19
lis
Zagreb
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

14. Zagreb Jazz Festival: Lakecia Benjamin Quartet

Zagreb | Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – Mala dvorana

19. 10. 2023 | 20:00

14. Zagreb Jazz Festival: Lakecia Benjamin Quartet

Lakecia Benjamin

share

14. Zagreb Jazz Festival: Lakecia Benjamin Quartet | Zagreb, Mala dvorana Lisinski | Četvrtak, 19.10.2023., 20h

Jedna od najuzbudljivih zvijezda u usponu karijere, američka saksofonistica i skladateljica Lakecia Benjamin je zbog svojih vatrenih i sugestivnih izvedbi u kratkom vremenu postala gotovo nedostižna za mnoge promotore. Naime, jedna je od rijetkih umjetnica koje same mogu birati između mnogobrojnih ponuda koje dolaze iz cijeloga svijeta. Potkrepljuje to pogled na liste DownBeata i međunarodne Udruge jazz novinara na kojima zauzima prva mjesta. Zato veseli što je prihvatila ponudu da nastupi na 14. Zagreb Jazz festivalu. Jednako je cijenjena i tražena od drugih glazbenika od kojih prima pozive na suradnje koje također mora filtrirati.

Budući da je svestrana glazbenica koja spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-ja, hiphopa i soula, ostvarila je suradnje sa stilski raznolikim glazbenicima, ali uvijek s onima koji su stekli legendarni status. Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su Clark Terry, Stevie Wonder, Reggie Workman, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian McBride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, James “Blood” Ulmer i The Roots.
Svojim izvedbama obogatila je i zvuk uglednih big bandova: Duke Ellington Orchestra i Count Basie Orchestra. Osim toga, upravo je ona bila odabrana da 2009. nastupi na svečanosti u povodu inauguracije predsjednika Baracka Obame.

Jednako je cijenjena i i zbog svoje diskografije, a kao voditeljica sastava u zadnjih je desetak godina snimila četiri albuma: “Retox”, “Rise Up”, “Pursuance: The Coltranes” i “Phoenix”. I u tom segmentu stvaralaštva pobudila je pozornost kolega. Respektabilni su glazbenici sudjelovali u snimanjima tih albuma odajući joj tako poštovanje, među ostalima Ron Carter, Reggie Workman, Gary Bartz, Regina Carter, Marc Cary, Dianne Reeves, Terri Lyne Carrington, Patrice Rushen i Wayne Shorter.

Cijena ulaznice do 3. 10. 2023. iznosi 20 €, od 4. 10. 2023. 25 €, a na dan koncerta 30 €.

Sljedeći događaj

19
lis
Zagreb
Tvornica kulture
Burn Out: Zo i Djigibaoo u Tvornici