20
lip
2022
Priče

The Gentleman: “Stvaranje briše granice i oslobađa“

The Gentleman

The Gentleman

share

Prema mnogim glazbenim kritičarima, album Hide & Seek najbolje je domaće glazbeno izdanje po kojem ćemo zasigurno pamtiti 2021. godinu. Iza ovog remek-djela stoji Marko Lucijan Hraščanec, poznatiji kao The Gentleman o čijem se koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture još uvijek priča. Održan u travnju, postavio je nove standarde klupsko glazbenog performansa u Hrvatskoj.

Nevjerojatna karizma praćena izvrsnim bendom danas je uistinu jedinstvena pojava na domaćoj sceni, na visokoj razini kvalitete na kakvu se rijetko nailazi.

the gentleman, lana janjanin, tvornica kulture, filip pavić, ivan grobenski

The Gentleman/Matej Grgić

Profesor saksofona i voditelj orkestra

No, njegova glazbena karijera je puno više od The Gentlemana. On je profesor saksofona i voditelj puhačkog orkestra na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu: „O ideji sebe kao profesora počeo sam razmišljati negdje na četvrtoj godini akademije. Sjećam se da mi se tada javila iskrena želja i entuzijazam vezni za prijenos znanja i kao da sam se odlučio da ću djeci prenijeti onu ljubav i fasciniranost koju ja osjećam prema glazbi“, otkrio nam je Marko, čiju smo „edukatorsku“ stranu željeli upoznati ovim razgovorom.

„To od mene konstantno traži fleksibilnost i kreativnost jer vrlo često moram istom problemu pristupati drugačije, prilagođeno svakome od njih. Veseli me kad nakon određenog vremenskog perioda postignemo osjetan razvoj, a najviše me veseli kada oni to primijete i dodatno se zaljube u instrument. Kod orkestra se možda najviše može osjetiti rad, jer na samom početku godine ili polugodišta kad se tek čitaju kompozicije, to zaista ne zvuči dobro (smijeh), a na kraju, kada dođemo do koncerta i kada te kompozicije zvuče odlično predivno je osjetiti zadovoljstvo koje svi kao kolektiv osjećamo. Učenici me inspiriraju stalno jer kako se uvijek kaže, mi učimo njih, oni uče nas“, inspirirano će Gentleman.

the gentleman, lana janjanin, tvornica kulture, filip pavić, ivan grobenski

The Gentleman/Matej Grgić

Online glazbena edukacija

Poznato je kako se mlade generacije glazbenika sve više okreću digitalnim platformama kako bi stekli razna znanja, bilo iz sviranja instrumenta, audio inženjeringa ili autorskog procesa.

Gentleman se prisjetio raznih anegdota s online nastave: “Često smo zbog slabijih internetskih veza morali prekidati nastavu te zbog istih kvaliteta zvuka nije bila dovoljno dobra za izradu muzičkih detalja.“ I premda ništa ne može zamijeniti zvuk instrumenta uživo, za mlade generacije koje su svoje znanje stekle na ovaj način ima riječi hvale, a, priznaje, često i sam poseže za digitalnim alatima kako bi proširio vlastita znanja i vidike:

„Mislim da nam sva stečena znanja, neovisno o načinu na koji smo ih prikupili stvaraju temelj na kojem ćemo mi svojim konstantnim radom graditi sebe. U mom slučaju to je zvanje klasičnog glazbenika saksofonista, no uz to koristim puno drugih izvora kako bih se usavršavao na drugim glazbenim poljima. Sve dok postoji interes i želja to je dobar start za rad na sebi kao glazbeniku, u bilo kojem smislu“, kaže Gentleman i dodaje:

„Online glazbena edukacija dobra je u svim glazbenim poljima informativnog tipa, dakle kada se dijele informacije i znanja vezane uz glazbenu teoriju, tada je svakako online glazbeno obrazovanje jednako legitimno kao i ono koje je uživo. Online glazbena edukacija je korisna u smislu davanja podloge na temelju koje osoba može nastaviti graditi svoje znanje i početi ga prakticirati na određenom instrumentu“

the gentleman, lana janjanin, tvornica kulture, filip pavić, ivan grobenski

The Gentleman/Matej Grgić

Saznaj tajne autorstva na Mastercardovoj platformi Priceless.com

Može li se autorski proces naučiti ili je za napisati dobru pjesmu ipak potrebno nešto više? „Mislim da svatko može nešto iz sebe u ovom slučaju napisati. No, to traži od osobe da duboko i iskreno pogleda u sebe ili pusti mašti na volju da smišlja priče. Stvaranje briše granice i oslobađa. Kada mene pitaju što je za mene stvaranje, to je kao da sam na piću s najboljim prijateljem kojem kažem sve i vratim se doma i najmirnije zaspim.

Dobra pjesma je misterij svoje vrste (smijeh). Ukusi se razlikuju, mi smo različiti i često se nećemo složiti oko toga koja je pjesma dobra, kod nekih ćemo se možda svi složiti da je pjesma dobra. Sve dok pjesma nekome radi nešto, nešto u osobi pomiče ili nas tjera na ples, pjesma je uspjela!“

Platforma priceless.com nudi ekskluzivan digitalni sadržaj za korisnike Mastercard® kartica, a jedna od pogodnosti su ekskluzivne video lekcije Gentlemana u kojima korisnik može naučiti kako komponirati stihove i uglazbiti ih: „Čuo sam za platformu Priceless.com, malo sam ju istražio i pomislio kako bi bilo lijepo da ostvarimo suradnju. Razmislio sam o sadržaju koji bi publici mogao biti zanimljiv. Priceless.com kao platforma me inspirirala da pronađem nove načine kako da prenesem svoje misli o određenim temama u vrlo sažetoj formi.“

Korisnike očekuju tri videa čiji nam je sadržaj Gentleman sam opisao: „U prvom videu vezanom za uglazbljivanje teksta (kantautorstvo) htio sam približiti razloge zašto se nekad glazba kreće baš tako na određeni tekst. Također sam htio potaknuti gledatelje na igru sa svojim instrumentom i svojim glasom. Ponekad najbolje ideje dođu slučajno, kroz istraživanje.

U drugom videu ‘Kako pomoći djetetu pri početku glazbenog obrazovanja’ govorio sam o načinima na koje roditelji mogu djeci olakšati vježbanje instrumenta i o očekivanjima koja često znaju napraviti nepotreban pritisak djetetu. Poanta je ponovno igra i strpljenje.

U trećem videu u kojem sam se bavio glazbom za scenu, namjenskom glazbom, davao sam primjere svoje glazbe iz kazališnih predstava te analizirao zašto se u kojem trenutku koristi određeni instrument ili instrumenti te kako glazbom postižemo određenu atmosferu“.

the gentleman, lana janjanin, tvornica kulture, filip pavić, ivan grobenski

The Gentleman/Matej Grgić

Korisni savjeti vrhunskog stručnjaka i velikog umjetnika

Video lekcije namijenjene su svima koje zanima kako funkcionira glazba u raznim oblicima, a sadržaj će biti koristan i onima, kaže Gentleman, koje zanima i koji traže svojevrsnu bazu po pitanju kako funkcionira proces nastanka pjesme: „Kako izgleda početak učenja sviranja ili čitanja nota te kako se stvaraju svi oni momenti koji nas ostavljaju bez daha u trenutku gledanja filma ili predstave. Posebno bih naglasio kako roditelji djece koja tek uče svirati instrument, bilo kroz formalno obrazovanje ili ne, itekako mogu pronaći korisne savjete“, kaže Gentleman te dodaje: „Analizirao sam svoju autorsku pjesmu i objasnio zašto je glazbeno popraćena točno tako. U videu vezanom uz glazbu za kazalište, radio ili film dao sam primjer onoga što se zbiva na sceni i glazbe koja ide uz određeni prizor te objasnio kako glazbom pojačavamo određeni osjećaj ili atmosferu.“

Mastercardova platforma Priceless.com osim Gentlemanovih video lekcija o autorstvu nudi niz ekskluzivnog, zanimljivog, edukativnog i korisnog sadržaja, a za sam kraj razgovora, Gentleman nam je otkrio vlastitu preporuku: „Pogledao sam video fotografkinje Sandre Šimunović jer me zanima fotografija i pošto volim dobru kuhinju, pogledao sam nekoliko videa o kuhanju! Mislim da na platformi Priceless.com zaista svatko može za sebe pronaći nešto korisno i zanimljivo!“

Iskustvo je dio platforme Priceless.com koja nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti ili zabaviti na manje uobičajen način.

Moglo bi Vas zanimati