21
stu
2021
Čitaj

The Gentleman - dragulj iz podzemlja ima album godine - emotivno putovanje uz „Hide & Seek”

The Gentleman

The Gentleman

share

The Gentleman je na novom albumu „Hide & Seek“, bez imalo pretjerivanja, napravio pravo glazbeno čudo. Tiho i nenametljivo stvoreno je i objavljeno najbolje ostvarenje domaće scene za 2021. godinu.

Najbolji alternativni album 2021. godine

Njegov talent bio je očit već samom pojavom na sceni, kada je 2018. zainteresirao publiku debitantskim albumom koji je nosio njegovo umjetničko ime. Akustične balade melankoličnog prizvuka tada su bile najava još jednog kvalitetnog lokalnog underground projekta, no nitko nije mogao predvidjeti razmjere kvalitete i stilsku modifikaciju koja će se dogoditi objavom drugog studijskog albuma „Hide & Seek“ tri godine nakon. Ovo je jedno od najkvalitetnijih, ako ne i najbolje i najkvalitetnije izdanje 2021. godine ovog područja.

Premda nam je od 2021. ostao još jedan puni mjesec koji bi mogao donijeti raznorazne preokrete, ono što je u travnju napravio Grše albumom „Platinum“, najboljim hip-hop ostvarenjem u proteklom desetljeću, to je Gentleman krajem listopada napravio albumom „Hide & Seek“ za alternativnu scenu.

Perfekcionizam i minimalizam

Profinjeni zvuk, nevjerojatni aranžmani obogaćeni gudačkim orkestrom i tehnička perfekcija produkcije uz intenzivnu emociju, ljubav i melankoliju oživljavaju karakter romantičnog glazbenog kavalira u užurbanoj okolini 21. stoljeća. Djela koja tjeraju slušatelja da zastane, obrati pažnju na svaku odsviranu notu, njenu poziciju i značaj. Glazbena priča u kojoj je, naravno, u prvom planu blaga rašpa u polunarativnom vokalu Gentlemana na koju je nemoguće ostati ravnodušan. Umjetnik je to koji direktno dopire do duše slušatelja, jednostavno i nenametljivo, prigrli ga u svoj svijet, koji djeluje toliko poznato, jasno i prirodno, a opet, kao utjeha prepuna topline i ljubavi.

Album otvara nevjerojatno hitoidna „Body or Soul“, doduše najenergičnija stvar od svih osam preostalih dragulja, čija radiofoničnost je jasna na prvu, te, kako bi se laički reklo, da ne znaš da je naš, pomislio bi da je ovu pjesmu napravio neki svjetski velikan. Zapravo, cijeli je album takav, na svjetskoj razini kvalitete i objektivno i subjektivno, zbog tog famoznog faktora X koji posjeduje, a djeluje kao kombinacija najboljeg od Sinatre, Cohena ili Cavea. Emotivno izuzetno dubok, skladateljski istovremeno detaljistički i minimalistički stvara određenu slušateljsku napetost u kojoj je gotovo nemoguće odoljeti svakom nadolazećem tonu, pjesmi i ne preslušati cjelokupno djelo od početka do kraja.

Kvaliteta i emocija

Popis suradnika na ovom albumu uistinu je velik, a snimljen je u Intek studiju u Koprivnici. Aranžmane za nekoliko pjesama potpisuje Lana Jananjin, glazbeni suradnici su Ivana Čuljak (violina), Stin Lebar (violončelo), Tajana Škorić (viola), Val Bakrač (violina), Marko Ferlan (bas gitara, električna gitara i kontrabas), Filip Pavić (akustična gitara), Josip Šustić (gypsy gitara), Goran Vdović (bubanj), Aljaž Razdevšek (bariton saksofon), Ivan Grobenski (bas gitara, električna gitara), Helena Hraščanec (prateći vokal) i Laura Mjeda (prateći vokal) te Marin Hraščanec (klavijature, prateći vokal), koji je ujedno bio glavni snimatelj i producent albuma. Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužna je Valerija Jurčić, a fotografiju omota Nika Mokos.

Nevjerojatna energija, nevjerojatno djelo: i po kvaliteti i emociji. The Gentleman. „Hide & Seek“. Alternativni album godine.

Moglo bi Vas zanimati