05 - 07
srp
ISTRA I PRIMORJE
Opatija

24. Liburnia Jazz Festival

ISTRA I PRIMORJE | Opatija

05 - 07.07.2024

24. Liburnia Jazz Festival

24. Liburnia Jazz Festival

share

24. Liburnia Jazz Festival će se održati u Opatiji, od 5.-7. srpnja 2024. g. Svaki prvi vikend u srpnju, Liburnia Jazz predstavlja najbolje od hrvatske i inozemne jazz glazbe.

Koncerti će se, kao i uvijek, održavati „od jutra do sutra“, na brojnim gradskim lokacijama, od Ljetne pozornice do Vile Angioline i tržnice, na gradskoj šetnici i parku, na moru i na kopnu.

Ove godine posebno se posvjećujemo dvjema pomalo zanemarenima kategorijama publike – djeci i umirovljenicima. Jazz ćemo približiti građanima zlatne dobi u Domu umirovljenika Volosko i odgajati novu publiku dječjim glazbenim radionicama u Glazbenom paviljonu i Vili Angiolini.

Ovogodišnji Liburnia Jazz Festival posebno je posvećen harmonici kao instrumentu oko kojega ima mnogo predrasuda i koji se vrlo rijetko koristi u jazzu. Naša misija je razuvjeriti publiku i pokazati joj nešto posve suprotno.

PROGRAM
U petak, 5.7. Festival će započeti u 10h na Glazbenom paviljonu Parka Angiolina dječjom radionicom „Zvečka, šuška, roštalica“ u suradnji s Društvom Naša djeca. To je kreativno-stvaralačka radionica izrade šuškalica od otpadnih materijala na kojoj će se djeca upoznati s ritmom kroz pjesme i brojalice.

U isto vrijeme će u Domu umirovljenika Volosko nastupiti Elvis Stanić French Touch # accordion project i rasplesati publiku zvukovima tanga, valcera i francuske šansone.

U 16h će se skupina Love Runners ukrcati na našu pokretnu pozornicu – Jazz boat – i zaploviti opatijskom rivijerom donoseći jazz note svima koji se zateknu na obali.

U Vili Angiolini (Hrvatskom muzeju turizma) harmonikaši i ljubitelji harmonike mogu razgledati izložbu Marques harmonika koje su spoj tradicionalnog iskustva starih majstora Castelfidarda s ultimativnim digitalnim tehnologijama 3D printanja i dizajna.

U 19h će se održati i radionica „Anatomija harmonike“ na kojoj će majstor Antonio Puljić detaljno prikazati unutrašnjost instrumenata te podučiti prisutne kako održavati harmoniku kako bi bila što funkcionalnija, a Elvis Stanić će demonstrirati specifičnosti harmonike kao instrumenta u jazz glazbi i podijeliti svoje iskustvo, načine i metode sviranja u jazzu.

U 20h Puhaći orkestar Lovran će krenuti u tradicionalnu jazz paradu opatijskim Lungomarom do pozornice na Villi Angiolini gdje će održati koncert i uvesti publiku u večernje koncerte na Ljetnoj pozornici.

Na Ljetnoj pozornici će u 21.30h ljubitelji jazza moći uživati u čak dva koncerta vrhunskih hrvatskih izvođača koji predstavljaju svoje najnovije projekte. To su Denis Razumović Razz s promocijom novog albuma „Discrepancies in Blue“ posvećenog fenomenu bluesa i Leon Brenko Quartet, s titulom najboljeg klavijaturista i novim skladbama objavljenim na albumu „Keep on moving“.

Subota, 6.7. započinje kavom na Tržnici i pozitivnom energijom sa čvrstim blues ritmom Jed Becker’s Groupa.

U 21.30 h na Ljetnoj pozornici će nastupiti „pjesnik jazz harmonikeRichard Galliano i njegov sastav New York Tango Trio koji će publiku očarati zvukovima bandoneona i harmonike, tanga i francuskog musetta.

Richard Galliano je slavni francuski glazbeniki, idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak stvoriti francuski “Novi musette“, kao što je i on stvorio argentinski “Novi tango“.

Karijeru i glazbu Richarda Galliana duboko je obilježio njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim I iskrenim prijateljstvom. Od tada je Galliano svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Biréli Lagrène, Jan Garbarek, Michel Petrucciani i drugi opisivali su njegov stil posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga “pjesnikom harmonike”.

Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području (on je jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom) i na polju francuske šansone (sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavour, Serge Gainsbourg…), ostvarujući i ‘egzotične’ suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom.

Najavljujući koncert na Liburnia Jazz Festivalu, Galliano je rekao: “U društvu Adriena Moignarda i Diega Imberta, pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta jazzistički, svirajući potpuno slobodno, ponekad daleko od partiture, ali nikad daleko od duše skladatelja.

U nedjelju, 7.7. Teatar Oz priređuje zanimljivu radionicu za djecu od 7-11 godina. „Neobična avantura“ je putovanje i igra u kojem će se djeca susresti s glazbalima u jazzu koje pokreće dah, istraživati glazbu, slušati jazz i slikati dahom.

24. Liburnia Jazz Festival će sa svojim Sterpin – Kolarević Quartetom zatvoriti Branko Sterpin, najbolji jazz trubač i osnivač JazzIstra Orchestra. Članovi kvarteta su redom vrhunski glazbenici koji gaje strast prema interpretacijama jazz standarada i iskreno uživaju u zajedničkoj svirci, a ove godine će biti šlag na torti Liburnia Jazza.

Ulaznice za koncerte 24. Liburnia Jazz festivala koji se održavaju na Ljetnoj pozornici mogu se kupiti na prodajnim mjestima i on-line na www.mojkarte.hr te sat vremena prije početka koncerta na ulazu u Ljetnu pozornicu.

Za sve ostale koncerte, ulaznice se ne naplaćuju.

Više informacija na: www.liburniajazz.hr

Sljedeći događaj

05 - 07
srp
Trilj
Gradski park Trilj
Thrill Blues Festival 2024.