27
svi
2022
Recenzija

[Preslušali smo prvi] Meritas: Pričaj mi

Meritas

Omot: Mare Milin i Kreativne ovčice

share

Album je sniman od 2017. do 2022. i stiže kao diskografski presjek aktivnosti grupe posljednjih godina, a potpuno je redefinirao zvuk Meritasica

Meri Jaman i Anita Valo iz grupe Meritas vrlo su specifične, pažljive i kritične prema onome što glazbeno rade, ali istodobno i paze da se njihove početne emocije i ideje ne izgube tijekom procesa stvaranja. Njima je najvažnije svoju glazbu održati autentičnom i živom, osigurati da nema ničega lažnog i umjetnog – nešto što je danas u suprotnosti s trendom. Unatoč jednostavnom i ravnomjernom zvuku koji se oslanja isključivo na snagu dvaju glasova, harmonije i sanjive melodije, Meritas i dalje uspijevaju prizvati brojne slike.

Izvukle su materijal koji su posljednjih godina plasirale singl po singl kroz radijski eter, da bi ga sada okupile na novome studijskom albumu Pričaj mi. Što se tiče autorskog potpisa, ostale su vjerne svojim korijenima, ali produkcijski su ipak odlučile eksperimentirati. Glazbeno, to je istovremeno logično proširenje njihove ambiciozne vizije i upečatljiv novi smjer. Nov način gledanja omogućio im je polet i raznolikost, a ono što slijedi na novom albumu kolaž je odgovora tekstospisateljica Ines Prajo i Arjane Kunštek, producenata Pavla Miholjevića i Jure Ferine, glazbenika koji su snimili pjesme na albumu, kao i samih Meritasica.

Glazba im je zadržala sanjivu kvalitetu, ali dobila jednu novu, malo razvučenu retro estetiku. Vođene ljubavlju kao glavnim motivom, one znaju kada treba pokazati suzdržanost, kao i kada eskalirati u svoj eksperimentalizam koji im je poslužio da čitavo vrijeme bude prisutna jedna doza misterioznosti. Naklonjene retro zvukovlju, u cijelome njihovom radu postoji koncept koji je povezan s načinom na koji album teče i načinom na koji je sekvenciran. Možda postoje trenuci čistog popa, no tu su i trenuci ambijenta, ali i trenuci složenijih aranžmana.

S mješavinom estetike osamdesetih i harmonijama koje ponekad djeluju kao iz neke filmske glazbe (posebno čujnom u pjesama ”Taj dan” ili ”Radi nas” koje bi mogle biti soundtrack nekoga starog argentinskog filma), pjesme im djeluju mračnije i dramatičnije. Bilo kako bilo, priroda albuma krajnje je ugodna. Meritas su stvorile svoj vlastiti glazbeni svemir i unutar njega je sve moguće. ”Dok čekamo dan” jedna je od mojih favorita na ovom albumu, vrlo prozračna i ritmična pop pjesma čija čarolija izbija kroz sjajan otvoreni refren. Jednako je uzbudljiva ”Večer” čija ritmika pomaže u stvaranju trenutaka rijetke ljepote. Meritas su postigle ogroman uspjeh kada su ostvarile suradnju s Massimom na pjesmi ”Odjednom ti”, stoga nije bilo iznenađenje kad su objavile ovu pjesmu s Borisom Štokom koji dijeli njegovu estetiku. Kako bi se cijeli album zaokružio, zatvaraju ga dvije već poznate pjesme u novim ogoljenim verzijama, ”Ova ljubav” i ”Blizu ljubavi” koju je na klaviru odsvirala Ana Stanković. Kao zvučni simboli za protok vremena, osobni rast i osjećaj otvorenosti, ove piano verzije dolaze kao dodaci koji pružaju samo dobrodošlu priliku za svjedočenje kontinuirane transformacije ovog dua.

Iako je sniman u razdoblju od 2017. do 2022. godine, album je vjerojatno nastajao i ranije. S obzirom na činjenicu da samo dvije pjesme nisu bile objavljeni kao singlovi (”Uz mene”, s predivnom trombonskom dionicom Luke Žužića, i ”U vodi zapisano”), on dolazi kao presjek diskografske aktivnosti grupe posljednjih godina. Lako je čeznuti za jednostavnijim vremenima u kojima smo mogli biti sigurniji u stvari, iako ideja da su vremena bila jednostavnija može biti iluzija za sebe.

Zato, smoći hrabrosti za suočavanje s plamenom, kretanje kroz nepoznato, pritom paziti da se ne ozlijedimo, samo je jedan od načina kako doći na neko bolje mjesto. Meritas su bile dovoljno hrabre iskoračiti i to je, zapravo, najveći adut ovog albuma. Čak i ako ”Pričaj mi” ne ispuni svoj marketinški doseg, u potpunosti je redefinirao zvuk Meritasica.


Producenti: Pavle Miholjević i Jura Ferina

Format: streaming, CD

Izdavač: Menart

 

 

 

Moglo bi Vas zanimati