09
sij
2023
Recenzija

Slušali smo prvi

Nika Turković: 11

Nika Turković - 11 (album cover)

Nika Turković - 11

share

Tri godine, toliko je dugo nastajao album prvijenac Nike Turković 11 koji će svjetlo dana ugledati u srijedu, simbolično, 11. siječnja 2023. godine. Publika ga je već imala priliku velikim dijelom upoznati, budući da se većinom radi o već ranije objavljenim singlovima uz tri nove pjesme koje su sada postavljene u cjelinu te daju jasan pregled glazbenog karaktera i smjera umjetnice koja je domaćoj glazbenoj sceni danas prijeko potrebna.

Ova autorica odlično koketira s aktualnim zvukom globalne pop glazbe, naglašava ju dodatnom dozom vlastitih emocija, dok uz jako dobra produkcijska rješenja slušatelja lako uvjerava u istinitost priča koje predstavlja.

Nika Turković - 11 (album cover)

Nika Turković – 11 (naslovnica albuma)

Ovaj je album svojevrsno umjetničko ogoljenje duše, koje, kada se zastane na trenutak i presluša u cijelosti, dobiva potpuno novu dimenziju. Omogućava slušatelju otkrivanje novih emotivnih razina njezinih dosadašnjih uspješnih singlova te detalje koje usputnim slušanjem, bilo na radiju ili na streaming servisima, do sad nije bilo lako primijetiti.

Kako u današnje vrijeme užurbanosti i prolaznosti stati, obratiti pažnju na najsitnije detalje i proživjeti ljepotu trenutka? Još je teže zastati ispred ogledala, pogledati se u oči, u dušu i suočiti se s vlastitim emocijama. Ponekad su najbolji prijatelj, ponekad najveći neprijatelj – imamo li snage spoznati detalje od kojih su satkane naše emocije?

Premda naizgled jednostavan, ovo nije nimalo lak zadatak. Manje je više, glavni je moto albuma prvijenca Nike Turković, na kojem je glavni naglasak na kombinaciji akustičnog zvuka te decentnih elektroničkih elemenata koji su samo podrška emotivnom vokalu u suvremenom aranžmanu nalik na globalne fenomene pop glazbe.

S velikom dozom jedinstvenog autorskog potpisa snažne, samouvjerene žene koja se ne srami ogoliti dušu slušatelju, pustiti ga u svoj intiman prostor te iskreno progovoriti o svakodnevnim usponima i padovima s kojima će se poistovjetiti mnogi.

11 nije album za usputnu konzumaciju, naprotiv, zahtijeva punu pažnju slušatelja kojeg uvodi u introspektivni svijet gdje se poznato isprepliće s nepoznatim i gradi priču za snažnije sutra.

Sve su to neke drugačije, opet toliko bliske i svima poznate “Boje” koje otkrivamo dok se od izazova svakodnevice skrivamo “U mraku” kako bismo “Sutra” pronašli svoj ili “Tvoj mir” i sami sebi rekli: “Pusti”, ovo je naš ‘Raj’.“

Nika je sada “Bolja”, prepoznatljivog autorskog potpisa nove generacije koji jasno modernizira i uvodi promjene u zvuk domaćeg etera. A sada je red da publici, s novim albumom, predstavi i vlastito koncertno umijeće te tako kompletira službeni „početak“ dugogodišnje karijere.

Moglo bi Vas zanimati