22
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

13. Zagreb Jazz Festival - Mingus Big Band

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Velika dvorana

22. 11. 2022 | 20:00

13. Zagreb Jazz Festival - Mingus Big Band

4d00188298874c8d1cd0ddc16a541bb4

share

Nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. – 1979.), njegova je udovica Sue Mingus pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine, te kako bi njegove zamisli nastavile živjeti na današnjoj jazz-sceni.  Utemeljila je nekoliko skupina, među kojima i Mingus Big Band s kojim Mingusov duh leti svijetom.
Zbog njegove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz-sceni, prvorazredna atrakcija, jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, često upravo na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.
Koncerti tog orkestra donose uzbudljive izvedbe koje pokreću, oslobađaju, razgaljuju. U njemu sviraju glazbenici koji su surađivali s Mingusom, ali i drugi, oni koji su spremni na čarobnu pustolovinu. Naime, Mingusova je glazba iznimno složena, ali onima koji uspiju proniknuti u njezinu dubinu, a imaju vještinu koja im omogućuje da je izvode, pruža nemjerljiv glazbeni užitak, privlači glazbenike koji vole izazov, smionost, rizik. Prema njoj osjećaju strahopoštovanje, ali i istinski uživaju svirajući ju.
Želi li je netko svirati, mora znati čitati note kao klasičar, improvizirati kao jazzist, imati osobnost, sposobnost sviranja u okruženju ansambla i donošenja trenutačnih odluka usred izvedbi tih složenih skladbi.
Osim toga, Mingus je ostavio ogromno naslijeđe američkih skladbi, najveće nakon Dukea Ellingtona. Napisao je više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elemeti koji njegovu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.
Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Osim toga, Mingus Big Band ima najjaču “klupu”: na svakoj poziciji je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.
Davor Hrvoj

Sljedeći događaj

23
stu
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana
Glazbeni Umjetnici Zagrebu: Valentina Fijačko Kobić i Mario Čopor