27
lip
Pula
Gradsko kazalište Pula

4. Backstage Live Pula: Habib Koité & Bamada

Pula | Gradsko kazalište Pula

27. 06. 2022 | 20:00

4. Backstage Live Pula: Habib Koité & Bamada

287968922_520325809789697_7962842650135820272_n

share

4. Backstage Live Pula počinje 27. lipnja u 21 sat afričkim ritmovima Habiba Koitea & grupe Bamada! Zahvaljujući uzbudljivim nastupima uživo, spajanju različitih žanrova temeljenom na bogatoj glazbenoj tradiciji Malija i jedinstvenom načinu sviranja, gitarist Habib Koité, postao je jedna velikih zvijezda world musica. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih i najpopularnijih afričkih glazbenika. Njegova je glazba fuzija svih nijansi Malija sa reminiscencijama soula, bluesa flamenca i modernog Afro groovea u novoj zvučnoj slici što njegovu glazbu čini magičnom. S više od 400,000 prodanih albuma, više od 1700 koncerata diljem svijeta, Habib je izgradio, korak po korak, uzornu karijeru duboko ukorijenjenu u njegovu kulturu.

Habib dolazi iz plemenite loze Khassonké griots, tradicionalnih trubadura koji pružaju duhovitost, mudrost i glazbenu zabavu na društvenim okupljanjima i posebnim događajima. Habib je odrastao okružen sa sedamnaestero braće i sestara i razvio je svoj jedinstveni stil gitare prateći svoju majku. Strast za glazbom naslijedio je od djeda s očeve strane koji je svirao kamele n’goni, tradicionalni četverožičani instrument povezan s lovcima iz regije Wassolou na Maliju.

„Nitko me zapravo nije naučio pjevati ili svirati gitaru”, objašnjava Habib, „gledao sam svoje roditelje, i to se prelilo na mene.”

Habib je krenuo u karijeru inženjera, ali se na inzistiranje strica, koji je prepoznao Habibov glazbeni talent, upisao na Nacionalni institut za umjetnost (INA) u Bamaku, Mali. 1978., nakon samo šest mjeseci, postao je dirigent prestižnog školskog benda INA Star. Studirao je glazbu četiri godine, a 1982. diplomirao kao najbolji u svojoj klasi. Njegov talent je bio toliko impresivan da ga je nakon diplome INA zaposlila kao učitelja gitare! Tijekom studija Habib je imao priliku nastupati i svirati s nizom priznatih malijskih umjetnika, uključujući Kélétiguija Diabatéa i Toumanija Diabatéa. 1988. je osnovao grupu Bamada (nadimak stanovnika Bamaka koji se grubo prevodi kao „u ustima krokodila) s mladim malijskim glazbenicima koji su prijatelji od djetinjstva.

Ulaznice nabavite na sljedećoj poveznici.

Sljedeći događaj

28
lip
Zagreb
Hala Zagreb
Mastodon, Kvelertak, Baroness