10
stu
2021
Čitaj

Trokut u KSET-u: neponovljiva kemija

Trokut electronic jazz Kset

Trokut Trokut Foto: Marina Uzelac

share

Najbolji način za prijevremeni početak vikenda uvijek su bili koncerti. Moja uvertira u kraj tjedna ovog puta bio je nastup benda Trokut. Mjesto okupljanja KSET, a razlog promocija albuma Shapeless.

Trokut je jedan od onih bendova koji su zbog nepovoljne epidemiološke slike ostali zakinuti za cijelu godinu aktivne koncertne promocije svog izdanja, no u njihovu slučaju to se nije pokazalo kao nešto loše.

Bend je vlasnik albuma koji je pobrao same lovorike struke i pozitivne reakcije publike. Njihovo debi izdanje Shapeless je objavljeno krajem 2020. godine, a bend je taj period iskoristio za rad na sebi i širenje trokuta u peterokut magične kemije:„Prilično smo kritični prema sebi, svom kreativnom proces i svojim izvedbama uživo te smo kroz taj proces tijekom vremena uspjeli doći do dobrog koncepta za izvedbe uživo.” – izjavio je Jerko Jurin.

Nešto novo, nešto staro

Blago odstupanje od najavljene satnice poticalo je početnu euforiju do visokih granica, a kad su članovi benda zakoračili na pozornicu, sva pažnja publike bila im je u potpunosti posvećena. Odmah na početku neprimjetno nam je ponuđen uzorak koji je trebalo prepoznati.

Meku tišinu razbio je debitantski singl “Spinning Top” koji se neprimjetno prelio u “Shapeless”, glasno odobravanje potaknuo je novitet “Boy”, pjesma s nadolazećeg EP-ja Rotate, Align. Ostatak večeri blok “starih” pjesama Trokut je presijecao novim materijalima, što je publiku držalo fokusiranom, dobro raspoloženom i, prema glasnim usklicima, zadovoljnom onim što čuje.

Vrlo se lako dao primijetiti značajni upgrade koji je Ana Čop donijela materijalima s prvijenca i ta samokritičnost o kojoj Jerko govori. Instrumentalne skladbe obogaćene njenim doziranim glasom sada imaju drugu dimenziju te dovode u gotovo meditativno stanje. Sastav je također obogatio Luka Čapeta (Mary May, Truth ≠ Tribe, Dunjaluk, Duetto Chapetlewsky, Edo Maajka, itd.) na električnoj gitari.

Ništa posuđeno, ni plavo

Sklonost benda eksperimentiranju s R&B-om, trip hopom i elektronikom prepoznat će se u nadolazećem izdanju koje se znatno razlikuje od prvog LP-a, no zajedničko mu ostaje to što bi vrlo lako moglo konkurirati visokim pozicijama na godišnjim listama ponajboljih albuma: „EP stiže kroz mjesec dana i predstavlja dosta velik pomak u zvuku i konceptu u odnosu na Shapeless. Od  njegova izlaska  bend se transformirao u kvintet, na mjesto Filipa Pavića je došao Luka Čapeta, Ana Čop je postala stalna članica benda te se Anin vokal se našao u prvom planu. Nova glazba ima snažniji kompozicijski aspekt i mislim da će većini novi EP zvučati drugačije od materijala koji su mogli čuti do sada.”

Pjesme su se nizale jedna za drugom, a vrijeme je izgubilo težinu, kazaljke su žurile naprijed. Kako se koncert bližio kraju, tako sam dolazila do sve važnijih spoznaja. Trokut nam je za vrijeme koncerta u KSET-u otkrio svoj najjači adut, a to je njihova neponovljiva kemija, uzajamno razumijevanje, skladno glazbeno nadopunjavanje i odsustvo ega. To je kvaliteta koja čini značajnu razliku i pridonosi glazbenom uspjehu. O njoj mnogi bendovi sanjaju, a rijetki ju zaista ostvare.

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

Trokut / KSET: Marina Šola

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati