09
stu
Zagreb
Gradsko satiričko kazalište Kerempuh

13. Zagreb Jazz Festival - Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Zagreb | Gradsko satiričko kazalište Kerempuh

09. 11. 2022 | 20:00

13. Zagreb Jazz Festival - Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

13_jazzg

share

Kayhan Kalhor međunarodno je priznati virtuoz na kamanchehu (gusle sa šiljcima) i kreativna snaga na današnjoj glazbenoj sceni. Zahvaljujući izvedbama tradicionalne perzijske glazbe, ali i brojnim glazbenim suradnjama ključan je popularizator perzijske glazbe na Zapadu.

Erdal Erzincan, učenik legendarnog Arifa Sağa, jedan je od najpoznatijih folk glazbenika svoje generacije u Turskoj. Nastupao je i podučavao diljem svijeta i osnovao Bağlama Music Academy u Istanbulu gdje vodi bağlama orkestar sastavljen od svojih učenika.

Zajedničke izvedbe Kalhora i Erzincana prožete su tradicionalnom glazbom njihovih kultura – Perzije (Iran) i Anatolije (Turska). Naime tradicije klasične glazbe Perzije i Otomanske Turske imaju mnogo toga zajedničkog. Dijele drevni modalni skladateljski sustav poznat kao maqam, a improvizacija igra konačnu ulogu u izvedbi. Isto tako, regionalna narodna glazba ovih dviju zemalja ima mnogo toga zajedničkog: sličnost instrumenata, tehnike sviranja koje se koriste za te instrumente i oštre vokalne tehnike koje su toliko zajedničke planinskim krajevima i koristili su ga pjevači diljem ovog golemog područja.

Sljedeći događaj