15
srp
Zadar
Crkva sv. Donata

Francisco Mañalich

Zadar | Crkva sv. Donata

15. 07. 2022 | 20:00

Francisco Mañalich

290813793_5877741638920502_3090569962275176162_n

share

Francisco Mañalich, tenor i bas-viola
___
Rođen u čileanskom glavnom gradu Santiagu, Francisco Mañalich studirao je muzikologiju na Čileanskom katoličkom sveučilištu. Nakon pjevačkoga usavršavanja s tenorom Rodrigom del Pozom, 2009. osvojio je nagradu za izvedbu lirske pjesme, uz pohvale. Studirao je i violu da gamba s Juanom Manuelom Quintanom, Nimom Ben David i Christopheom Coinom na pariškom Nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples (CNSMDP). Istovremeno je usavršavao basso continuo i violu da gamba s Frédéricom Michelom.
Njegovo zanimanje za ranu glazbu dovelo ga je do studija srednjovjekovne i renesansne glazbe u sklopu stručnoga majstorskog programa na Sveučilištu Sorbonne u suradnji s CNSMDP-om, gdje se usavršavao u polifonim improvizacijama (11. do 16. stoljeće), čitanju rukopisa i srednjovjekovnog kontrapunkta s Raphaëlom Picazosom, kao i u monodiji s Katarinom Livljanić, s kojom trenutačno surađuje na mnogim umjetničkim projektima. Kao pjevač, Francisco se usavršavao u raznim repertoarima: operi i oratoriju, baroknom pjevanju, njemačkoj i francuskoj solopjesmi.
Od 2012. godine Francisco sudjeluje u produkciji predstave Građanin plemić (autor teksta Molière, autor glazbe Lully) u režiji Denisa Podalydèsa i uz ravnanje Christophea Coina, gdje je pokazao svestranost kao pjevač i violist, a sam je sebe pratio na baroknoj gitari. Izvorno nastala u kazalištu Bouffes du Nord (obnovljena 2015.), predstava je izvođena u mnogim europskim gradovima, kao i u Moskvi, u Kini te u Lincolnovu centru u New Yorku. Izdavačka kuća Alpha Productions izdala je 2015. godine DVD predstave izvedene u Kraljevskoj operi u Versaillesu. Francisco je dosad snimio i nekoliko nosača zvuka za nakladnike Harmonia Mundi, Alpha, Musica Ficta, Agogique, Aeolus i druge.
Godine 2015. sudjelovao je u postavi opere Talijanka u Londonu Domenica Cimarose, pod ravnanjem Martina Gestera. U sezoni 2015./2016. nastupio je i u ulozi Ferranda u operi Così fan tutte, u dvorani Le Manège, l’Espace Saint Germain, Lyon, pod ravnanjem Claire Levacher, u režiji Zoltàna Cesköa, nakon čega je pjevao ulogu Idamantea u operi Idomeneo u dvorani Maison de la Musique u Nanterreu (dirigent Dominique Daigremont, režija Jeanne Debost).
U 2017. godini nastupio je u ulozi Don Ottavija u operi Don Giovanni, u sklopu komemoracije napada u kazalištu Bataclan (Opéra en Herbe). Iste godine snima i svoju samostalnu ploču I am melancholy za nakladnika Son an ero, posvećenu glazbi 17. stoljeća, gdje pjeva prateći se na violi da gamba.
U 2018. pjevao je ulogu Krista u Muci po Ivanu Gaetana Veneziana, s ansamblom Capella Mediterranea (L. G. Alarcón) u sklopu koncertnoga programa Kraljevske kapele u Versaillesu te u palači Bozar u Bruxellesu.
Iste je godine snimio Monteverdijevu Večernju Blažene Djevice Marije za izdavačku kuću Alpha u suradnji s ansamblom Compagnie La Tempête (pod vodstvom S. P. Bestiona) te ju je izvodio na festivalima u Noirlacu, Périgueuxu, Laissayu i Besançonu.
Za Hortus je 2019. godine s Marcom Horvatom snimio Le Délire des lyres, a poslije još jedan nosač zvuka posvećen djelima Jean-Noëla Hamala, u suradnji s ansamblom Scherzi Musicali.

Sljedeći događaj

15
srp
Poreč
Eufrazijeva bazilika
Martina Filjak