27
srp
2022
Priče

Sead Lipovača Zele: Teške note

Zele

Notni zapisi Seada Lipovače objavljeni su u ediciji Zabavne melodije

share

Sead Lipovača Zele u knjizi notnih zapisa ima samo jmali dio velikog opusa realiziranog uglavnom kroz opus Divljih jagoda, ali i s nekim sasvim čudnim izborima kao što su disco hitovi za Mirzino jato

Zele

Zele

Serijal notnih zapisa Zabavne melodije u produkciji HDS-a i Cantusa nastavljen je kajdankom Seada Lipovače Zelea. Lider Divljih jagoda poznat je najviše po svome gitarskom umijeću, a njegove skladbe uglavnom pripadaju korpusu matičnog mu benda. No, paralelno s više od tri milijuna prodanih nosača zvuka i više od dvije tisuće odsviranih koncerata gdje je virtuoznim stilom oduševljavao poklonike, Zele je svoje skladateljske domete proširivao i na druge izvođače, ponekad blizu, a ponekad daleko od inicijalnih mu hard rock/heavy metal postulata.

Tako je krajem sedamdesetih mnogima bio veliki šok kad su doznali da se upravo on krije iza najvećih uspješnica disco trojca Mirzino jato. Ušao je i pop vode pišući za Duo Snoli, Fadila Toskića i Deena. Štoviše, kao što je Milić Vukašinović pisao za Hanku Paldum, tako se i Zele okušao u suradnji s još jednom veličinom narodne glazbe – napisao je skladbu „Kao nekad” za Halida Bešlića.

Kad je riječ o drugim hard rock izvođačima mimo vlastitog benda, autorski je participirao na nastupnom albumu Maxmetta u kome je pjevala Tina Kresnik, najbliža vokalna suradnica Akija Rahimovskog u Parnom valjku, a gitaru svirala Katarina Peović, današnja predvodnica stranke Radnička fronta. Zanimljivo je kako je na tom albumu surađivao s kratkotrajnim pjevačem Divljih jagoda, Zlatanom Stipišićem Gibonnijem. Zbog različitih autorskih i poslovnih vizija, Gibonni je odlučio krenuti samostalnim putem, a Zele se može pohvaliti da su u njegovom bendu poziciju za mikrofonom imali uistinu iznimni vokalni solisti: Toni Janković, Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa, Pero Galić, Žanil Tataj Žak… Za Tifu i Tonija pisao je i posve nove pjesme.

U notnim su zapisima tek tri pjesme koje je Zele skladao za druge: „Apsolutno tvoj”, disco evergreen Mirzinog jata, duet Deena i Vlatke Pokos u pjesmi „Poljubi me” i skladba „Jer tuga zna” koju je otpjevao Mladen Vojičić Tifa.

Ostale skladbe su iz repertoara Divljih jagoda koje s različitim vokalnim solistima imaju i različite domašaje, ali i pamtljive pjesme. Već je pjesma s prvog singla „Jedina moja” postala dio kolektivne glazbene svijesti na ovim prostorima, u doba izdavanja kao uobičajeni alat za slamanje ženskih srdaca (da su ovi notni zapisi izašli prije 40 godina, sigurno bi bilo i manje promašenih tonova kod mladića s akustičnim gitarama na obali mora ili na tulumima). „Krivo je more” s eponimnog albuma također je postao evergreen, a s pjesmama „Motori”, „Šejla”, „Metalni radnici”, „Ciganka” i drugima Divlje jagode postavile su benchmark za ovdašnji teškometalni izričaj.

Objavio je i dva solistička albuma – Magic Love s gostujućim vokalima i Internal Waves of Love s instrumentalima.

No, i oni mogu biti uvršteni u brand Divlje jagode: posrijedi je bend u kome je Zele ostvario svoje autorske pretenzije s jedne strane, a s druge se etablirao kao jedan od gitarskih heroja s velikim brojem poklonika koji stasavaju u svakoj novoj generaciji. Notni zapisi s pripadajućim dvostrukim CD-om tek su vrh ledenog brijega njegovog širokog opusa.

Moglo bi Vas zanimati