsko piće Double Downa ass juice (votka s hladnim čajem od breskve), tako je identifikacijsko piće Triple Down Bara Fletcher – rum i Coca-cola u limenci Pringlesa (čips se poslužuje sa strane). Fat Mikeu posvećeno je piće Double Fatty: dvostruki shot votke Tito’s s mineralnom vodom s limetom Liquid Death (a Fat Mike je bio jedan od prvih investitora u tu vodu!) i običan shot viskija Jameson.

Punk Rock muzej

Triple Down Bar obiluje zanimljivim pićima / Foto: Bojan Mušćet

Predvorje ispred toaleta u muzeju pokušava djelomično odgovoriti na pitanje zašto bi punk rock muzej trebao uopće biti smješten u Las Vegasu, s obzirom da taj grad nikada nije imao punk scenu značajnijeg ugleda. Zidovi su prekriveni letcima iz kratkog razdoblja kada je buknula punk scena u Vegasu, nastala oko koncerata i predstava odigranih u bazenu za zadržavanje vode kraj pustinjske autoceste zvane Losee Road. No muzej je, zapravo, otvoren u Las Vegasu jer je to grad koga milijuni ljudi posjećuju svake godine. To također ima smisla jer muzeja pripada spektru atrakcija kao što su Mob Museum, Neon Museum i Harry Mohney Erotic Heritage Museum, a odnedavno i hrvatski Muzej iluzija!

Punk Rock muzej

Zid slavnih punkera lasvegaške scene / Foto: Bojan Mušćet

Glazbenici povremeno čak služe i kao turistički vodiči u Punk Rock muzeju. Među gostujućim vodičima bili su Jennifer Finch iz L7, Greg Hetson iz Circle Jerksa/Bad Religiona i C.J. Ramone iz Ramonesa.

Američki punk je, dakako, dominantan. Sva regionalna legla punka dobila su svoje odjeljke, pokazujući širinu i raznolikost scene: južna Kalifornija (Germs, X, Circle Jerks, Black Flag, Fear, Adolescents, Social Distortion, Suicidal Tendencies), sjeverna Kalifornija (The Dead Kennedys, Rancid, Green Day); New York (Ramones, Blondie, New York Dolls, Television, Agnostic Front), D.C. (Bad Brains, Minor Threat, Dag Nasty) i mnogi drugi.

Punk Rock muzej

Fotografija skoka Chucka Comeaua prekriva cijeli jedan zid u muzeju / Foto: Bojan Mušćet

Fotografije su pomno odabrane, a osobito je fascinanta jedna koja prekriva cijeli zid: Chuck Comeau iz pop-punk grupe Simple Plan bacio se u publiku tijekom seta benda na turneji Vans Warped u Torontu. Kako smo doznali, fanovi su ga uhvatili i nitko nije ozlijeđen.

Dok je agresivna priroda punk rocka definitivno istaknuta, osjećaj povezanosti i slavlja još je opipljiviji u muzeju. To je očito i u sobi za jammanje. Ondje se može uzeti originalnu gitaru svog omiljenog punk rock glazbenika i svirati je (u kolekciji su gitare članova Rise Against, NOFX, Pennywise, Sick of it All, Strung Out i drugih bendova).

U muzeju postoji slika Kurta Cobaina iz Nirvane kako sjedi na kauču – s tim kaučem, iz studija Razor’s Edge Recording u San Franciscu ispod fotografije. Ispred muzeja nalazi se bibliobus s kojim su Green Day krenuli na turneju. Unutra se može vidjeti originalni promotivni štand za album Rocket to Russia Ramonesa, s potpisima svih članova benda, kožne jakne mnogobrojnih punkerica i punkera, razna odijela i jakne, od Joan Jett do Wattyja iz Exploiteta i još mnoštvo drugih punkerskih artefakata. Ondje se nalaze i osobne stvari Lemmyja Killmistera iz Motorheada, koji je bio istinski punk poklonik.

Punk Rock muzej

Lemmyjeva ostavština / Foto: Bojan Mušćet

Muzej nije veliki po pitanju didaskalija uz isloške  ili drugih oblika kontekstualizacije: umjesto toga kutije ispunjenim artefaktima i memorabilijama govore sami za sebe. Mnogi od njih su morbidnog izgleda, relikvije u svetačkom smislu. Fat Mike istaknuo je “posljednju vrećicu trave Joea Strummera“, zalihu koja je navodno pronađena kod suosnivača Clasha kad je umro, kao i ključ od hotelske sobe u New Orleansu u kojoj je Johnny Thunders pronađen mrtav pod misterioznim okolnostima 1991.

Muzej organizira i specijalizirane izložbe, a nedavno je postavljena ona o afro punku. Sigurno je kako dinamika muzeja ne dopušta da on bude statičan, kao što ni punk nije. Na svjetskoj razini, punk je življi nego ikad!

Punk Rock muzej

Prostorija za jammanje s originalnim punkerskim instrumentima / Foto: Bojan Mušćet

Blagajna i suvenirnica / Foto: Bojan Mušćet

Zid s fotografijom newyorškog kluba CBGB /Foto: bojan Mušćet

Izložba o afro punku /Foto: Bojan Mušćet

Punkerska modna revija /Foto: Bojan Mušćet

Zid slavnih kožnih jakni /Foto: Bojan Mušćet

Postav o grupi The Clash /Foto: Bojan Mušćet

Rekonstrukcija prostorije za probe punkerskog benda /Foto: Bojan Mušćet

Pregled mnogobrojnih punkerskih fanzina /Foto: Bojan Mušćet

Dio posvećen hardcore punku /Foto: Bojan Mušćet

Rekvizitarij bendova kao što su D.O.A., Bad Religion, Discharge... /Foto: Bojan Mušćet

Originalna kapa grupe Devo /Foto: Bojan Mušćet

Sex Pistolsi su nezaobilazni /Foto: Bojan Mušćet

Crvena kožna jakna Johnnyja Thundersa i drup oprema Heartbreakersa /Foto: Bojan Mušćet

Majica i jakna Joan Jett /Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Triple Down Bar obiluje zanimljivim pićima / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Zid slavnih punkera lasvegaške scene / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Po potrebi, dio muzeja pretvara se u vjenčanu kapelicu ili u mjesto žalovanja za preminulim herojima / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Prostorija za jammanje s originalnim punkerskim instrumentima / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Lemmyjeva ostavština / Foto: Bojan Mušćet

Majica koju je nosio Joe Strummer u filmu Rude Boy / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Fotografija skoka Chucka Comoua prekriva cijeli jedan zid u muzeju / Foto: Bojan Mušćet

Bibliobus kojim su Green Day krenuli na prvu turneju /Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Pred muzejem je parkirana prava punkerska lasvegaška limuzina / Foto: Bojan Mušćet

Punk Rock muzej

Pročelje Punk Rock muzeja djeluje prilično jednostavno / Foto: Bojan Mušćet

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati